‘Helaas is het niet louter goed nieuws wat de technische commissie kan melden’, kopte het stukje over Virgil Tjin-Asjoe van FC Rijnvogels. De smaakmaker van de derdedivisionist vertrekt aan het einde van het seizoen in Katwijk. En daar baalt de technische leiding van de derdedivisionist van. Tjin Asjoe speelt alles, ligt goed in de groep en had absoluut nog een toekomst op De Kooltuin. En juist dat plaatje zorgt ervoor dat het gaat kriebelen bij de 29-jarige Hagenees. “Als ik nog iets anders wil op mijn leeftijd, dan is dit het moment.”

Veel spannender is zijn vertrekwens bij FC Rijnvogels niet. Er is niet met de vuist op de tafel geslagen, er is geen gebrek aan perspectief. Volgens Tjin Asjoe speelt er ook nog helemaal niets met andere clubs. “Dus dit interviewtje komt op best een handig moment”, lacht de buitenspeler hardop.

“Afgelopen maandag heb ik bij de gesprekken met Huig Hoek (technische man FC Rijnvogels, red.) pas definitief met de club de knoop doorgehakt. Ik ben nog niet met andere clubs in gesprek geweest en sta er heel open in wat de toekomst mij gaat brengen. Dat vond ik ook wel zo netjes richting FC Rijnvogels. Ik ga toch weg met pijn in het hart. Ik laat een hele mooie club achter. Als je mij van tevoren had gevraagd of ik drie jaar bij de club had gezeten, had ik dat allemaal niet zo zeker geweten. Maar ik ben nu 29. Als ik nog een andere uitdaging wil, dan moet het er nu van komen.”

‘Ik speelde in de jeugd bij Haaglandia met echt allemaal jongens uit de stad. Dan is Katwijk best wel even iets anders. Maar dat beviel direct.’

De Rijnvogels-periode van Tjin Asjoe kende hoge pieken en diepe dalen. Zijn eerste seizoen werd nog volledig gekenmerkt door corona. Daardoor ging de competitie halverwege op slot. Daarna kwamen de successen. In seizoen 2021/2022 werd FC Rijnvogels kampioen van de Hoofdklasse. En ook in het huidige jaargang doen ze met een zesde plek in de Derde Divisie hartstikke goed.

“Mensen vragen mij dan ook nu: ‘Waarom wil je eigenlijk weg? Je zit hier toch goed?’ Dat is het ook niet. Ik speel inderdaad alles en sportief gaat het prima. Maar ik ben gewoon iemand die altijd een uitdaging aan wil gaan en het maximale uit zijn carrière wil halen. En of ik dan straks bij een club speel die lager actief is of hoger dan FC Rijnvogels? Dat maakt mij niet zoveel uit. Als er maar uitdaging in zit. Dat is voor mij het belangrijkste.”

Zijn stap in 2020 van Quick naar FC Rijnvogels kan je ook op die manier interpreteren. Tot zijn komst naar Katwijk speelde Tjin Asjoe voornamelijk in Den Haag en omstreken. Hij startte met voetballen in Rijswijk en kwam vervolgens via Haaglandia, Voorschoten ’97 en Quick naar FC Rijnvogels toe. Zelf groeide Tjin Asjoe op in de Haagse wijk Spoorwijk. De stap naar het dorp Katwijk was dus best een sprong in het diepe. Maar het beviel Tjin Asjoe uitstekend.

“Ja, het was best even anders”, geeft de buitenspeler toe. “Ik speelde in de jeugd bij Haaglandia met echt allemaal jongens uit de stad. Dan is Katwijk best wel even iets anders. Maar dat beviel direct. Ik woon nu zelf ook in Wateringen. De mensen die daar wonen kan je best wel vergelijken met hoe de mensen zijn in de Bollenstreek.”

‘In Katwijk ben je echt voor Quick Boys, Katwijk of FC Rijnvogels. Dat merk je aan alles. In Den Haag zijn ze vooral voor ADO’

“Om je een voorbeeld te geven. De mensen die in Den Haag naar het voetbal komen, komen even hun team supporten en zijn daarna weer vrij snel vertrokken van de club. In Katwijk ben je echt voor Quick Boys, Katwijk of FC Rijnvogels. Dat merk je aan alles. In Den Haag zijn ze vooral voor ADO. Hier kom je op de club altijd dezelfde mensen tegen. Mensen die niet op de voorgrond staan, maar altijd met de club bezig zijn. Ik merkte dat vorig seizoen bij het kampioenschap heel erg. Gasten die op zaterdagochtend in een vriendenteam spelen blijven hangen en met je feestvieren. Als ik ooit stop met voetbal kan ik terugkijken op drie prachtige jaren in Katwijk.”

De lat hoog leggen
En die jaren hoopt hij op sportief gebied ook waardig af te kunnen sluiten. De huidige zesde plek op de ranglijst zou daarvan het perfecte voorbeeld kunnen zijn. Toch hoopt Tjin Asjoe op meer. “Nu ga ik absoluut niet roepen dat we kampioen moeten worden. Maar we weten als spelersgroep dat er nog meer in zit. Als je nu individueel spelers gaat vragen naar de prestaties weet ik dat bijna iedereen zal zeggen dat we meer duels hadden kunnen winnen. Aan de andere kant: aan het einde van de rit sta je op de ranglijst waar je hoort te staan. Maar ik ben graag ambitieus: onze lat ligt hier niet.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Aanvaller Tjin-Asjoe en doelman Augustinus verlaten FC Rijnvogels
Check ook: FC Rijnvogels bindt ook verdediger en aanvaller

POPULAIRE BERICHTEN