Jesse van Nieuwkerk maakte zaterdagavond in Breda tegen v.v. Baronie zijn vijfde en zesde competitiegoal voor VVSB. En dus is de start van de boomlange spits in Noordwijkerhout best prima te noemen. Samen met Leroy George, die er inmiddels acht in heeft liggen, verzorgde het spitsenkoppel bijna de helft van de VVSB-productie. En met de 1-3 winst in Brabant blijven de Noordwijkerhouters stabiel op de tweede plek in de Derde Divisie zondag.

Het mag dan geen wonder zijn dat de oud-Quick Boys-aanvaller zich op de Boekhorst kiplekker voelt. Zowel persoonlijk als op sportief vlak. De aanvaller kwam na één seizoen GVVV en twee jaar Sparta Nijkerk weer terug naar de streek die hij in 2019 verliet. “Ik wilde terug vanwege de mensen en de reistijd”, vertelt de in Amsterdam woonachtige aanvaller. “Dat heeft mijn keuze voor VVSB wel beïnvloed. In zo’n gesprek met de club heb je het er natuurlijk ook over wie er blijven en vertrekken en hoe het elftal wil spelen.”

Spitsenkoppel
Het verhaal van de Noordwijkerhouters klopte voor Van Nieuwkerk. De ploeg van Wilfred van Leeuwen hanteert momenteel een twee-spitsen-systeem. De rol die Van Nieuwkerk daarin krijgt, ligt hem goed. “Het is fijn voetballen met George naast mij. Zoals wij nu spelen, is mij op het lijf geschreven. Als we onder druk staan ben ik één van de eerste aanspeelpunten voorin. Als we zelf dominant zijn aan de bal ben ik juist het eindstation en sta ik met mijn gezicht naar de goal. Dat is precies zoals ik spelen wil.”

Dat het daarnaast op sportief gebied vrij goed gaat, maakt het geschetste plaatje wel compleet. VVSB kwam zaterdag nog wel op achterstand tegen v.v. Baronie, maar repareerde het met relatief gemak. Na de 1-0 uit een corner schoot Ian van Otterlo zijn team op gelijke hoogte. Daarna was het de beurt aan Van Nieuwkerk, die met een goal in de eerste én tweede helft VVSB de overwinning schonk.

“Na de 1-0 van hen bleven wij rustig en kwamen we langzaam in ons eigen spel. Die 1-2 voor rust was wel belangrijk. Na de 1-3 hebben we het spel dood gemaakt. Baronie speelde zelf 4-4-2 en loerde op de counter, dan is het wel prettig als je zelf nog voor rust op voorsprong komt, zodat ze niet helemaal hun eigen spel kunnen blijven spelen.”

“Geen enkele club is met Quick Boys te vergelijken.”

Met de driepunter op zak blijft VVSB ’the best of the rest’. Op dit moment is ADO ’20 de onverslaanbare koploper met 34 punten uit twaalf duels. Alleen OJC Rosmalen wist dit seizoen punten af te pakken van de Heemskerkers. “Wij verloren zelf met 0-2 thuis van ADO ’20, maar dat gaven we toen zelf helemaal weg. We hebben genoeg kansen gehad om die wedstrijd te winnen. In de slotfase kwamen zij op 0-1 en daarna werd het in blessuretijd nog 0-2.”

Hoewel het seizoen pas op een derde zit, kijkt Van Nieuwkerk wel met een schuin oog naar de koploper. “Ze doen het goed en hebben een ploeg met veel ervaring. Vaak winnen ze nog ver in de tweede helft. Zij gaan ook nog wel de ploegen krijgen waar ze niet zomaar de volle mep tegen gaan halen. Wij hebben bijvoorbeeld al uit tegen Hercules gespeeld, op een doordeweekse avond in de regen en met slechte belichting. Dat zijn moeilijke potjes. Daarnaast gaan clubs zich nu ook anders instellen tegen ons, maar ook op ADO ’20. Vooral meer verdedigend.”

Achterban in de Bollenstreek
Dat Van Nieuwkerk naar de koploper durft te kijken, zegt wel iets over het hernieuwde vertrouwen in Noordwijkerhout. Na een paar abominabele seizoenen is de glimlach terug bij VVSB. Dat merkt de spits ook. “Je hoort het mensen vaker zeggen, maar we hebben echt een leuke groep. En een goede trainer daarnaast.”

Vergelijkingen trekken met zijn vorige club in de Bollenstreek (Quick Boys) doet Van Nieuwkerk niet. “Omdat geen club met Quick Boys te vergelijken is. Maar hoe een club bij supporters leeft, verandert niet zo veel. Of dat nou Quick Boys of VVSB is. En weetje, bij Sparta Nijkerk leefde het voetbal ook, maar toch anders. Ik weet niet zo goed hoe ik dat moet omschrijven, dat is iets wat je zelf ervaart. Ook Sparta Nijkerk heeft een grote achterban, maar voetballen in de Bollenstreek is toch iets anders.”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: Van der Putten blij met huidige serie Ter Leede: ‘Hiermee kunnen we door’
Bekijk ook: Wisseling van eigenaren bij VIDB

POPULAIRE BERICHTEN