Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering vijftien komt Marek Kujach (links op de foto) aan het woord. Oud-keeper van onder meer FC Lisse en VVSB.

Marek, vanavond de eerste kwartfinale tussen Portugal en Polen. Had je verwacht dat de Polen zich zo eenvoudig zouden plaatsen voor de kwartfinale?

,,Eenvoudig zou ik het niet willen noemen. Tegen Zwitserland hadden we het erg lastig. Het is dat Fabiański zo goed stond te keepen anders had het zomaar anders kunnen uitpakken. Dat valt me wel op bij Polen dit toernooi. We krijgen weinig doelpunten tegen.”

Kijk je als oud-keeper met speciale aandacht naar de keepers van Polen?

,,Natuurlijk! Polen heeft een grote geschiedenis als het op keepers aankomt. En ook nu hebben we weer zeer goede doelmannen in de selectie. Ze spelen allemaal in goede competities en bij grote clubs. Het zijn drie toppers die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben. Toen Szczęsny (AS Roma) uitviel in de eerste wedstrijd kon Fabiański (Swansea) het meteen overnemen. En ook onze derde keeper Boruc (Bournemouth) speelt in Engeland op het hoogste niveau.”

Behoren ze dan ook alle drie tot de top van het toernooi?

,,Neuer is natuurlijk de absolute top. Die heeft er een nieuwe manier van keepen ingebracht. En ook van Buffon kan ik genieten. Hoewel hij een routinier is, maakt hij nog elke keer mooie reddingen. Daarnaast is hij heel goed in coaching. En dan ook nog die uitstraling..”

Hoe heb je de wedstrijden van Polen gekeken?

,,De eerste potten heb ik gewoon thuis gekeken. Daarnaast ook nog eentje in Spanje. Die van vanavond wordt lastiger om te bekijken. Ik heb de bruiloft van Mark de Vries (oud-keeper Lisse, straks Katwijk, red.). Hopelijk kan ik een gedeelte van de wedstrijd op mijn telefoon zien. Jammer dat Mark geen rekening heeft gehouden met het Poolse elftal toen hij de datum van zijn bruiloft koos, haha.”

De keepers van Polen hebben hun klasse laten zien. Maar hoe zit het met Lewandowski? Wanneer gaat hij vlammen?

,,Je verwacht niet van hem dat hij zoveel wedstrijden droog staat. Maar hij is toch heel belangrijk voor het team. Zo werden de meeste overtredingen dit EK op Lewandowski gemaakt en houdt hij elke wedstrijd twee man bezig. Hierdoor creëert hij ruimte voor andere spelers zoals Kuba (Błaszczykowski red.) en Milik.”

,,Milik scoorde weliswaar de eerste wedstrijd, maar moet ook meer laten zien. Hij krijg genoeg kansen. Jammer genoeg kwamen er een aantal voor zijn zwakke rechterbeen. Gelukkig zijn wel weer genoeg andere spelers die gewoon hun niveau halen op het EK.”

Dan vanavond Portugal – Polen. Wie denk je dat er gaat winnen?

,,Ik hoop natuurlijk op Polen, al is Portugal een lastige tegenstander. Ze hebben grote sterren als Ronaldo en Nani. Dan moet je van goede huizen komen om ze te verslaan. Voor de 1-op-1-duels met de Portugezen ben ik niet bang. Wel voor de dode spelmomenten. Zeker met Ronaldo gaan we het daar lastig mee krijgen. Onze kale verdediger Pazdan speelt een goed EK, maar heeft veel overtredingen nodig. Daar kan een speler als Ronaldo van profiteren. Maar als ik naar het niveau van de Poolse selectie kijk dan moeten we Portugal kunnen verslaan. Zeker als onze spitsen wakker worden.”

Heb je nog rituelen voor de wedstrijd die Polen geluk kan brengen?

,,Rituelen had ik vooral vroeger toen ik keepte. Toen was ik heel stil en in mijzelf gekeerd voor de wedstrijd. Daarnaast pakte ik mijn voetbaltas op een bepaalde manier in. Dat is nu wel voorbij. In de loop der jaren ben ik dat wel afgeleerd.”

,,Het enige ritueel dat ik voor een wedstrijd van Polen heb is dat ik hem het liefst thuis kijk. Geconcentreerd voor de televisie zodat niemand mij kan storen of voor de tv langs kan lopen.”

POPULAIRE BERICHTEN