"banner

Menno van Gurp (20), Didier Haagmans (21), Niels van Dooren (20), Joris van Dongen (21) en Jesse Warmerdam (21) kwamen allen zondag namens Hillegom in actie tegen AGB (5-0). Een overwinning was broodnodig om directe degradatie te voorkomen. Doordat routiniers Frank de Groot, Ronald Turenhout en Danny van den Berg afwezig waren, moest oefenmeester Bas Naber puzzelen voor het cruciale duel. Na negentig minuten voetballen, bleek de jeugd de toekomst te hebben op sportpark De Zanderij. 

Dat bewees vooral eerstgenoemde jongeling, Van Gurp, cijfermatig. De jonge middenvelder was de absolute uitblinker. Niet alleen viel hij op met zijn enorme werklust, maar ook met zijn scorend vermogen. De aanvallende middenvelder scoorde drie keer en zette daarmee een kroon op zijn basisdebuut. Niet alleen de middenvelder viel op, want ook de andere jongelingen uit de Hillegomse jeugd gaven thuis.

,,We hebben die gasten vanaf dat moment bij het eerste elftal betrokken en ze mee laten trainen.”

Zo presteerde ook de degelijke Haagmans goed. De verdediger had al een aantal optredens in het vlaggenschip van de club achter zijn naam, maar moest in het belangrijke duel tegen de Amsterdammers een cruciale rol in het elftal vervullen. Hij moest naast Tom Tebbens de aanvoerder en leider van het elftal, De Groot, doen vergeten. Dat deed hij met verve, want de jonge verdediger kwam niet in de problemen.

Goed genoeg
Het optreden van het ‘jonge’ elftal deed ook Naber goed. ,,Goed genoeg is oud genoeg”, was hij meteen duidelijk. ,,Toen ik hier weer binnenkwam, ben ik bij het tweede elftal gaan kijken. Menno (Van Gurp, red.) was toen nieuw voor mij. Hij viel mij samen met Haagmans en Van Dooren op. We hebben die gasten vanaf dat moment bij het eerste elftal betrokken en ze mee laten trainen. Deze jongens zaten er al aan te komen, maar het was wel lekker dat alles op zijn plek viel vandaag met deze keuze.”

Het belang voor Hillegom was vooraf duidelijk. Er moest gewonnen worden van AGB om over concurrent NVC heen te gaan. De ploeg uit Naarden stopt met het voetballen op zondag en heeft sinds het bekendmaken van die keuze geen wedstrijd meer gewonnen. Aangezien de mannen van Naber komende week een moeilijke uitwedstrijd spelen tegen FC Boshuizen, was winnen van de Amsterdamse ploeg een ‘must’.

Vertrouwen
De thuisploeg liet dan ook vanaf het eerste fluitsignaal merken er vol voor te willen gaan. Na een aantal mogelijkheden brak Aidan Ryan de ban: 1-0. Daarna gingen de blauw-witten op jacht naar meer en kreeg het dat ook. Na een goede voorzet van Ryan kon Van Gurp van dichtbij binnen tikken: 2-0. Even later viel de beslissing. Na een soepel lopende aanval leek Ryan zijn tweede te maken, maar zijn inzet werd geblokt. In tweede instantie schoot Van Gurp wél raak: 3-0.

Het elftal van Naber speelde overtuigend. Geen moment kregen de bezoekers de mogelijkheid om terug in de wedstrijd te komen. Zo zag ook Haagmans. De verdediger was blij dat hij en zijn jonge teamgenoten hun kans pakten. ,,We wisten dat we mee konden op dit niveau. We hadden ook vertrouwen dat we deze wedstrijd zouden winnen. Het is wel mooi dat het er vandaag zo goed uitkwam met drie goals van Menno en een goede wedstrijd van Dave (Angevaare, red.) die ook vaak in het tweede speelt. We wilden ons graag laten zien. Ik wist donderdagavond dat ik zou gaan spelen en keek er enorm naar uit. Naar mijn mening ging het goed, dus dat is ook nog eens mooi.”

Perspectief 
Het aanwezige publiek vroeg zich na 45 minuten spelen hardop af of de ploeg dit niveau kon vasthouden. Een voorsprong biedt Hillegom dit seizoen namelijk geen zekerheid. Het was dan ook Van Gurp die de vraag van het publiek snel beantwoorde. Hij maakte uit een hoekschop met zijn hak zijn derde treffer van de middag en was uiteindelijk de grote man.

‘Met het oog op de nacompetitie en het stoppen van routiniers Turenhout en De Groot biedt dat de club voldoende perspectief voor in de toekomst.’

,,Het is heerlijk om zo’n basisdebuut te hebben”, zei de man van de wedstrijd met een glunderend gezicht. ,,Ik weet van mezelf dat ik kan scoren. Ik heb al eens voor Hillegom gescoord en ook in het tweede maak ik m’n doelpuntjes. Ik moet het van hard werken en m’n scorend vermogen hebben. Ik denk dat ik ook wel wat energie overbracht op de ploeg. Dat is alleen maar goed, toch?”

Overigens was het slotakkoord voor invaller Van Dongen. De middenvelder betrad het veld en scoorde bij zijn eerste balcontact: 5-0. De conclusie na negentig minuten voetballen, was dan ook dat de jeugdige jongens van Hillegom de ploeg nieuw elan brachten. Met het oog op de nacompetitie en het stoppen van routiniers Turenhout en De Groot biedt dat de club voldoende perspectief voor in de toekomst.

SV Hillegom – AGB 5-0 (3-0): 9. Ryan 1-0, 22. Van Gurp 2-0, 35. Van Gurp 3-0, 64. Van Gurp 4-0, 80. Van Dongen 5-0.

Hillegom: Ruigrok, Angevaare, Tebbens, Haagmans, M. Van Veen, Pijpers, De Jong (84. Warmerdam), Van Gurp, Ryan (79. Van Dongen), N. Van Veen, Dedel (75. Van Dooren)

Foto’s: Dirk van der Reep

Lees ook:Ontketend Hillegom pakt laatste strohalm

Interview met Menno van Gurp 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO