Het bekersprookje van Quick Boys is dinsdagavond in Alkmaar ten einde gekomen. In een even mooie als krankzinnige voetbalavond was AZ na strafschoppen te sterk voor de ijzersterk spelende formatie van Thomas Duivenvoorden. 

AZ – Quick Boys was zo’n wedstrijd waarover nog tot lengte in dagen zal worden nagesproken. De 2-2 van Leonard de Beste bijvoorbeeld diep in blessuretijd, waardoor Quick Boys toch een verlenging afdwong. Maar het was ook een goal waarbij voor de tweede keer voorwerpen vanuit het uitvak op het veld werden gegooid. Een definitieve staking dreigde, maar het duel werd toch hervat.

In de verlenging kwam AZ op 3-2, maar opnieuw richtten de blauw-witten zich op en geraakten ze via Sem van Duijn langszij. Met werkelijk zijn allerlaatste krachten schoot de seizoensrevalatie de 3-3 tegen de touwen. In de strafschoppenserie kwam AZ winnend uit de strijd.

Bij vlagen uitstekend combinatiespel
Oud AZ’er Bram Franken had het in een uitgebreid interview al aangekondigd tegen VIDB. Ook op bezoek bij een eredivisionist zou Quick Boys van eigen kracht uitgaan. Franken begon weliswaar op de bank, maar aan die woorden bleken niets gelogen.

Quick Boys bleef voor rust uitstekend op de been en voetbalde bij vlagen schitterend onder de Alkmaarse druk vandaan. AZ stak niet in beste doen, maar dat was zeker ook de verdienste van de bezoekers uit Katwijk.

Het enige probleem was eigenlijk Ruben van Bommel, de aanvaller die vaak vrijheid had aan de linkerkant. Niet dat hij daar veel mee deed, maar gedurende de eerste helft kreeg Quick Boys daar al beter vat op.

Van Duijn vindt Junte nét niet
Eigenlijk was krachtsverschil tussen de eredivisionist en tweededivisonist nauwelijks sprake. Sterker nog, Quick Boys voetbalde soepeler en kreeg ook de beste kans voor rust. Na een foutieve pass ban Bruno Martins Indi braken de bezoekers uit via Sem van Duijn. Ravelino Junte stond vrij voor het AZ-doel, maar werd niet gevonden.

Dat het thuispubliek niet tevreden was, bleek wel uit het gefluit dat vanaf minuut 35 te horen was. Het spel van AZ verbeterde in de tweede helft niet.

In de eerste fase na rust werd het grootste gevaar gesticht door Quick Boys. Van Duijn vond Broekhuizen, die de beste kans van de wedstrijd kreeg, maar naast punterde. Even later scheerde een schot van Junte langs de kruising.

Ogidi Nkwankwo laat uitvak ontploffen
Toch was het even later alsnog raak voor Quick Boys. De Katwijkers braken na een balverovering in overtal uit. Ogidi Nwankwo had vrije doortocht en vond de verre hoek: 0-1.

Er brak een gigantisch feest los in het uitvak, waarbij ook enkele plastic bekers op het veld belandden. Volgens protocol in het betaald voetbal werd het bekertreffen tijdelijk gestaakt.

Na een kwartier werd het duel hervat en vrijwel direct kreeg Broekhuizen een goede kans op de 0-2, maar opnieuw had hij het vizier niet op scherp. Het was daarom extra zuur dat AZ vervolgens uit het niets tweemaal snel toesloeg via een kopbal van De Wit en een diagonaal schot van Ernest Poku: 2-1.

De Beste slaat toe in blessuretijd
Er volgde een grote kans op de gelijkmaker. Sem van Duijn draaide zichzelf vrij, maar schoot de bal naast de verkeerde kant van de paal. In de slotfase leek AZ het duel definitief te beslissen, maar diverse kansen op 3-1 werden onbenut gelaten. Het lag op dat moment niet meer in de lijn der verwachting, maar Quick Boys richtte zich nog één keer op. Diep in blessuretijd werd iedereen, inclusief doelman Paul van der Helm, naar voren gedirigeerd. Uit de toegekende corner knikte De Beste diagonaal de 2-2 binnen.

Het gigantische feest had ook een keerzijde: opnieuw werd de goal gevolgd door vuurwerk en een plastic beker vanuit het Quick Boys-vak op het veld. Scheidsrechter Van de Graaf stuurde beide ploegen daarom voor de tweede keer naar binnen. Een definitieve staking dreigde, maar toch werd het duel hervat en zo een anticlimax voorkomen.

In de verlenging zorgde Myron van Brederode voor de 3-2 na 97 minuten. Even later stak de VAR een stokje voor de 4-2 van Dani de Wit. Quick Boys leek moegestreden, maar hervond toch weer energie. Het leidde uiteindelijk tot de 3-3 van Sem van Duijn en het afdwingen van een strafschoppenserie. Daarin trok Quick Boys aan het kortste eind.

Jansen komt met de schrik vrij
Zo verliet Quick Boys het bekertoernooi, maar met meer dan opgeheven hoofd. Het team rekende met eerstedivisionisten NAC (1-0) en De Graafschap (2-0) af en had tegen een Nederlandse topclub eigenlijk meer verdiend. De witte zakdoekjes en de spreekkoren aan het adres van trainer Pascal Jansen spraken boekdelen, maar de AZ-coach kwam met de schrik vrij.

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Thomas Duivenvoorden: ‘Ik balanceer tussen trots en teleurstelling’
Check ook: Interviews met Van der Helm en Staal na AZ – Quick Boys

POPULAIRE BERICHTEN