Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen De Treffers (2-0) verstuurde technisch manager van vv Katwijk, Cees Bruinink, de volgende tweet. „Zeer verheugd met de dikverdiende 2-0 winst van een weer ouderwets als team goed spelend Katwijk.’’ Het zei veel over de druk die er, voorafgaand aan het duel tegen het elftal van Jan de Jonge, op stond. Maar na afloop kon er dan ook geconcludeerd worden dat de ploeg van Jan Zoutman de test goed door gekomen was.

„In de rust heb ik de jongens duidelijk gemaakt dat het belangrijk was om rustig te blijven en vanuit een goede organisatie op zoek naar de goal te gaan’’, keek Zoutman terug op het moment dat het na 45 minuten nog altijd 0-0 stond.

Geduld hebben
Katwijk besefte dat het tegen De Treffers vooral geduld op moest brengen om er uiteindelijk met de overwinning vandoor te gaan. In de tweede helft bleven de oranjehemden op zoek naar dat ene gaatje in de Groesbeekse verdediging.

„In de eerste helft kregen we ook al genoeg kansen”, zag Zoutman. ,,Een natuurlijke reactie van voetballers is dan vaak dat ze nog meer risico gaan nemen en met zijn allen naar voren lopen. Dan loop je vaak in het mes door de snelle counters van de tegenstander.’’

„Verdedigend stond het vandaag als een huis’’

Daarmee leken de Katwijkers geleerd te hebben van de wedstrijd van vorige week tegen Spakenburg. In Bunschoten-Spakenburg speelde de ploeg van Zoutman bij vlagen ook gewoon een goede pot, maar liep het alsnog tegen een 4-2 nederlaag aan.

„Verdedigend stond het als een huis’’, vond Marciano Mengerink, die na afloop liet weten dat hij zijn contract met één seizoen gaat verlengen. „Vorige week kregen we vier doelpunten tegen waar we echt wat aan konden doen. Nu zijn we echt negentig minuten gefocust gebleven.’’

Het eerste kwartier van de wedstrijd begon rommelig, maar daarna nam Katwijk het initiatief in het duel over en kreeg het via Mengerink, Marouane Afaker, Mike van den Ban en Roland Bergkamp enkele goede mogelijkheden, maar de bal ging er nog niet in.

Rol vleugelverdedigers
In de tweede helft wist de thuisploeg via Van den Ban en invaller Jordy Hilterman wel te scoren. Dat kwam met name door de rol van de backs. Mengerink, die normaal gesproken een echte spits is, speelde aan de rechterflank. Hij trok echter veel naar binnen.

Daardoor was er in de eerste helft vaak veel ruimte aan de rechterkant, maar die werd onbenut gelaten door Bart Sinteur. In de tweede helft liep dat veel beter en kon er nog meer druk gehouden worden op De Treffers.

„Dat mocht in de eerste helft ook al hoor’’, gaf Zoutman aan. „Marciano was in de eerste helft wel een aantal keer in gevecht met die linksback. Daarom heb ik aangegeven dat het belangrijk was om meer variatie in het spel te brengen.’’

„De uitwedstrijden tegen Rijnsburg liggen mij over het algemeen ook wel’’

Dat deed Katwijk goed, want Sinteur kwam veel meer aan de bal en zorgde er mede daardoor ook voor dat De Treffers kapot werd gespeeld. Hij was ook nog eens aangever bij de eerste goal van de thuisploeg.

„In de eerste helft stond mijn buitenspeler echt tegen me aan, dus ik had weinig ruimte. In de tweede helft kon ik aanvallend meer mijn momenten kiezen’’, gaf Sinteur zelf de reden aan waarom hij in het tweede bedrijf meer in het spel betrokken werd. Aan de linkerkant haalde Guus van Weerdenburg ook vaak de achterlijn.

Met de overwinning gaat Katwijk in ieder geval met een goed gevoel richting de derby van volgende week tegen Rijnsburgse Boys. „Dit was een belangrijke overwinning voor het zelfvertrouwen’’, was Mengerink opgetogen. „De uitwedstrijden tegen Rijnsburg liggen mij over het algemeen ook wel.’’

VV Katwijk – De Treffers 2-0 (0-0) 56. Van den Ban 1-0, 88. Hilterman 2-0.

VV Katwijk: Kieboom, Sinteur, Esseboom, Blokland, Van Weerdenburg, Van der Meer, Jongman, Van den Ban (71. Hilterman), Afaker (81. Robinson), Bergkamp, Mengerink.