Iedere woensdag laten we in de rubriek ‘de favoriete speler van’ een regiotrainer zijn favoriete amateurvoetballer kiezen. Daarbij mogen ze geen spelers van hun eigen team noemen. In aflevering veertien is de keuze aan Kagia-coach Jerry Ubink. ,,De top van het amateurvoetbal moet Yuri Guijt zeker aankunnen.”

In deze rubriek kiezen de meeste trainers voor spelers met wie ze hebben gewerkt. Zo ook Ubink. Hij geraakte in zijn tijd bij Quick Boys onder de indruk van Yuri Guijt. ,,Yuri is een rustpunt in het elftal. Iemand de bal opeist en vrijwel altijd een goede oplossing in huis heeft. Martijn Kuijt heeft dat ook. Zij hebben aan één of twee balcontacten genoeg en weten al voordat ze de bal krijgen, waar ze hem naartoe willen spelen. Daarnaast heeft Yuri diepgang en het vermogen om goed positie te kiezen. Hij is echt een schakel tussen het middenveld en de aanval.”

Als er iemand over de ontwikkeling van Guijt kan oordelen, is het Ubink wel. De Noordwijker werkte vijf jaar met Guijt, vanaf de B-tjes tot aan het tweede elftal. ,,De successen die ik bij Quick Boys heb mogen behalen, zijn mede aan Yuri te danken. Als tweedejaars A was hij echt heel goed. De stap naar de senioren verliep even moeilijk, maar als tweedejaars senior was hij in het tweede ook echt heel goed.”

Kans krijgen

Ubink betreurt het dat een doorbraak van Guijt in de hoofdmacht van Quick Boys is uitgebleven. De Katwijker speelde vorig seizoen een serie wedstrijden in de basis, maar verdween toen weer buiten beeld. ,,Ik geloof dat hij op een gegeven moment geblesseerd raakte”, zegt Ubink. ,,Als zo’n jongen terugkomt, moet hij eigenlijk weer de kans krijgen. Maar dat kan bij Quick Boys niet, want die moeten naar de Topklasse. Die jongens moeten er dan meteen staan. Het was Yuri niet gegund en misschien was hij op dat moment nog niet goed genoeg.”

,,Ik denk dat hij er goed aan heeft gedaan om naar Rijnvogels te gaan. Als je ziet dat hij in zijn eerste seizoen al een dragende kracht is en zoveel scoort, dan tekent dat zijn kwaliteiten.” Volgens Ubink is de rek er bij Guijt nog lang niet uit. ,,Yuri is te jong om al uitgeleerd te zijn. Voor het betaalde voetbal is het al te laat, maar de topamateurs moet hij zeker aankunnen.”

Mertens en Vermeulen

Een eervolle vermelding wil Ubink ook voor Stefan Mertens en Rik Vermeulen. Hij kneedde de huidige spelmakers in de jeugdopleidingen van Noordwijk en FC Lisse. ,,Ik heb Rik een jaartje in de B1 getraind. Hij was toen buitenspeler, een heel licht ventje. Ik ben met hem in de spits gaan spelen en volgens mij zijn ze daar bij Lisse toen mee verder gegaan.”

Ubink: ,,Met Stefan heb ik twee jaar gewerkt. Hij kwam als tweedejaars C over van SJC naar Noordwijk om zich verder te kunnen ontwikkelen. Veertien was hij toen, denk ik. Hij paste zich heel snel aan.” Mertens zou jaren later zijn oude coach nog eens dwars zitten. Ubink: ,,Hij scoorde de winnende in de kampioenswedstrijd tegen Quick Boys. Ik was trainer van het tweede van Quick Boys en op die manier ook betrokken bij het eerste. Die goal was voor mij heel vervelend. Maar als iemand hem toch moest maken, dan maar Stefan.”

Foto: Piet van Kampen

POPULAIRE BERICHTEN