Katwijk-aanvoerder Robbert Susan kon aan het begin van de week z’n geluk niet op toen z’n teammaat Marciano Mengerink werd gevraagd om een interview voor de camera. De middenvelder kwam achter de media-afspraak van de spits en greep z’n moment om als Feyenoord-fan z’n collega uit Amsterdam de 6-2-nederlaag van Ajax in te peperen voor de camera. Het onvervalste staaltje voetbalhumor werkte uiteindelijk op de lachspieren van de Katwijkse achterban.

Een week later is er van die vrolijke bedoeling weinig meer over. Waar Susan zeven dagen geleden genoot van de 3-0 overwinning van zijn Katwijk op De Treffers en de Rotterdamse overwinning in De Kuip, treurde hij zondag om de nederlaag van zijn ploeg bij Kozakken Boys. In dat treffen kwam notabene ‘het Katwijkse probleem’ van dit seizoen weer naar boven: het gebrek aan creativiteit rondom het vijandelijke strafschopgebied.

Zonder schwung
Tegen De Treffers leek dat probleem met het doorschuiven van Susan en Joey Jongman op het middenveld te zijn verholpen. Een week later leek van de hoop die het thuisduel tegen de Groesbekers bood, weinig meer over. ,,We misten ‘Meng’ ook nog in de spits. Dat scheelt een slok op een borrel. Zo’n spits in je team, boezemt tegenstanders gewoon angst in.”

Mengerink bleek tegen de Werkendammers nog niet voldoende hersteld van een vleeswond die hij een week eerder opliep. Mede vanwege het gemis van de Amsterdamse topscorer oogde Katwijk weer zonder schwung in de frontlinie. ,,De eerste helft speelden we niet eens zo slecht, vond ik. Alleen echt tot kansen kwamen we niet.”

,,Die titel moeten we uit ons hoofd zetten.”

Toch maakten juist de Katwijkers via Susan nog wel de 0-1 in de eerste helft. Nog voor rust mocht het keeper Ricardo Kieboom ook danken voor een paar goede reddingen. Na afloop bleek overigens dat de goalie de wedstrijd had uitgekeept met een gebroken middenvoetsbeentje.

Na rust werden twee vrijwel identieke dode spelsituaties Katwijk fataal. Twee indraaiende vanaf de zijkant werden gepromoveerd tot doelpunten. Al had Susan bij de eerste treffer z’n bedenkingen. Hoewel de grensrechter z’n vlag omhoog stak vanwege buitenspel, keurde scheidsrechter Nick Smit de goal goed.

,,Volgens de scheidsrechter maakte iemand van ons een eigen goal en dat het geen buitenspel was. Aan de beelden hebben we allemaal kunnen zien dat, dat niet het geval was.” Na de gelijkmaker van Sanny Monteiro maakte Charlton Vicento de 2-1 en zette hij daarmee de eindstand op het scorebord.

En dus, juist op de plek waar Katwijk in mei kampioen werd, er voorlopig een streep door de titelaspiraties van de oranjehemden. Door het verlies tegen Kozakken Boys is het gat met koploper AFC opgelopen naar tien punten. ,,Ah joh, daar moeten we helemaal niet meer mee bezig zijn”, klinkt Susan zelfs wat lichtelijk geïrriteerd. ,,Er staan zelfs nog drie ploegen tussen AFC en ons, we staan nu gewoon vijfde. Die titel moeten we uit ons hoofd zetten. Al ben ik wel iemand die eigenlijk vindt dat het ‘pas gebeurd is wanneer het qua punten echt niet meer kan.'”

,,Elke afzet met mijn linkerbeen voelde ik zaterdag door mijn bovenbeen, lies en heup trekken.”

Susan speelde de wedstrijd zelf overigens ook niet helemaal zonder pijntjes. Eerder in de week ging hij onderuit op z’n scooter. Helemaal ongeschonden kwam hij niet uit die val. ,,Poeh, ik heb wel een aardig klapje gemaakt. Ik was echt bond en blauw en mijn schaambeen heeft een flinke opdoffer gekregen.”

Tachtig minuten
,,Ik heb eerlijk aangegeven bij de technische staf dat ik niet honderd procent fit was en dat het de vraag was of ik wel aan de wedstrijd kon beginnen. Uiteindelijk heb ik toch tachtig minuten gespeeld. Maar alles doet nu zeer. Ik heb sinds de val eerder in de week ook vol aan de pijnstilling gezeten.”

,,Elke afzet met mijn linkerbeen voelde ik zaterdag door mijn bovenbeen, lies en heup trekken. Maar over de aankomende wedstrijden tegen Spakenburg en VVSB maak ik me geen zorgen.”

Archieffoto: Peter Teunissen