Voor Matthijs Hardijk staat er komende zomer veel te gebeuren en vooral ook te veranderen. De buitenspeler wisselt van club in de Tweede Divisie, verhuist naar de Randstad en gaat daarnaast voor het eerst ook fulltime werken. “Natuurlijk is het spannend, maar soms moet je ook gewoon een beetje schijt hebben en er voor gaan”, vertelt Hardijk. “Het is zoals mijn vader vaak zegt: een sprong in het diepe doet minder pijn dan één in het ondiepe.”

Een kleine week geleden werd duidelijk dat Hardijk volgend seizoen voor Katwijk speelt. Nadat bekend was geworden dat hij voor zijn werk naar het westen verhuist, had de vleugelaanvaller de keuze uit meerdere clubs uit het linkerrijtje van de Tweede Divisie, maar zijn keuze viel op de regerend kampioen. Zodoende verruilt Hardijk het ene oranje (dat van Hardenberg) voor het andere.

Hardijk zit momenteel in de laatste fase van zijn studie Bedrijfskunde. Bij het bedrijf waar hij afstudeert en zestien uur werkt, liggen mogelijkheden om maatschappelijk door te groeien. “Ik heb lang nagedacht over wat ik na mijn studie precies wilde, maar veel dingen zijn op zijn plek gevallen. Ik werk bij een leuke organisatie in Groningen, maar kan binnen dezelfde organisatie ook in Amsterdam aan de slag. Dat is iets zakelijker werk, maar wel met meer uitdaging.”

‘Een middelvinger is het zeker niet, maar uiteraard ben ik wel heel blij met hoe het gaat.’

De keuze om sportpark de Boshoek achter zich te laten, viel hem niettemin zwaar. “Ik vind HHC echt een geweldige club. Het is zo’n sociale club met zoveel leuke mensen. Ik ben er ook echt geaard inmiddels. Maar ik ben nu 25 en bezig aan mijn beste seizoen tot nu toe. Als je dan je studie hebt afgerond en deze kansen komen voorbij – zowel maatschappelijk als sportief – dan vind ik dat je ze moet pakken. Zo vaak krijg je ook niet de kans om voor zo’n grote club te spelen.”

Enorm verschil met vorig seizoen
Hardijk is met dertien goals één van de uitblinkers van HHC, de huidige nummer vier van de Jack’s League. Gek genoeg had hij vorig seizoen slechts een bijrol. Hoe komt het dat hij nu zo op dreef is?

“Dat heeft met meerdere zaken te maken. Vorig seizoen had de toenmalige trainer weinig vertrouwen in mij en werd ik weinig gebruikt. Ik had daarna ook een bepaalde bewijsdrang richting mezelf: kan ik het nog wel na die coronajaren? Ik ben ook met de staf gaan zitten, een gesprek dat me goed heeft gedaan. Zij zeiden tegen mij: ‘wij weten wat je kan’. Dit seizoen valt veel goed, al blijf ik ook kritisch. Ik had ook al op twintig goals kunnen staan en moet nog scherper zijn voor de goal.”

Zijn goede spel van dit seizoen maakt Hardijk niet rancuneus. Integendeel zelfs. “Nee hoor, Mijn oude trainer heeft me ook gefeliciteerd met de overstap en gezegd dat het een mooie beloning voor het harde werken is. Een middelvinger is het zeker niet, maar uiteraard ben ik wel heel blij met hoe het gaat. Één goal als buitenspeler vorig seizoen is ook gewoon te weinig. Dit seizoen voel ik gewoon veel meer vertrouwen.”

Katwijk toonde al eerder interesse, zo’n zes jaar geleden, maar destijds koos Hardijk als speler van Harkemase Boys nog voor Jong AZ. De belangstelling van toen heeft anno 2023 wel een rol gespeeld in zijn besluitvorming.

“Ik ken Katwijk al wat beter als club. Ik heb hier al een aantal keer gespeeld. Met HHC voor de competitie en met Harkemase Boys in de KNVB Beker. Daarnaast kende ik Cees (Bruinink, red.) al een beetje. Hij had al eerder interesse, maar toen koos ik voor AZ. Sindsdien hebben we altijd wel contact gehouden. Niet iedere week of maand, maar om de zoveel tijd een keer een berichtje.”

Bezig aan zijn derde seizoen als speler van HHC kwam Hardijk de Katwijkers al regelmatig tegen. Wat is zijn indruk van de ploeg van Anthony Correia?

“Katwijk heeft misschien niet de beste selectie, maar wel de meest onvoorspelbare selectie. Ze zijn altijd in staat om wedstrijden om te draaien in de laatste minuten met de supporters erachter. Natuurlijk hebben ze ook veel kwaliteit, maar het valt me ook op dat ze echt een team zijn. Als ze hebben gescoord, zie je dat ze echt blij zijn en juichen als groep. Dat is bij HHC ook zo.”

Titelrace
Zowel zijn huidige als toekomstige club doet nog mee in de titelrace. Katwijk staat tweede, op twee punten van AFC. HHC Hardenberg is de huidige nummer vier met drie verliespunten minder dan de Amsterdammers. Zitten de Hardenbergers volop in de titelrace?

“Ik mag het hopen”, grijnst Hardijk. “Daar doen we het voor. Er komen nu weken aan met cruciale wedstrijden. We gaan ons uiterste best doen om kampioen te worden. Dat verdient de club na zo’n lange tijd en we hebben een geweldig team. Als het een keer kan, is het dit seizoen wel.”

Over tweeënhalve week zou Hardijk zijn nieuwe werkgever een slechte dienst kunnen bewijzen in de strijd om de titel. Dan staat HHC – Katwijk op het programma. “Op 8 april zijn we even geen toekomstige ploeggenoten.”

Headerfoto: Orange Pictures
Foto in artikel: Katwijk

Lees ook: Katwijk wint de strijd om HHC-topscorer Hardijk

POPULAIRE BERICHTEN