,,Welke auto ontbreekt er?” Een klein mannetje loopt terug naar de garage van zijn vader. ,,De Rolls Royce?” Zijn vader begint te lachen: ,,Nee, die staat toch voor je neus. Kijk eens goed.” Dertig seconden later geeft het vierjarige ventje het juiste antwoord: ,,De Lamborghini!” Het is een van de eerste scenes uit de film Ronaldo die gaat over 14 maanden van het leven van Cristiano Ronaldo. Afgelopen zondag beleefde de film in Pathé zijn zogenaamde World Premiere. 

Ik zit in de zaal naast Adam en Joshy, twee ventjes van 11 die ik de afgelopen twee maanden begeleid heb. Ze komen uit probleemgezinnen. Beiden zijn misschien een keer in hun leven naar de film geweest. Het zijn jongens die vallen onder een zogenaamde risicogroep. Opgroeien in een mindere wijk en op school opvallen om de verkeerde redenen. Cristiano Ronaldo is hun held. In de begeleiding heb ik de vedette van Real Madrid dan ook een centrale plek gegeven. Want Cristiano is, ondanks zijn af en toe vervelende gedrag, een dankbaar rolmodel. En dus gingen we naar zijn film.

Want als iets onmiskenbaar aan Cristiano is verbonden, is dat wel zijn enorme trainingsarbeid. En de daarmee gepaarde ontwikkeling. Begonnen als een voetballende circusartiest – lees 85 nutteloze scharen makend – om te eindigen als een onverstoorbare scorende machine waar geen maat op staat. Cristiano is de ultiem getrainde voetballer, terwijl Messi veel meer gezegend is met een door God gegeven talent. Daarmee laat ik de vraag wie er beter is, wijselijk in het midden. Maar als rolmodel kun je met Cristiano – vanwege zijn enorme drive om beter te worden – meer dan met Messi.

Toch kijk ik zorgelijk tijdens eerder genoemde scene naar links. Ik zie een grijns op het gezicht van Adam. Het ventje ziet zichzelf al rijden in zo’n Lambo. Enkele minuten later verandert die blik. De Portugees vertelt over zijn vader, een alcoholist die zichzelf dood dronk. Ook Cristiano’s broer leek die kant op te gaan, maar betert zijn leven op het juiste moment. Ik zie Adam voor zich uit staren. Ook zijn vader is vaker beschonken dan nuchter. Zijn broer ziet hij niet meer. Nog meer dan hij al deed bewondert hij zijn idool. Natuurlijk, de kans is niet heel groot dat hij een dergelijke auto gaat rijden, maar de hoop is er wel. En die is veel waard. Geloof me.

Gaan of toch maar niet?
Maar moet je nou naar die film gaan? Als voetballiefhebber ben je dat eigenlijk verplicht, want Cristiano Ronaldo is misschien wel de beste speler ooit. Ja, je krijgt een bak aan clichés over je heen gestort; dikke auto’s, hysterische fans, een emotionele moeder die zich zorgen (!) maakt over haar kind en een karikatuur van een zaakwaarnemer. Laatstgenoemde luistert naar de naam Jorge Mendes. Kijkt door een gigantische Cristiano Ronaldo-bril naar het leven en is alleen maar aan het bellen. Oftewel, een echte zaakwaarnemer. Maar ondanks dat je een plaatje voorgeschoteld krijgt wat overduidelijk geregisseerd is, laat het bij tijd en wijlen ook een openhartig beeld zien van het mens achter de voetballer.

Zo zien we beelden uit de kleedkamer van Portugal na de afstraffing tegen Duitsland (4-0), het eerste duel op het WK 2014. Maar ook een meer dan valse, maar vol overgave gezongen versie van Rihanna’s Stay. Hoogtepunt van de film is de ontmoeting met Messi in de lobby vlak voor de verkiezing van de FIFA Ballon D’Or. Het contrast tussen beiden is ook daar enorm. Cristiano, een tikje arrogant, met zijn achterban. En Messi in zijn eentje. Een beetje verdwaald, ongemakkelijk en verlegen. Die ontmoeting eindigt met een kus van Messi op het voorhoofd van het zoontje van Cristiano. Die heet ook Cristiano trouwens.

De film eindigt. Adam, Joshy en ik lopen met een nog half gevulde bak popcorn de zaal uit. De jongens raken niet uitgepraat. ,,Cristiano Ronaldo is echt kapot goed meester”, roept Joshy. ,,Klopt. Cristiano is echt kapot goed”, antwoord ik. Ook Adam mengt zich in de discussie: ,,Joshy, wij gaan zo zeker de hele middag voetballen. Trainen gaan we! En ik ben Ronaldo” Inmiddels zijn we bij mijn auto aangekomen. ,,Meester”, zegt Adam. ,,U heeft eigenlijk echt een kapot lelijke auto.” Ik lach en denk. Ja ik heb echt een kapot lelijke auto.

De film Ronaldo draait zondag 6 december om 13.00 uur in Pathe de Munt en in Pathe Scheveningen, is geschikt voor alle leeftijden en is Nederlands ondertiteld. VIDB geeft twee kaarten weg! Beantwoord de volgende vraag goed en wie weet zit jij binnenkort in de bios!

Prijsvraag
Bij welke drie clubs speelde Cristiano Ronaldo?

Trailer
[youtube id=”33gTb1v3wds” width=”728″ height=”360″]

Bram Meurs speelde in totaal acht jaar bij VV Noordwijk, is sociaal & organisatie psycholoog en is mede-oprichter van het platform Voetbal in de Bollenstreek. Te volgen via @brammeurs


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)