Als een buitenkans, zo moet het vastleggen van Carlito Fermina voor Ter Leede hebben gevoeld. De Sassenheimers waren al lange tijd naarstig op zoek naar een spits en op de allerlaatste dag voor het sluiten van de window werd die gevonden in de vorm van de viervoudig jeugdinternational van Curacao. Fermina hoopt zich met een sterk seizoen op de Roodemolen in de kijker te spelen.

Met vijf goals in zes competitiewedstrijden kent Fermina een goede start in Sassenheim. Het leverde hem ook complimenten op van captain Tomas Arroyo. “Echt een onwijs goede spits.”

Geconfronteerd met die uitspraak moet Fermina lachen. “Heel mooi. Ik vind Tomas ook echt een topgozer. Heerlijk bovendien dat hij als centrale verdediger ook regelmatig zijn doelpunten meepikt. Ik ben zeker tevreden over onze aanvoerder.”

‘De directeur zei letterlijk tegen mij: ‘kijk naar Benzema en probeer zoals hem te spelen’.’

Arroyo is met zeven goals zelf de huidige clubtopscorer van Ter Leede, maar als het aan Fermina ligt komt daar snel verandering in. “Twee goaltjes verschil maar hé”, zegt de spits. “En het seizoen is nog lang.”

Extra trainingen
Zelf hoopt Fermina qua doelpunten diep in de dubbele cijfers uit te komen. “Als ik tussen de 15 en 20 goals uitkom, zou ik zeer tevreden zijn. Het is mijn doel om echt topfit te worden en mijn waarde voor het team hebben. Verder train ik op woensdagen en vrijdagen voor mezelf. Ik wil echt het maximale uit mijn carrière halen.”

De 23-jarige Fermina was actief in de jeugdopleidingen van Feyenoord, ADO Den Haag en Excelsior Rotterdam. Voor laatstgenoemde club kwam hij tot twee optredens in de Eredivisie. Een echte doorbraak bleef uit, waarna periodes bij Almere City en NAC Breda volgden. Ook was Fermina actief in Griekenland en Italië.

“Ik ken mijn kwaliteiten en weet dat ik ver kan komen. Ik ben er ook al ver mee gekomen, maar helaas ben ik er niet gebleven. Mijn debuut in de Eredivisie was heel mooi en dat gevoel wil ik opnieuw beleven. Ik heb wat fouten gemaakt en ben daardoor nog niet waar ik had willen zijn, maar ik weet dat ik het kan en er is met mijn 23 jaar nog tijd om het recht te zetten. Ik wil echt slagen als profvoetballer.”

‘Daardoor lag ik er drie maanden uit, heb ik de hele zomer niet kunnen voetballen en gingen stages ook niet door. Op gegeven moment begon de tijd echt te dringen.’

Fermina kende vorig seizoen een succesvolle periode bij Alghero Calcio, waarmee hij naar de Serie D promoveerde. “Echt een mooi avontuur. Ik ben blij het meegemaakt te hebben. Vooraf hoorde ik wel eens verhalen dat Italië een racistisch land zou zijn, maar daar heb ik geen last van gehad.”

Prima stats
Met zes goals en tien assists in twaalf wedstrijden kon Fermina prima stats overleggen. “De directeur zei letterlijk tegen mij: ‘kijk naar Benzema en probeer zoals hem te spelen’. Ik moest overal op het veld aanwezig zijn, maar ook voor het doel als de bal daar kwam. Ik ben redelijk handig met de bal en kreeg de tijd en ruimte om mijn acties maken. Het lag me wel.”

Toch hield het na het veroveren van de titel voor hem op. “Ze zeiden tegen mij dat ze een sterk elftal wilden formeren met spelers uit de Serie D en de Serie C en dat dat ten koste ging van mijn salaris. Daar was ik het niet mee eens. Sinds mijn komst hadden we geen enkele wedstrijd verloren en ik was erg geliefd onder mijn teamgenoten en de supporters.”

Fermina keerde terug naar Nederland, maar de zoektocht naar een nieuwe club liep flinke vertraging op door het oplopen van een zware hamstringblessure bij een zaalwedstrijd. “Daardoor lag ik er drie maanden uit, heb ik de hele zomer niet kunnen voetballen en gingen stages ook niet door. Op gegeven moment begon de tijd echt te dringen.”

Uitnodiging voor Ter Leede
Juist op dat moment kwam Ter Leede om de hoek kijken. “Ze vroegen of ik mee wilde trainen, maar omdat ik zelf nog niet fit genoeg was, wilde ik dat liever niet. Wel was er een wedstrijd van Mollo United tegen VUC. Dat is een soort vriendenteam, opgezet door Djurandy Swedo. Ik had daarom Ter Leede uitgenodigd om te komen kijken. Ik was niet helemaal fit, maar het was een potje tegen een tweedeklasser en ondanks dat ik niet vol kon sprinten, speelde ik een aardige wedstrijd. Ter Leede was onder de indruk en na een beetje onderhandelen en praten waren we eruit en is alles netjes afgerond.”

Op de Roodemolen is het vooralsnog een seizoen van uitersten: hoge pieken worden afgewisseld met diepe dalen. “Je ziet dat we een jonge ploeg hebben”, doelt Fermina op de grillige prestaties. “Als we met z’n allen, echt letterlijk met z’n allen, hard gaan werken, kunnen we echt ver komen. Twee weken geleden speelden we tegen de koploper (JOS/Watergraafsmeer, 3-1-winst, red.) en zaten we er kort bovenop. Het probleem is alleen dat we niet elke wedstrijd op die manier zijn ingegaan.”

‘Op de voorlaatste dag voor ons vertrek zijn we voor de auto van de president gaan staan om ons geld te krijgen en twee uurtjes later was het geregeld.’

Fermina maakt op 23-jarige leeftijd een volwassen indruk. Hij is gepokt en gezameld, ook door zijn ervaringen in het buitenland. Hij speelde in Griekenland in een periode dat niet alles even florissant verliep.

“Het leven in Griekenland was wel oké. Maar ik verbleef op Kreta en in de winter toen alles dicht was, was dat aan de saaie kant. Maar op zo’n moment moet je niet klagen, je weet waarom je daar bent: dat is om te slagen als voetballer. Prof worden is niet voor iedereen weggelegd. Als je op dat niveau kunt leven als een prof en alles in je hoofd mentaal op een rijtje hebt, wordt het op een hoger niveau alleen maar makkelijker.”

Vier maanden geen salaris
Fermina maakt in Griekenland ook de keerzijde van het bestaan als profvoetballer mee: hij ontving vier maanden geen salaris. “De president zei elke keer: ‘geen zorgen, jullie hebben het geld voordat jullie weggaan’. Dat gebeurde steeds niet. Op de voorlaatste dag voor ons vertrek zijn we voor de auto van de president gaan staan om ons geld te krijgen en twee uurtjes later was het geregeld. Om zo’n moment moet je een grote jongen zijn en voor je eigen rechten opkomen. Maar het was een zware tijd, waarvan je ook gestrest kan raken. Je wilt ook niet je ouders steeds om geld moeten vragen.”

Na dit seizoen hoopt Fermina op een nieuwe kans in het profvoetbal. De president van zijn oude club Alghero Calcio nam al contact met hem op, maar Fermina liet weten dat een winterse overstap niet zijn voorkeur heeft. “Mits het een aanbod is waarbij alles klopt.”

En dan tot besluit: “Ik zit nu goed bij Ter Leede. Ik denk dat we ver kunnen komen met dit team en wil gewoon knallen dit seizoen. Daarna wil ik een mooie stap maken.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Ter Leede heeft nieuwe spits te pakken


POPULAIRE BERICHTEN