Voor Mukhtar Suleiman zijn het bijzondere tijden. De buitenspeler mag zich inmiddels international van Somalië noemen, scoorde zaterdag in derby tegen Quick Boys (4-1) en koerst in zijn eerste seizoen op de Krom met Katwijk meteen af op het kampioenschap. Hoog tijd dus om wat uitgebreider kennis te maken.

Suleiman was zaterdag één van de vier doelpuntenmakers aan Katwijkse zijde. Zijn 3-1 betekende min of meer de beslissing in de derby. Logisch dus dat een positief gevoel overheerste. “Het was een mooie dag, zeker qua uitslag. Lekker om ook nog te scoren. Het ging lekker toen ik erin kwam.”

Er is al veel over gezegd en geschreven: het ontbreken van uitsupporters de komende jaren bij derby’s tussen Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys. Suleiman merkte direct de impact. “Als het geweld niet meer te handhaven is en kinderen gewond raken, kan ik heel goed begrijpen dat ze verder zijn gegaan in het nemen van maatregelen. Dat vooropgesteld, maar jammer is het wel.”

“Toen ik bij Katwijk tekende, zaten de derby’s direct in mijn hoofd. Je speelt die wedstrijden natuurlijk het liefst met beide supportersgroepen. Mijn eerste derby, uit bij Quick Boys, was qua sfeer niet normaal. Afgelopen zaterdag merkte je dat het anders was. Gelukkig was het voor onze supporters een topdag.”

https://twitter.com/vvkatwijk/status/1520386451615240194

Hoge intensiteit
Suleiman verruilde afgelopen zomer OFC voor Katwijk en is na wat opstartproblemen nu op volle toeren. “In het begin had ik best wel wat moeite, vooral op conditioneel gebied. De intensiteit die hier geleverd moet worden is hoog. Bij mijn vorige clubs was dat minder en werd ik vaker vrijgelaten in het aanvalsspel. Naarmate het seizoen vorderde, eigenlijk zo richting de winterstop, haakte ik conditioneel aan bij de rest van het team.”

Suleiman kwam in 25 van de 28 wedstrijden dit seizoen in actie, wel voornamelijk als invaller. Dat laatste vreet aan hem, zo bekent hij eerlijk. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet meer wil spelen. Ik ben er klaar voor en dat heb ik ook aangegeven bij de trainer. De club is lovend naar mij toe, mijn pech is alleen dat het goed draait en we maar blijven winnen.” Op zijn favoriete plek als linksbuiten krijgt Kilian van Mil de voorkeur. “Ook hij draait een goed seizoen.”

Zich neerleggen bij de situatie doet Suleiman echter niet. “Ik ben best wel realistisch. Als ik het gevoel heb dat ik het niveau niet aankan en de jongens voorin vele malen beter zijn, dan ga ik met alle plezier op de bank zitten. Maar dat is nu niet het geval, ik zie mezelf niet als wisselspeler.”

Interlands smaken naar meer
Suleiman wil zich graag laten zien, al is het maar om in beeld te blijven bij de nationale ploeg van Somalië. Hij kwam de afgelopen maanden inmiddels tot drie interlands, waarvan twee officiële. Het smaakt naar meer.

“Het was een leuke ervaring, heel bijzonder”, vertelt Suleiman. “Ik heb mijn verstand op nul gezet en eigenlijk alles op me af laten komen. Ik heb ervan genoten, maar kijk ook alweer uit naar een eventuele volgende keer. Ik ben ook alweer een tijdje terug in Nederland. We hebben ons niet gekwalificeerd voor de Afrika Cup, dus ik heb gelijk zin in het al het serieuze wat er aan zit te komen.”

Als kind van Somalische ouders woont Mukhtar al zijn hele leven in Nederland. Het feit dat Somalië sinds een aantal maanden over een Nederlandse bondscoach beschikt, heeft zeker bijgedragen om in beeld te komen. “Dat denk ik wel”, reageert Suleiman. “Ik heb zelf niemand benaderd, ben gevraagd. Een Nederlandse speler in de Tweede Divisie, die link kan makkelijk worden gelegd. Natuurlijk had het met een andere coach ook gekund, maar het heeft denk ik wel geholpen.”

Viralcoach The Champ
Die bondscoach is Pieter de Jongh, inmiddels bijna een bekende Nederlander. De trainer ging viral met een opmerkelijk interview na een wedstrijd, waarin hij de term ‘steenkolenengels’ een nieuwe dimensie gaf. Sindsdien presenteert The Champ, zoals hij zichzelf heeft uitgeroepen, prominent op social media.

“Ik merkte bij hem wel dat hij bijna zijn hele leven in Afrika heeft gewerkt. De laatste tijd zijn er veel jongens uit Europa opgeroepen, een heel andere spelersgroep dus dan hij gewend is. Wij Europese spelers zijn gewend hoe dingen er op een bepaald niveau aan toegaan. Daar had hij wat moeite mee en wij hadden weer wat moeite met zijn benadering. Laten we zeggen dat het van beide kanten een beetje wennen was.”

Voetbal is voor de mensen in Somalië echt een uitlaatklep, merkte Suleiman. “Als je wel eens een wedstrijd op de Afrika Cup hebt gezien, dan geeft dat een aardig beeld. Het is echt een gekkenhuis, de mensen zijn heel vrolijk, heel blij en genieten oprecht van het spelletje.”

Afrikaanse tackles
De Afrika Cup wordt doorgaans niet alleen getypeerd door veel vrolijkheid op de tribunes, ook de zogenoemde ‘Afrikaanse tackles’ zijn het toernooi niet vreemd. Volgens Sulemein is het kenmerkend voor wedstrijden op het continent. “Gelukkig ben ik er redelijk goed in om ze te ontwijken, maar ik heb er wel aantal gezien waarvan je denkt: als die mij raakt, dan is het einde verhaal. De scheidsrechters fluiten soms dan niet eens en gaan lachend door.”

Suleiman hoopt dat het aantal caps de komende tijd verder wordt uitgebreid. “In juni staan er weer oefeninterlands op het programma. Ik laat het rustig op me afkomen of ik weer word geselecteerd. In ieder geval waren er de vorige keer veel positieve reacties, ook vanuit de bond zelf. Dat is positief.”

Wellicht dat Suleiman zich met een medaille op zak kan melden. Hij is er heilig van overtuigd dat Katwijk de riante uitgangspositie – zes punten voorsprong op Kon. HFC – niet meer gaat weggeven. “Ik heb het al vaker gezegd, ook al veel eerder in het seizoen, dat wij echt de meeste kwaliteit hebben. Er is veel ervaring in de ploeg en er zitten jongens op de bank die bij andere clubs uit de Tweede Divisie honderd procent zeker basisspeler zouden zijn. Dat geeft aan hoe sterk het team is.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Katwijk ruim langs Quick Boys op de Krom

POPULAIRE BERICHTEN