Al wat verder in de voorbereiding had Katwijk-aanvaller Tim Freriks er eigenlijk niet meer op gerekend. Maar zijn wens om nog een keer een profavontuur aan te gaan, komt toch in vervulling. Freriks heeft getekend bij Akademisk Boldklub, de club die eerder al Kilian van Mil vastlegde en onder leiding van nieuwe investeerders graag weer naam in het Deense voetbal wil maken.

De wereld van Freriks moet even op zijn kop staan. Binnen een paar dagen kwam de transfer naar Scandinavië rond. Op zondag werd hij geïnformeerd over de interesse van Akademisk Boldklub en op donderdagavond maakte Katwijk het vertrek van de linkspoot wereldkundig. “Het is heel snel gegaan, er is snel doorgepakt.”

‘Na twee topseizoenen verbaast de belangstelling me niet, maar ik had het zelf op dit moment niet meer verwacht.’

De aanvaller beschikte bij Katwijk over een doorlopend contract, maar de Denen waren bereid om in de buidel te tasten. “Cees Bruinink was gelijk duidelijk”, vertelt Freriks. “Omdat het zo kort op de start van het seizoen is, wilde Katwijk graag de gehele afkoopsom hebben zoals die in het contract staat. Dat is doorgegeven aan de eigenaren van de club en die waren bereid het te betalen. Binnen een paar dagen was het geregeld. Toen het geld op de rekening stond, kon ik alles gaan ondertekenen.”

Mooie uitdaging
De 24-jarige Freriks is content met zijn buitenlandse avontuur, die hij als een ‘mooie uitdaging’ beschrijft. Als een volledige win-winsituatie voor beide partijen beschouwt hij het niet helemaal. “Het is voor Katwijk wel nadelig dat ik laat in de voorbereiding wegga, ik weet niet of ze nog een goede vervanger kunnen halen. Maar de club heeft een mooi bedrag ontvangen en ik ga een mooie stap maken. Wat dat betreft is het wel positief.”

De voormalig speler van FC Groningen en FC Utrecht had zo laat in juli niet meer gerekend op een vertrek vanaf de Krom. “Na twee topseizoenen verbaast de belangstelling me niet, maar ik had het zelf op dit moment niet meer verwacht. We zitten alweer wat dieper in de voorbereiding, zijn met Katwijk ook alweer drie weken geleden begonnen.”

Freriks vliegt dinsdag voor het eerst richting Denemarken. Dat hij wederom ploeggenoot van Van Mil wordt, maakt de overstap ‘extra leuk’. Bovendien verhuist zijn vriendin mee en woont in Kopenhagen nog een andere (oude) bekende: de IJslander Kolbeinn Finnsson. “Hem ken ik nog van vroeger, van FC Groningen. We gingen altijd goed met elkaar om en hebben nog steeds contact. Hij speelt op het hoogste niveau (bij Lyngby, red.) en woont ook in Kopenhagen.”

Van Mil geen concurrent
De kans dat Van Mil en Freriks moeten gaan concurreren om een basisplek lijkt momenteel niet groot. Van Mil is gehaald voor de linksbuitenpositie, terwijl Freriks zich moet gaan richten op een rol als centrumspits, zijn favoriete plek. “Ik ben ook tweebenig en als spits denk ik het gevaarlijkst.”

Akademisk Boldklub is een negenvoudig kampioen van Denemarken, die momenteel uitkomt op het derde niveau. “Ze hebben flink geïnvesteerd om een goed elftal op de been te krijgen en willen graag promoveren. Dat is een mooie uitdaging”, stelt Freriks.

‘Katwijk zet altijd hoog druk. Het is een minpunt dat ik goed heb ontwikkeld, waardoor ik al met al met een hoger niveau vertrek.’

Katwijk is de regerend titelhouder van het derde niveau in Nederland. Hoe verhouden de competities zich tot elkaar? “Volgens Kilian is het een prima niveau. Een beetje vergelijkbaar met Katwijk, misschien iets hoger. Er wordt ook iets anders gevoetbald. Ik ben erg benieuwd.”

‘Momenten om te koesteren’
Freriks kijkt met grote voldoening terug op drie jaar Katwijk. “Het eerste seizoen was er natuurlijk corona, toen hebben we bijna alleen maar getraind. Vervolgens zijn we in het tweede jaar kampioen geworden en in het derde seizoen opnieuw. Dat is ongekend en zijn momenten die ik altijd zal blijven koesteren. Als team hadden we het niet beter kunnen doen.”

Naar eigen zeggen verlaat Freriks de Krom als een betere speler. “Vroeger had ik moeite om in de kleine ruimtes, hoog op het veld, te spelen. Katwijk zet altijd hoog druk. Het is een minpunt dat ik goed heb ontwikkeld, waardoor ik al met al met een hoger niveau vertrek.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Katwijk raakt ook Freriks kwijt: aanvaller volgt Van Mil naar Denemarken
Check ook: Van Mil wil in stijl afsluiten bij Katwijk: ‘Is nog geen club ooit gelukt’

POPULAIRE BERICHTEN