Het is vooralsnog het seizoen van Quick Boys. De Katwijkers staan tweede in de competitie, kort achter koploper Spakenburg, en schakelden dinsdagavond in de KNVB Beker NAC Breda uit: 1-0. “Ik heb geloof in de manier waarop wij nu met elkaar samenwerken”, stelt trainer Thomas Duivenvoorden. 

Duivenvoorden sprak van een ‘heel bijzondere avond’. “Waanzinnig hoe wij gesupported zijn. Het was gewoon een wisselwerking: ik denk dat wij de supporters dingen gaven op het veld en zij ons daarbuiten dingen teruggaven. Die wisselwerking bracht deze avond tot een hoogtepunt.”

Aan die woorden was weinig gelogen. Er was sprake van een kolkende ambiance. Een mooie lichtshow vooraf, een staking van een kwartier vanwege onweer en een ongekende dosis strijd binnen de lijnen maakten dat het bekerduel niet snel vergeten zal worden.

Daarnaast werd er door Quick Boys een groot gedeelte van de wedstrijd ook uitstekend gevoetbald. “Ik vind dat we op basis van onze wedstrijdinstelling verdiend hebben gewonnen. Ik zal vast en zeker door een gekleurde bril kijken, maar wij hadden de eerste zeventig minuten een groter aandeel in de wedstrijd dan NAC. Dat wil zeggen: wij investeerden meer in het hebben van de bal, in het voetballen van achteruit en het onder druk zetten van de tegenstander. Ik denk ook dat als je de expected goals over die eerste zeventig minuten zou bekijken dat die in ons voordeel is.”

‘Strijd en overlevingsdrang’
In de slotfase was het vrouwen en kinderen eerst. “Maar dat is geen schande tegen een team uit de Keuken Kampioen Divisie”, zei Duivenvoorden. Zijn ploeg haalde bijtend op het tandvlees en met het hart bijkans in de keel de eindstreep. “In die laatste twintig minuten heb ik een ander element gezien wat in het voetbal heel belangrijk is om succesvol te worden: passie, strijd en overlevingsdrang.”

‘Het blijft een feit: als ik vaker met deze gasten kan trainen, dan worden ze fitter en kunnen we onze speelwijze nog verder perfectioneren.’

NAC had een aantal mutaties in zijn basiselftal doorgevoerd en enkele vaste waarden aan de kant gelaten, maar dat maakte niet dat de Brabantse club de klus gemakkelijk opvatte. “Ik vond niet dat NAC het liet lopen, zij gingen er echt vol voor. Ik zag een trainer (Jean-Paul van Gastel, red.) zich heel druk maken langs de kant, ik zag spelers heel snel een inworp willen nemen. Ik denk echt dat we het zelf hebben afgedwongen. Dat is echt heel knap. Bekerstunts komen ieder jaar voor, dat zie je ook nu weer op andere velden, maar het is echt geen vanzelfsprekendheid.”

Het verschil met de profs zit ‘m volgens Duivenvoorden vooral in het aantal trainingsmomenten per week. “Het blijft een feit: als ik vaker met deze gasten kan trainen, dan worden ze fitter en kunnen we onze speelwijze nog verder perfectioneren. Als ik vaker met ze kan trainen, worden ze mentaal weerbaarder. Op alle facetten van het voetbalspel kun je je meer ontwikkelen als je meer momenten met elkaar hebt, ook met beelden. Een team dat die momenten heeft, heeft gewoon een enorme voorsprong.”

Complimenten
Duivenvoorden is momenteel de gevierde man op Nieuw Zuid. Hij heeft Quick Boys in een heel korte periode aan het voetballen gekregen en wordt daarvoor geprezen. Wat krijgt hij daar zelf van mee?

“Natuurlijk hoor je dat. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik daar niets van meekrijg, maar wat moet je erop zeggen? Ik heb geloof in de manier waarop wij nu met elkaar samenwerken. Volgens mij is dat geloof binnen de groep en de hele club aanwezig. We zijn aan het groeien, dat is heel positief.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Stunt van formaat op Nieuw Zuid: Quick Boys verslaat NAC
Bekijk ook: Sem van Duijn (Quick Boys): ‘Dit is gewoon genieten’

POPULAIRE BERICHTEN