De vorm van beide ploegen is contrasterend: Rijnsburgs Boys is bezig aan een zwakke serie en won al vijf wedstrijden niet. Quick Boys zit in een veel betere flow en kan bij winst de koppositie in de Betnations Divisie veroveren. Het verschil van elf plaatsen op de ranglijst hoeft voor de onderlinge krachtmeting echter niet al teveel te betekenen, stelt Roderick Gielisse. “Vorm zegt niets in derby’s, het komt aan op strijd en de juiste mentaliteit.”

Begrijp hem niet verkeerd. Natuurlijk vindt Gielisse de huidige veertiende plaats van Rijnsburgse Boys vervelend en had hij dat maar wat graag anders gezien. Maar tegelijkertijd moeten we de vormdip ook niet groter maken dan het is. “Laten we het niet dramatiseren en ook een beetje relativeren. Het is ook ‘maar’ voetbal. Als je kijkt wat er momenteel allemaal speelt in de wereld, zijn er veel ergere dingen.”

‘Natuurlijk bespreken we het vooraf en proberen we er tijdens de wedstrijd op te letten. Maar als je een aantal keer op rij niet wint is het moraal laag en het lijkt wel of er twijfel insluipt.’

Gielisse is in het dagelijks leven accountmanager in de technische detachering. Een belangrijk afzetgebied is de Rotterdamse haven. “Om in sportieve termen te spreken, vorig jaar zaten we in heel ander vaarwater”, doelt de verdediger annex middenvelder op de titelrace waarin Rijnsburgse Boys tot de laatste speeldag meedeed.

“Het ene seizoen is het andere niet. Ik zit zo’n acht jaar bij de club en al die jaren hebben we altijd veel kunnen creëren. Daar hebben we het nu lastig mee. Ik zei het afgelopen weekend ook tegen TV West. Voorgaande jaren kwamen we per wedstrijd zo’n 12, 13 of 14 keer voor de goal. Nu is – met uitzondering van GVVV – 4 of 5 keer de tendens. Dan wordt het lastig om veel te scoren, of je moet heel efficiënt zijn.”

Volgens Gielisse valt Rijnsburgse Boys uiteen doordat de onderlinge afstanden niet kloppen. “Het is niet zo dat we geen honderd procent geven en we gaan nog steeds altijd het veld in om te winnen. Maar de ruimtes zijn te groot, waardoor we overal op het veld te laat zijn en nooit lekker in de duels komen. Het kost veel energie om dat dicht te lopen en tot goede aanvallen te komen.”

Tijdens het gesprek komt een aantal keer de vergelijking met Ajax voorbij. Ook bij de Ajacieden klopt het in organisatorisch opzicht vaak niet. “Natuurlijk bespreken we het vooraf en proberen we er tijdens de wedstrijd op te letten. Maar als je een aantal keer op rij niet wint is het moraal laag en het lijkt wel of er twijfel insluipt. De verdedigers lopen automatisch naar achteren, terwijl de aanvallers naar voren gaan omdat ze willen scoren. Dan wordt het gat zestig meter en wij als middenvelders lopen daar dan tussen. Gelukkig ging het zaterdag tegen Kon. HFC (4-0 verlies, red.) in de tweede helft al een stuk beter, ook al kregen we er nog twee tegen. Zaterdag moet het vanaf het begin goed staan.”

Dat Rijnsburgse Boys in de underdog-positie zit voor de derby, beschouwt Gielisse niet per se als nadelig. “Niets is zo veranderlijk als voetbal. De ene week ben je in mineur en de andere week ben je weer top. Voor ons is het misschien wel lekker dat we tegen Quick Boys moeten en op voorhand niet de favoriet zijn. Vorm zegt niets in derby’s, het komt aan op strijd en de juiste mentaliteit. Qua kwaliteit van het spel vallen derby’s vaak tegen. Wij moeten gewoon zorgen dat we er staan.”

Volgens Gielisse speelt de trainerswissel (Martijn Lagendijk verving Henk Wisman) geen rol in de stroeve start. “Vorig seizoen hebben we het prima gedaan en daar is iedereen, en ook de trainer, onderdeel van geweest. We begonnen toen ook met 7 uit 7. Vervolgens kon de hoofdtrainer er vier weken niet zijn en heeft Jan (Blankespoor, red.) ons vier overwinningen bezorgd. Natuurlijk heeft de trainer het prima gedaan, maar het is niet zo dat alleen hij daarmee kan pronken. De spelers zijn het meest bepalend. Als heel veel spelers niet in vorm zijn, welke trainer krijgt het dan wel aan de praat? Vorig seizoen was de trainer daarin niet bepalend en nu ook niet. Martijn doet het qua trainen en vernieuwingen hartstikke goed. En als je aan een proces met een jonge trainer begint, moet je hem daarin ook de tijd en het vertrouwen geven.”

Huidige captain van Rijnsburgse Boys
Zelf is Gielisse nog altijd een vaste waarde. Bovendien draagt hij sinds enkele weken de aanvoerdersband vanwege een blessure van de vaste captain Bram Ros. “Bram is in alle facetten de perfecte aanvoerder”, complimenteert de rechtspoot zijn ploeggenoot. “Het is een prima kerel, die eigenlijk nooit geblesseerd is. Dat hij nu deze cruciale fase moet missen, daar baalt hij zelf het meest van. Maar als Bram weer terug is, is hij uiteraard gewoon weer de nummer één.”

Zelf tikte Gielisse onlangs een jubileum aan, hij speelde zijn tweehonderdste duel voor Rijnsburgse Boys. “Een mooi aantal, en dat ondanks Corona. Het hadden er nog een stuk meer kunnen zijn. Maar ik ben er trots op en ben blij het spelletje nog te mogen en kunnen spelen.”

“Ik zeg altijd dat als je per seizoen nog twintig potjes in de basis speelt, je niet zomaar kunt stoppen. Maar jij als speler bent natuurlijk niet de enige die dat bepaalt. Stel dat een trainer een visie heeft om alleen maar jonge en snelle spelers op te stellen. Maar vooralsnog gaat het prima, alleen jammer dat we zoveel blessures hebben.” En dan lachend, over die twintig basisplaatsen. “Dat gaat nu wel heel makkelijk, misschien dat ik de grens op dertig moet leggen.”

Over de uitkomst van zaterdag is Gielisse duidelijk. Zijn ploeg gaat volgens hem een zege boeken en zo proberen de ommekeer te bewerkstelligen. “Natuurlijk ga ik een voorspelling geven”, vertelt hij desgevraagd. “Wij gaan gewoon winnen, 3-1.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Gielisse nog altijd een zekerheidje op het formulier: ‘Altijd fijn als er voor jou wordt gekozen’
Check ook: Gielisse verlengt en wil naar de 200 duels voor Rijnsburgse Boys

POPULAIRE BERICHTEN