Er lijkt een nieuwe trend in het amateurvoetbal te komen. Namelijk het annuleren van een overgang naar een andere club  door spelers. Zo zagen we dit seizoen in de Bollenstreek dat spelers zoals Sefa Kurt, Joey van den Berg en Chima Bosman afzagen van hun transfers naar respectievelijk Rijnsburgse Boys, SJC en VVSB. De vraag is: gaat deze trend zich de komende jaren verder uitbreiden en wat moeten we ervan vinden? Is het zorgwekkend of is het juist positief dat spelers een overstap naar een andere club kunnen cancelen? 

Het amateurvoetbal anno 2019 is compleet anders dan pakweg tien jaar geleden. Tegenwoordig worden de eerste contractverlengingen al aan het begin van het seizoen bekendgemaakt en worden de selecties van amateurclubs steeds groter. Zo hebben de meeste clubs uit de Tweede en Derde Divisie rond de twintig selectiespelers. Ook zijn er wijzigingen  in de lengte van contracten. Steeds vaker kiezen verenigingen ervoor om spelers voor twee of zelfs voor drie jaar vast te leggen. Dat is iets wat een aantal jaar geleden nog ondenkbaar was.

Het is iets wat ook past bij de huidige maatschappij. Volgens het CBS  kiezen werknemers er steeds makkelijker en vaker voor om hun baan op te zeggen om voor een ander bedrijf te werken. Dat kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld: de werknemer is niet tevreden op zijn of haar werk, de werknemer kan bij een ander bedrijf meer verdienen of de werknemer is toe aan een andere uitdaging.

Wie zit hierdoor met de problemen? De werkgever. Die betaalt de salarissen van zijn personeel en kan weer op zoek naar een vervanger. Het voorbeeld van de werkgever en de werknemer kunnen we ook toepassen op clubs (de werkgever) en spelers (de werknemers) in de voetballerij. Door de afzegging van de spelers zitten de clubs in de problemen. Zij moeten tenslotte op zoek naar een vervanger.

Chima Bosman (Quick Boys) zag af van een transfer naar VVSB. 

Met deze trend lijkt er iets anders langzamerhand te verdwijnen uit de voetballerij en dat is loyaliteit. Uiteraard zijn er uitzonderingen van spelers die al jaren voor dezelfde club spelen, maar waarschijnlijk zijn zij niet op zoek naar een andere prikkel. Moeten spelers zich niet gewoon aan hun jawoord houden? Of moeten ze juist de vrijheid hebben om nog af te kunnen zien van een transfer naar een andere club?

Als dat in een vroeg stadium gebeurt, dan is dat meestal geen probleem, maar aan het einde van het seizoen is dat een heel ander verhaal. Zo moesten SJC en VVSB op zoek naar vervangers, omdat Van den Berg en Bosman afzagen van een overstap naar die clubs.

De voetbalverenigingen zitten dus uiteindelijk met de gebakken peren en kunnen waarschijnlijk niet meer de spelers halen die ook hoog op het ’transferlijstje’ stonden. Het is voor hen dus lastig om een geschikte vervanger te halen. Wat zijn de gevolgen als dat niet lukt? Dan moet de club een speler een KNVB-contract uitdelen en dan zitten er automatisch meer kosten aan verbonden. Dat is niet eerlijk als je het mij vraagt.

Ik snap dat voetballers een bepaalde vrijheid op de markt moeten hebben, maar dit gaat wat mij betreft te ver. Mijn voorstel zou zijn om contractbreuk te beboeten met torenhoge boetes, bijvoorbeeld duizenden euro’s. Begrijp mij niet verkeerd: spelers mogen wat mij betreft afzien van transfers, maar het mag niet zo zijn dat clubs de dupe hiervan worden.

Er is natuurlijk nog altijd een andere oplossing en dat is dat clubs voet bij stuk houden. De speler wordt dan gewoon aan zijn contract gehouden. Vaak wordt dan als tegenargument genoemd dat de speler in dat geval niet gemotiveerd zou binnen komen bij zijn nieuwe club en niet zou presteren. Laten we het dan nog simpeler maken: als een speler niet gemotiveerd is, waarom moet een club dan wel zijn salaris betalen? Het blijft een ingewikkelde kwestie.

Foto’s: Hans Schalk en Orange Pictures

Lees ook:Één-tweetje: ,,Nieuw-Zuid was een groot ‘jankfestijn'”

POPULAIRE BERICHTEN