,,Ehm, even terug denken hoor. Ik ga nu mijn zesde seizoen in bij Teylingen. We hebben één seizoen in de afgelopen vijf in de Derde Klasse niet tegen Foreholte gespeeld. Dit wordt dus mijn negende derby.” Teylingen-aanvoerder Raymond Dolieslager moest even graven in z’n gedachte. 

Voor Foreholter Patrick Roukema ligt dat totaal anders. De 29-jarige verdedigende middenvelder beleeft zondag zijn vuurdoop voor op De Elsgeest. Het wordt zijn eerste derby in Voorhout. Twee verschillende spelers, twee verschillende invalshoeken voor de wedstrijd.

Roukema is zelfs nog helemaal niet zo bekende naam in Voorhout. Niet gek als je bedenkt dat de voetballer het grootste deel van zijn leven in een heel ander gedeelte van het land woonde. Pas zo’n 4,5 jaar geleden verhuisde de voetballer van Stadskanaal (Groningen) naar Leiden, waar hij ging samenwonen met zijn huidige vriendin.

Trainersdiploma
Hij ging in de sleutelstad aan de slag als trainer. ,,Ik was destijds een beetje klaar met voetballen, maar had op jonge leeftijd al mijn TC-2 (trainersdiploma red.) gehaald. Ik ben het trainersvak in gegaan bij UVS B1 destijds. Dat team speelde toen in de Derde Divisie.”

,,Toch zat ik daar niet helemaal op mijn plek. Ik hoorde toen dat er een trainer weg zou bij ARC. Ik heb daar toen twee jaar de A1 gedaan en ben zelfs bijna gepromoveerd naar de Tweede Divisie. Maar toen ik een keer bij het tweede elftal van ARC stond te kijken ergens op een decemberavond, begon het weer te kriebelen. Ik was toen 27 en dacht: ‘als ik nog een keer opnieuw wil gaan voetballen, moet het nu gebeuren. Als ik 31 ben, dan gaat het niet meer.'”

,,Zo, dat zijn wel een paar cliché’s hè?”

Via Ralph Schiebroek kwam hij destijds bij Foreholte terecht. Roukema was bewust op zoek naar een dorpsclub. En een club waar hij op termijn wel in het eerste elftal terecht kon komen. De voetballer zag wel vergelijkingen in Voorhout en Stadskanaal en trok te stoute schoenen aan.

,,Ik besloot Marcel IJzendoorn te bellen. Die regelde een oefenduel met mijn A1 tegen een soort ‘Jong Foreholte’. Daarna heb ik vorig jaar het hele jaar in ‘twee’ gespeeld, met onder andere Casper en Rick Brabander. Ook Toni Arroyo deed daar regelmatig mee. Nu spelen we met z’n vieren in één. Dat is mooi.”

Motiveren
Het verhaal van Dolieslager is natuurlijk volledig anders. De captain van Teylingen heeft in de afgelopen zes jaar de nodige ervaringen op gedaan in Sassenheim. Het frappante is dat zijn eerste wedstrijd in Teylingen-shirt toevallig een duel was tegen Foreholte.

,,In Voorhout. En die wonnen we destijds met 1-4. Die vergeet je dan nooit meer. Het blijven toch bijzondere en beladen duels. Er staan elke keer zo’n duizend tot twaalfhonderd man. Hier hoef je geen speler voor te motiveren.”

Het blijft een prestigestrijd. Wie is voor even de beste van de gemeente Teylingen in de Tweede Klasse? De spelers van beide elftallen kennen elkaar bijna allemaal door en door. De vriendinnen van spelers van Foreholte en Teylingen handballen in hetzelfde team, de voetballers komen elkaar tegen bij feestweken en in kroegen. Sommigen hebben zelfs dezelfde werkgevers in de Bollenstreek.

Stappen
,,Onderling maken we wel wat grapjes met elkaar. Dat zag je van het weekend ook wel op jullie site toch? Tom van der Vlugt begon gelijk over de derby na het gelijkspel van zondag tegen DSOV. Weet je, veel jongens hebben maandag vrij genomen. Dan kunnen ze nog even een drankje doen na de wedstrijd en we zullen ook nog wel een kroegje in duiken. Bij Luigies ofzo.”

Zo’n gezellige middag ziet Foreholte-middenvelder Roukema ook wel zitten, hoewel de wedstrijd logischerwijs bij hem iets minder speelt. Hij wil de wedstrijden bij het tweede tegen de reserves van Teylingen niet meetellen.

,,Het gaat steeds meer en meer leven het duel van zondag”, merkt de twintiger. ,,Het zijn vooral de Voorhoutse jongens bij wie dit duel hoog op de agenda staat. Ik word daar wel een beetje in mee gezogen.”

Ook op de trainingen bemerkt de middenvelder toch een bepaalde scherpte. ,,Dat is misschien raar om te zeggen in de Tweede Klasse. Maar we willen graag dat de punten in Voorhout blijven. We moeten tijdens de wedstrijd ons hoofd koel houden. Blijven doen wat we hebben afgesproken. Teylingen zal vast het vuurtje willen laten ontbranden. We moeten ons niet laten afleiden en onze eigen wedstrijd spelen. Zo, dat zijn wel een paar cliché’s hè?”, begint Roukema te lachen.

De middenvelder wil het graag uit een ieders hoofd praten dat de ploeg afgelopen zondag al bezig was met de derby. Foreholte verloor op bezoek bij Pancratius met 2-1. ,,Dat lijkt misschien zo, omdat simpelweg wanneer je uit de kleedkamer komt, je alweer het vizier zet op het volgende duel. Maar tijdens de wedstrijd of daarvoor hebben we echt nul keer aan de derby gedacht.”

,,We hebben al eens een FIFA-avond gehad, we hebben gebeerpongt, tafeltennis gespeeld of doen andere spelletjes.”

Ook Teylingen kende een matige generale. Thuis tegen DSOV eindigde het duel in 3-3. Daar waar de Sassenheimers in de negentigste minuut nog met 3-2 voor stonden. ,,En toen brachten de tegenstanders de bal nog één keer in”, herinnert Dolieslager zich. ,,Heel knullig allemaal.”

De factor geluk of voornamelijk het ontbreken daarvan speelde volgens de aanvoerder een grote rol bij de eerste twee duels in de competitie (1-0 verlies tegen ROAC en 3-3 tegen DSOV). Dat is ook de reden waarom hij met vertrouwen blijft kijken naar aankomende zondag.

FIFA
,,De voorbereiding begon stroef. Er moesten een paar nieuwe jongens worden ingepast. Maar als je zien hoe goed deze jongens van Ter Leede het nu doen, dat is top om te zien. Het zijn echt versterkingen.”

Lasse van Wijk, Jelle Vooijs en Pascal de Ridder passen prima in de toch al gezellige spelersgroep als we Dolieslager mogen geloven. En precies de donderdag voor de wedstrijd tegen Teylingen heeft het elftal een ‘spelersavond ingepland.’

,,Na de training hebben de spelers een avondvullend programma ingepland. Dat doen we vaker. We hebben al eens een FIFA-avond gehad, we hebben gebeerpongt, tafeltennis gespeeld of doen andere spelletjes. Met de sfeer in de spelersgroep zit het dus wel lekker en dit kwam mooi uit zo voor de derbydag.”

Foto Foreholte: Jeannette Dijkstra
Foto Teylingen: Peer Compeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude