Toen een aantal maanden geleden bekend werd gemaakt dat Edwin Grünholz trainer zou worden van Quick Boys werden de handjes op Nieuw Zuid al opgewonden gewreven. De Hagenees stond er bij Westlandia om bekend om fris en aanvallend voetbal te spelen. Het publiek moest vermaakt worden met veel goals, acties en een hoge intensiteit. Eenmaal aangekomen in Katwijk-Zuid probeerde Grünholz zijn visie erin te slijpen, maar na een paar weken trok de oefenmeester zijn conclusies: de Tweede Divisie is een (te) harde leerschool. De trainer deed wat aanpassingen en voilà: het ene na het andere goede resultaat werd geboekt. 

Dat wil alleen niet zeggen dat de oud-trainer van Westlandia, GDA en Haaglandia zijn visie overboord heeft gegooid. Integendeel, want Grünholz wil niets liever dan op een aanvallende manier de strijd aan te gaan. Dat laatste probeerde hij in de voorbereiding er dan ook in te slijpen, maar hij zag dat het in de Tweede Divisie niet opleverde wat men had gehoopt. Daarom greep hij terug naar de organisatie en dat bleek een gouden greep.

,,De club heeft er jarenlang keihard voor gewerkt om op dit podium te komen. Dan snap ik wel dat je er alles aan wilt doen om erin te blijven.”

,,We hebben nu tien punten gehaald uit de laatste vier wedstrijden”, klinkt de trainer opgewekt. ,,Dat zegt iets over hoe het bij ons op dit moment staat. Ik vind dat wij ons op een goede manier aan het profileren zijn in de Tweede Divisie. Een aantal weken geleden speelden we misschien op een leukere manier, maar aan het einde van de streep hadden we telkens geen resultaat. Dan moet je wat anders gaan doen.”

Duidelijke doelstelling
En eerlijk is eerlijk: niemand op Nieuw Zuid zal daarom malen. De clubleiding heeft voorafgaand aan het seizoen heel duidelijk aangegeven dat handhaving de eerste prioriteit heeft en dat de supporters niet hoeven te verwachten dat het vlaggenschip om de prijzen mee gaat doen. Volgens de Hagenees een logische doelstelling.

Ontlading bij de Quick Boys-spelers na de overwinning op IJsselmeervogels.  

,,De club heeft er jarenlang keihard voor gewerkt om op dit podium te komen. Dan snap ik wel dat je er alles aan wilt doen om erin te blijven. Om even terug te komen op ons spel: ik vond dat er vrij behoorlijk uitzien, hoor. Het is niet zo dat wij niets hebben laten zien. We creëerden genoeg kansen, maar we hebben dit seizoen voor de goal teveel moeite om een doelpunt te maken.”

Complimenten ingeruild voor punten
Veelal kregen de blauw-witten dit seizoen de complimenten voor het spel, maar dat was het dan ook. De punten bleven uit en dus besloot de oefenmeester om in te grijpen. Het resultaat? Tien punten uit vier wedstrijden met onder andere een overwinning op koploper IJsselmeervogels en een puntendeling tegen regerend kampioen AFC.

,,Dit seizoen moeten wij er gewoon in blijven en volgend seizoen wil ik echt gaan bouwen.” Dat laatste onderstreept Grünholz door aan te geven wat op dit moment de gang van zaken is bij de club. ,,We zijn op de achtergrond met de technische commissie en scouting al druk bezig met het bekijken van spelers. We willen kijken waar we door kunnen selecteren en welke spelers in onze speelwijze passen. Het afgelopen seizoen had ik bijvoorbeeld geen stem in het aankoopbeleid. Ik heb me alleen hard gemaakt voor Tommy Bekooij.”

,,Voor de winterstop krijgen we nog Spakenburg, Excelsior Maassluis en HHC Hardenberg. Dat zijn pittige tegenstanders, maar we hopen toch wel vijf of zes punten te pakken.”

,,We kunnen het geld maar één keer uitgeven en dus moeten wij zorgvuldig aan de slag. Daarnaast moeten we beseffen dat Quick Boys niet meer de grootste club is in het amateurvoetbal. We kijken daarom goed naar de spelers die we willen hebben en wat de ambities van hen zijn. Ik wil namelijk verder met deze club.”

Op naar de middenmoot
Ook op de ranglijst kunnen de Katwijkers een mooie stap zetten. De ploeg van Grünholz is de laatste weken goed bezig, maar nog steeds moet het naar beneden kijken. Al moet er wel gezegd worden dat het gat met de middenmoot zeer klein is. Een overwinning kan genoeg zijn om afstand te nemen van de laatste plekken. Die winstpartij hoopt men op Nieuw Zuid te behalen aan de blauwe kant van De Westmaat bij Spakenburg.

,,We spelen zaterdag eerst tegen Spakenburg en daar is de laatste weken het nodige gebeurd. Ik begreep dat ze onder Eric Meijers iets anders spelen. Prima, want wij kijken naar onszelf. Zij zijn net als ons in goede doen, maar twee weken geleden verloren ze met 5-0 bij Scheveningen, dus dat zegt ook wel iets. Ik denk dat deze twee ploegen dicht bij elkaar liggen.”

,,Voor de winterstop krijgen we nog Spakenburg, Excelsior Maassluis en HHC Hardenberg. Dat zijn pittige tegenstanders, maar we hopen toch wel vijf of zes punten te pakken. Dan staan we er goed bij en komen we waarschijnlijk in de middenmoot terecht. Dan zouden we na de winterstop onze slag kunnen slaan.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook:Reyneveld: ,,Ik had uiteraard gehoopt op meer minuten”

POPULAIRE BERICHTEN