Zijn huidige werkweek vertelt eigenlijk in een notendop het verhaal. Bas Gozeling verblijft momenteel drie dagen in Londen. De drukte op zijn werk maken voetballen op topamateurniveau niet langer mogelijk, waardoor de verdediger een stapje terugdoet en tweededivisionist FC Lisse verruilt voor vierdeklasser Teylingen.

Gozeling (23) werkt in de sales voor een groot Amerikaans IT-bedrijf. Zijn standplaats is Amsterdam, maar het hoofdkantoor voor Europa bevindt zich in Engeland. Om die reden is Gozeling ook afgereisd naar het Verenigd Koninkrijk voor ‘de kick-off van het nieuwe jaar’.

De Sassenheimer keerde ongeveer een jaar geleden vervroegd terug uit de Verenigde Staten. “Ik had daar een beurs om te voetballen. Eigenlijk was de bedoeling dat ik langer zou blijven, maar het voetbalseizoen was in december afgelopen. Toen dacht ik: wat ga ik nu doen? Als ik dan in de zomer terug naar Nederland zou gaan, had ik zeven maanden geen bal aangeraakt of in ieder geval veel minder getraind.”

‘Lisse vond het jammer, maar ze zeiden ook dat ze niet in de weg zouden gaan liggen, omdat ik toch een jongen van de club ben geworden.’

Gozeling sloot eenmaal terug aan bij FC Lisse en vond in de loop van 2022 zijn huidige baan. “Ik heb van de zomer geen vakantie genomen, omdat ik net begonnen was. Na de voorbereiding merkte ik al dat het lastig zou worden om het heel lang vol te houden. Maar ik dacht: het is mijn laatste seizoen. Na de zomer ga ik op een lager niveau spelen en twee keer trainen.”

Een en ander kwam echter in een stroomversnelling. “In de loop van de eerste seizoenshelft werd het lastiger en lastiger. Mijn teamgenoten bij FC Lisse merkten al vaker dat ik er op donderdag niet bij kon zijn omdat ik ’s avonds afspraken had staan. Dan zit je vaak op zaterdag niet bij de selectie omdat je minder hebt getraind. Logisch natuurlijk. Sowieso was het veel rennen en vliegen. En daar ga je niet beter van voetballen. Ik merkte aan alles dat het een race tegen mezelf was.”

En dus ging Gozeling met de clubleiding in gesprek en werd het verzoek om zijn contract per 1 januari te laten ontbinden gehonoreerd. “Ik ben blij en dankbaar dat ze mee wilden denken. Dat typeert de club FC Lisse”, vertelt hij.

“In eerste instantie is er nog gekeken naar oplossingen intern, bijvoorbeeld een keertje minder trainen. Maar dat is op Tweede Divisie-niveau gewoon heel erg lastig. Daarom heb ik de knoop doorgehakt om een stapje terug te doen. Lisse vond het jammer, maar ze zeiden ook dat ze niet in de weg zouden gaan liggen, omdat ik toch een jongen van de club ben geworden. Ik speel hier nu bijna tien jaar.”

Een voorwaarde voor FC Lisse om mee te werken was dat hij niet bij een andere Tweede Divisie-club zou tekenen, vertelt Gozeling. “Maar dat zat echt niet in mijn hoofd.”

‘Ongetwijfeld is het niveau wat lager: tussen de Tweede Divisie en de Vierde Klasse zitten behoorlijk wat klasses verschil. Maar ik vind niet dat ik in de positie ben om daar iets van te zeggen’

Het werd juist Teylingen, de club waar hij begon met voetballen. Gozeling verwacht dat op de Roodemolen zijn drukke bestaan beter te combineren valt met het voetbal. “Een goed voorbeeld: vorige week trainde ik bij Teylingen voor het eerst mee. Ik had de hele dag thuis gewerkt en rondde mijn laatste meeting rond zeven uur af. Zonder wat te eten ben ik door naar het trainingsveld gegaan. Daar kom ik bij Teylingen iets beter mee weg dan bij FC Lisse. Sowieso is het nu wat gemakkelijker om een keer een training te laten schieten en wordt er überhaupt een keertje minder getraind. Dat geeft mij iets meer rust.”

Warm bad
In ieder geval is Gozeling in een warm bad terechtgekomen. “Dat is misschien heel gek om te zeggen. Ik ben natuurlijk op mijn dertiende weggegaan en omdat ik zelf altijd op zaterdag moest voetballen ben ik de laatste jaren weinig geweest. Maar Sassenheim is een klein dorp, waar je veel mensen via via kent. En bij Teylingen zitten veel vrienden van Jaap en Toon Zwetsloot, jongens die ik via FC Lisse heel goed ken. Vorige week moest ik mezelf in de kleedkamer voorstellen, maar toen zei ik: ‘ik ken eigenlijk iedereen wel’.”

Tot slot: heeft Gozeling al een indruk van het niveau? “Dat vind ik heel lastig te zeggen. Ik heb één keer meegetraind en toen regende en waaide het zo hard dat goed voetbal onmogelijk was. Ongetwijfeld is het niveau wat lager: tussen de Tweede Divisie en de Vierde Klasse zitten behoorlijk wat klasses verschil. Maar deze stap is een bewuste keuze van mij en ik vind niet dat ik in de positie ben om daar iets van te zeggen.”

Headerfoto: Hubert Habers
Foto in artikel: Teylingen

Lees ook: Verweij stopt na dit seizoen bij FC Lisse

POPULAIRE BERICHTEN