De derby in de Tweede Klasse tussen Teylingen en Foreholte is voor beide ploegen steevast een hoogtepunt in het seizoen. Voor Foreholte-middenvelder Bas Jongbloed wordt het zijn laatste in z’n carrière. Het is plezier is weg en de pas 26-jarige Jongbloed heeft besloten helemaal te stoppen met voetbal. Zijn opponent op het middenveld en routinier Mark van der Vlugt plakt er juist op 32-jarige leeftijd nog een jaartje aan vast.

Jongbloed bevestigt z’n toch wel verrassende z’n keuze voor de buitenwereld. Op jonge leeftijd stopt de vice-aanvoerder met voetbal. Helemaal. ,,Ik heb het de trainers een aantal weken geleden gemeld. Ik ga op zondag al een poosje met tegenzin naar het voetbal. En dat is niet hoe het zou moeten. Dat is al even zo. Ook vorig seizoen al.”

Heeft het soms iets te maken met de slechte resultaten van dit jaar? ,,Nee totaal niet. Het is puur het spelplezier wat weg is. De trainers vroegen dat ook, maar dan zou je daar ieder seizoen dat het slecht gaat, last van hebben.”

Ook een andere club of lager gaan voetballen, is niet aan de orde. ,,Er is maar een club waarvoor ik speel. En lager voetballen gaat hem ook niet worden. Het is prima zo. Ik vind reizen ook heel mooi. Altijd heb ik mezelf moeten aanpassen aan de voetbal, want als ik iets doe, doe ik het goed. Dat hoeft nu even niet meer”, is hij resoluut.

,,Als dat de overhand gaat krijgen voor langere tijd, wil ik wel gaan nadenken over een eventueel afscheid.”

Van der Vlugt bekijkt het op zijn leeftijd van jaar tot jaar, maar ziet nog geen reden om te stoppen. ,,Nee, het gaat nog lekker en ik heb er nog plezier in. Al heb ik wel wat last gehad van wat pijntjes. Ik hoop zondag te kunnen spelen, maar heb al tijdje last van m’n kuit. Als dat de overhand gaat krijgen voor langere tijd, wil ik wel gaan nadenken over een eventueel afscheid.”

Teylingen draaide tot een paar weken terug een aardig seizoen, maar door twee nederlagen is de rode streep opeens nog maar vier punten weg. Voor Foreholte liggen de kaarten nog iets anders. De ploeg verkeert al het hele seizoen in degradatiegevaar en dat is nog niet veranderd.

Lijfsbehoud
De Voorhouters staan laatste, maar haalden na de winterstop vier punten en kruipen richting de concurrentie. Een potje me grote belangen dus op de Roodemolen ,,Als wij winnen, verkleinen we het gat naar vier punten. En Teylingen ziet de concurrentie ook naderen. Wij hebben juist deze week besproken dat we vol voor lijfsbehoud gaan en dat we op de juiste weg zijn.”

Tegen GDA ging zondag het alleen faliekant mis: 1-4. ,,We spelen een prima pot, alleen het gaat om de punten. 80 minuten beter zijn en toch met dik verliezen, heb je nu niets aan. We scoren nog steeds heel moeilijk. Dat is ook niet gek als je kijkt wie er niet bij zijn. Dan moet je het juist van een gesloten organisatie hebben. Maar we geven de goals te makkelijk weg. Gemiddeld twee per duel. Dan moet je er al zelf drie maken. En dat zit er nu niet in.”

Van der Vlugt: ,,Wij hebben nu twee keer op rij verloren en dan zak je gelijk naar plek tien. Zo dicht zit het op elkaar in deze klasse. De verschillen zijn klein. Ik denk dat wij prima voor plek zes kunnen spelen, maar dan moet je iets minder wisselvallig zijn. Soms laten we de koppies iets te makkelijk hangen, vind ik. Wij willen eigenlijk alleen maar naar boven kijken, maar dan moeten we zondag wel winnen. Zo is het ook.”

Carnaval
Volgende week volgt voor Foreholte nog de clash met hekkensluiter Alphen. ,,Als we vier punten halen deze komende twee weken dan zetten we Alphen verder weg en kunnen we vol gaan strijden om plek 11. Het wordt breken of aanhaken. Pakken we de goede reeks weer op of wordt het echt penibel?”

,,Dat geldt toch ook een beetje voor ons” , zegt Van der Vlugt. ,,Bij winst zet je Foreholte op tien punten en dat maken ze niet meer goed. Bij verlies is het verschil nog maar vier en komt de concurrentie heel dichtbij. Dat mogen we niet laten gebeuren.”

,,Het valt wel op dat wij van Teylingen altijd het licht uit doen. Dat was bij de uitwedstrijd op De Elsgeest ook al zo.”

Van der Vlugt en Jongbloed hebben al vele derby’s gespeeld. Wat maakt de derby nu zo interessant? ,,De mensen die erop af komen. Daar heb je er maar een of twee van in deze klasse. Vroeger kende ik bijna de hele selectie, dat is nu wel iets anders. Maar bijvoorbeeld met carnaval ben ik nog een biertje gaan drinken in de kantine met die gasten. Het valt wel op dat wij van Teylingen altijd het licht uit doen. Dat was bij de uitwedstrijd op De Elsgeest ook al zo. Na de 2-0 nederlaag waren die gasten snel weg uit de eigen hut.”

Welke van alle ontmoetingen staat hem nog helder voor de geest. ,,Ik kan mij een 5-1 overwinning nog heel goed herrineren. Ook omdat een speler van ons toen vier keer scoorde. Maar iedere overwinning is lekker. Ik hoop zeker niet dat Foreholte degradeert, maar ze mogen best wel even zweten” , zegt hij met een knipoog. ,,Toch denk ik dat ze het wel gaan redden. Er zijn mindere ploegen in de competitie.”

Degradatie
Ook Jongbloed noemt een memorabele derby waarin er door een speler vier keer werd gescoord. ,,Wij wonnen met 4-3 en Lukas Wiering scoorde vier keer. Zoveel doelpunten en ook nog eens door een speler, vergeet je niet snel. Er is niet eens zozeer sprake van haat en nijd. Het is vooral de publieke belangstelling en dat je toch buren bent.”

Door alle zondagclubs die ermee stoppen degradeert er slechts een ploeg rechtstreeks. De nummers 12 en 13 spelen promotie/degradatie-duels. ,,Dat is voor ons een voordeeltje. Laten we er dan maar gebruik van maken. Een wedstrijd tegen Teylingen is altijd een wedstrijd op zich. Stand of vorm spelen geen rol. Wie wil hem echt ten koste van alles winnen? Daar gaat het om.”

Foto’s: Peer Compeer

Bekijk ook: ‘Video-voorbeschouwing: GVVV – Katwijk’

POPULAIRE BERICHTEN