Stel je voor. Je bent een Spaanse dame. En je ziet er goed uit. Niet zomaar goed. Nee, je bent lekker om in mannentaal te spreken. Het eerste weekend van 2016 staat voor de deur en je denkt: Ik ga met mijn vriendinnen – die qua looks ook niet achteraan hebben gestaan – een avondje uit. Eerst een hapje (lees tapas) eten, daarna naar een club. Om het jaar goed te beginnen.’ Cruciale info in deze: je woont in Málaga.

Ondertussen, een paar kilometer verderop, maken twee spelers van pak m beet Katwijk zich klaar om te gaan stappen. Na vier dagen trainingskamp mag het gas er wel even af en is het tijd om te ontspannen. ,,So, ik heb wel zin om te gaan man. Schijnen ook aardige vrouwen rond te lopen hier. We gaan naar Málaga toch?” Een deurtje verderop vindt precies hetzelfde gesprek plaats. Een hotel verderop ook trouwens. Elke voetballer op een trainingskamp is een wandelend cliché. In totaal maken die avond vijf selecties zich op om een avondje te ontspannen. In Málaga.

Terug naar onze Spaanse dame. Die tapas waren heerlijk. Knoflook maar even laten staan. De vino daarentegen niet. Oftewel, de sfeer zit er goed in. Langzamerhand wordt het tijd om een deurtje verder te gaan. Snel nog naar het toilet om alles ‘even bij te werken’. Nog steeds zie je er weergaloos uit. Je vriendinnen idem dito. Dat is het voordeel van het leven in Malaga. Een jurkje kun je het hele jaar door probleemloos dragen. Dat deurtje verder is uiteraard Club Aden. The place to be in Malaga.

In een voetbalselectie is er altijd wel iemand die weer iemand kent. En diegene weet dan precies waar je moet zijn, in welke stad dan ook. ,,Luister gasten. Ik heb gehoord dat Club Aden echt een gruwelijke club is. Daar komen echt alleen maar toppers. Gooi dat even in de groepsapp. En zet er dan ook bij dat we niet met zijn allen tegelijk naar binnen gaan. In groepjes. Anders komen we er nooit in.”

Even later komen de Spaanse schonen probleemloos binnen en groeten de mannen bij de deur. Des te groter is het contrast met de rest van de avond. Haar vriendinnen, of beter gezegd alle andere vrouwen daar binnen, ondergaan hetzelfde lot. Ze zijn outnumbered. Door om en nabij 50 gretige Hollandse voetballers; er zijn er namelijk altijd een paar die niet binnenkomen.

Hoe langer de avond duurt, hoe slechter de openingszinnen en hoe bijdehanter de Hollandse voetballer wordt. ,,Hablas English? Drink vinho? Cerveza? Costa del Sol? Messi good? Si!!!!!” Het jaar 2016 leek zo mooi te beginnen. Een ontspannen avondje uit met je mooie vriendinnen. Totdat een handvol voetbalclubs besloot op trainingskamp te gaan in de winterstop. Een tip voor al die mooie dames in Málaga. Volgend jaar, het eerste weekend van 2017 is het weer een Hengstenbal in Málaga. Doe er je voordeel mee.

Bram Meurs speelde in totaal acht jaar bij VV Noordwijk, is sociaal & organisatie psycholoog en is mede-oprichter van het platform Voetbal in de Bollenstreek. Hij schreef de boeken Kopsterk (2010) en VoetbalPsychologie (2014). Te volgen via @brammeurs

POPULAIRE BERICHTEN