Doordeweeks en tijdens wedstrijddagen is Freek Jansen bezig om in het spoor te blijven van Ajax. Als journalist volgt hij de ploeg van Erik ten Hag overal waar ze naartoe gaan. Voorheen deed hij dat voor het voetbaltijdschrift ‘Voetbal International’, maar in de zomer ‘transfereerde’ Jansen naar het ‘Algemeen Dagblad‘. Ook bij het AD blijft de verslaggever de club uit Amsterdam volgen. Van Turijn tot aan Emmen is de clubwatcher bezig om de mooie verhalen en gebeurtenissen op te schrijven over de halve finalist van de Champions League van vorig seizoen. Echter waar het kan is de Achterhoeker ook even voetballer. Dat doet hij dan weer op de zaterdagmiddagen bij ‘cultclub’ LSVV’70 uit Leiden. ,,Voetbal is voor mij totale ontspanning.” 

Als watcher van de 34-voudig landskampioen van Nederland kent Jansen turbulente maanden. De ploeg van Ten Hag veegde vorig seizoen de vloer aan met de Europese elite van het voetbal. Bayern München, Real Madrid en Juventus wisten niet te winnen van de Amsterdammers en in de tussentijd werd ook de KNVB-beker en het kampioenschap binnengesleept. Daarnaast voeren de Amsterdammers een andere koers op het gebied van het transferbeleid. De zelfopgeleide parels werden voor miljoenen euro’s verkocht, maar daar tegenover stond ook de komst van peperdure voetballers over de gehele wereld.

De inwoner van Leiden maakte het allemaal van dichtbij mee en ook deze week was het weer een gekkenhuis. Na de nipte overwinning in Waalwijk bij RKC (1-2) nam de kampioen van Nederland het op tegen Chelsea. Tegen de ploeg uit Londen werd met 0-1 verloren, maar tijd om rustig adem te halen is er niet in Amsterdam. Komende zondag wacht ‘De Klassieker’ tegen Feyenoord alweer. Het zijn voor de vaste volgers van Ajax fascinerende tijden. ,,Het is een drukke week”, begint Jansen glimlachend. ,,De agenda raakt steeds voller met al die wedstrijden. Ik heb daarnaast ook nog twee jonge kinderen, dus het is af en toe passen en meten.”

,,Het is natuurlijk al enorm kolderiek dat je jezelf als trainer in het veld brengt.”

In zijn agenda staan niet alleen de wedstrijden van de eredivisionist rood omcirkelt. Ook de wedstrijden van het Leidse LSVV’70 staan met grote letters genoteerd in de agenda van Jansen. ,,We bekijken bij LSVV week voor week wat er kan”, gaat de speler/trainer van de Leidenaren verder. ,,De club is echt fantastisch. Voetbal is voor mij pure ontspanning. Die trainingsavond en de wedstrijd op zaterdag koester ik enorm. Het is ook de charme van het amateurvoetbal wat het hem doet. Het blijft mooi om met het team leuke dingen mee te maken. Al gaat het bij ons wel met een grote knipoog.”

Jagen naar RKC
De club uit Leiden is een studententeam waar voetballers, die de focus op hun studie of andere belangrijke zaken willen leggen, op een respectievelijk niveau een balletje kunnen trappen. Niks moet, veel mag, maar afspraak is afspraak. Zo probeert de oud-jeugdspeler van De Graafschap zijn bomvolle planning nog altijd te combineren met potjes in de Vierde Klasse. Iets wat soms op de centimeter past.

,,Afgelopen zaterdag speelden wij in Hoogmade een wedstrijd en omdat Ajax al om half 7 in Waalwijk speelde, moest ik wel even ‘jagen’ na de wedstrijd van ons. Het is dan na het laatste fluitsignaal zo snel mogelijk douchen, wat eten en razendsnel de auto instappen. Het gebeurt ook wel eens dat ik tijdens wedstrijden eerder weg moet vanwege verre uitwedstrijden, maar dat was nu gelukkig niet het geval. Ik vind het leuk om op de zaterdagen erbij te zijn. Zelf voetballen blijft gewoon het allerleukste wat er bestaat.”

Goudenwissel tegen MMO
Gelukkig voor de vierdeklasser kon de journalist tijdens de vorige wedstrijd tot het einde blijven, want zijn inbreng was hoog nodig en van grote waarde. Jansen bracht zichzelf 23 minuten voor tijd in bij een 1-1 stand. Kort daarna was hij verantwoordelijk voor de 1-2 en schoot hij op prachtige wijze ook de 1-4 tegen de touwen. Zodoende werd er in Hoogmade gewonnen van MMO.

,,Het is wel de week van de krakers, hé? Chelsea, Feyenoord en Warmunda.”

,,In principe is het niet de bedoeling dat ik moet invallen, maar wij hebben een selectie van 25 man en we hebben standaard zo’n tien afmeldingen. Het is elke week even kijken naar de aantallen en meestal ben ik de veerrtiende man. De derde wissel op de bank dus. Ik had het succes op het veld voor mezelf eigenlijk al afgesloten en had nooit verwacht dat ik binnen een aantal minuten twee ballen binnen zou schieten. Ik ben 36 jaar en val meestal in bij een comfortabele voorsprong, zodat ik lekker kan meehobbelen.”

Met het grote aandeel in het sportieve succes van het vorige duel, kreeg Jansen enorm veel reacties. Echter had hij niet lang de tijd om te genieten, omdat hij na afloop van de wedstrijd zo snel mogelijk weg moest om Ajax te zien spelen in Waalwijk. ,,Het is natuurlijk al enorm kolderiek dat je jezelf als trainer in het veld brengt”, lacht de oud-werknemer van VI. ,,Je moet natuurlijk niet de slechtste van het veld zijn. Dat dit dan gebeurt, is enorm leuk. Alle jongens kwamen ook naar mij toe en iedereen op de club heeft er hard om gelachen.”

#Veterstrikchallenge
Als de ploeg uit Leiden komende zaterdag naar Warmond afreist voor de confrontatie met Warmunda, dan tekent de verslaggever voor hetzelfde scenario. Toch zou hij, bij een eventuele goal, het iets anders aanpakken. De journalist neemt namelijk elke week deel aan een Ajax-gerelateerde podcast genaamd ‘De Pantelic-Podcast’. Daarin gaf hij te kennen dat voetballers een keer hun veters moeten strikken na een doelpunt. Na de twee goals was dat alleen hetgeen wat mislukte bij Jansen.


,,In de jeugd scoorde ik  regelmatig en heb ik daar vaak aan gedacht. Het leek me lachen om een keer iets abnormaals te doen. Ik had mezelf ook voorgenomen om dat te gaan doen, maar na een doelpunt gaat er toch iets door je heen dat je wilt juichen. Mocht ik zaterdag tegen Warmunda scoren, dan zal ik het deze keer wel doen.”

,,Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik van Warmunda niks weet, maar waarschijnlijk zijn het elf voetballers die niet zo goed kunnen voetballen, maar wel hun stinkende best doen.”

Het klinkt gek, maar van de wedstrijden in de ‘kelderklasse’ geniet de journalist annex voetballer het meest. Geen enkele wedstrijd wordt met tegenzin gespeeld door de Leidenaren en al helemaal niet door Jansen. Ook naar de confrontatie in Warmond kijkt hij met veel genoegen uit.

Week van de krakers
,,Het is wel de week van de krakers, hé? Chelsea, Feyenoord en Warmunda”, gaat de hoofdpersoon lachend verder. ,,Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik van Warmunda niks weet, maar waarschijnlijk zijn het elf voetballers die niet zo goed kunnen voetballen, maar wel hun stinkende best doen. Net zoals ons. Ik weet wel dat ze een mooi complex hebben met een sintelbaan om het hoofdveld. Dat is natuurlijk iets waar we naar uit kijken. Het gaat er ons vooral om dat het een leuke voetbalmiddag gaat worden.”

Voor de confrontatie tussen de Warmonders en de ploeg uit Leiden heeft eerstgenoemde alles uit de kast gehaald om er een geslaagde middag van te maken. De thuisploeg heeft namelijk laten weten dat er na afloop van de wedstrijd een zanger is geregeld. ,,Dat gebeurt bij ons bijna elke week. Altijd als wij ergens spelen, komt er een zangertje of is er een themafeest. Bij Koudekerk was er laatst zelfs een heel aprés-skifeest georganiseerd. De derde helft gaat in ieder geval goed komen. Nu nog hopen dat we die andere twee helften ook tot een goed einde brengen .”

Foto: Orange Pictures

Lees ook:Lever vandaag een bijdrage aan Voetbal in de Bollenstreek! #JoinTheFamily


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude