Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren we die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering drie Rens Lamboo, middenvelder van derdeklasser Kagia.

Rens, zat jij afgelopen weekend aan de buis gekluisterd?

,,Zeker weten. Ik heb elke wedstrijd in zijn geheel gezien, behalve de eerste helft van Albanië – Zwitserland. Op zondag heb ik de wedstrijden van 15:00 uur en 18:00 uur gekeken met vrienden. Ik ben blij dat het eindelijk begonnen is!”

Nederland is er niet bij. Jammer? Of is het misschien maar een keer beter zo?

,,Naar de kwalificatiewedstrijden kijkend vind ik dat ze het ook niet verdiend hebben. Toch is het wel jammer dat we er niet bij zijn, het sfeertje eromheen is altijd leuk en je kijkt toch anders naar de wedstrijden.”

Het valt mij op dat er nog weinig gescoord is. Kan jij je daar in vinden?

,,Teams moeten groeien in het toernooi. De eerste wedstrijd spelen ze toch allemaal wat ingehouden. Voor de neutrale kijker is dat jammer, al valt het wel te begrijpen. Waarom zou je de eerste wedstrijd meteen volle bak gaan om vervolgens het deksel op de neus te krijgen. Overigens vond ik Duitsland – Oekraïne een van de eerste echte open wedstrijden. Ik vond dat Oekraïne goed van zich afbeet. Hopelijk krijgen we meer van dit soort potjes.”

Gisteren heb je dus Duitsland – Oekraïne gezien. Toevallig ook de opvallende beelden van trainer Joachim Löw voorbij zien komen?

,,Ik heb heel de wedstrijd gekeken, maar in eerste instantie waren die beelden mij ontgaan. Later zag ik wel op social media wat dingen voorbij komen. Raar dat hij dit deed, volgens mij weet hij heel goed dat er veel camera’s op hem gericht zijn haha… Maar goed, ook de bondscoach van Duitsland is en blijft een mens.”

Iets anders: die rellen tussen Engeland en Rusland. Wat vind jij daarvan? Goed dat de UEFA maatregelen gaat nemen als het weer gebeurt? Of worden de verkeerde mensen dan gestraft?

,,Ik vind het treurig dat dit gebeurt bij een EK. Het moet een groot voetbalfeest zijn voor alle landen. Deze gasten komen ook niet voor het voetbal. Toch zag ik die rellen tussen deze twee landen al aankomen. Ze staan bekend om hun hooligans en door de UEFA werd het al gezien als risicoduel. Als je dan de supporters nog geen vijf meter van elkaar zet, dan weet je dat het fout kan gaan. Ik vind dat de UEFA hier betere maatregelen had moeten nemen.”

Het toernooi is nog jong, maar wie zijn de kanshebbers voor de eindzege?

,,Duitsland en Frankrijk zullen tegenover elkaar in de finale staan, verwacht ik. Ook België zie ik ver komen. Al draaiden ze in de voorbereiding op het EK niet echt heel lekker. Maar als je naar de namen kijkt, denk ik dat ze de halve finale zeker kunnen halen.”

Over België gesproken. Vanavond is het de beurt aan onze zuiderburen. Met Italië treffen ze gelijk een lastige tegenstander…

,,Ik kijk uit naar deze wedstrijd. Met Italië krijgen ze wel meteen een taaie tegenstander. Ik verwacht een verdedigend Italië dat op de counter zal loeren. Met de kwaliteiten van spelers als Hazard en De Bruyne zou België er toch wel een aantal keer doorheen moeten kunnen komen.”

POPULAIRE BERICHTEN