Na het seizoen vindt er een wisseling van de wacht plaats bij Kagia. Enkele ervaren spelers stoppen en de selectie wordt verder verjongd. De hoofdmacht van Kagia is voornemens de afzwaaiende spelers het ultieme afscheidscadeau te geven: de titel. ,,Die jongens spelen al acht tot tien jaar in het eerste, zijn wel gepromoveerd, maar nog nooit kampioen geworden”, vertelt middenvelder Ruud Heuseveldt. ,,Het zou fantastisch zijn als zij met de titel op zak kunnen stoppen.”

Het affiche is werkelijk om van te watertanden. De laatste speelronde ontvangt Kagia het Leidschendamse SEV. Beide ploegen staan twee wedstrijden voor het einde gezamenlijk bovenaan. ,,Twee keer winnen en we zijn kampioen”, zegt Heuseveldt. ,,Dat is even simpel als moeilijk. Maar we gaan er vol voor. Iedereen beseft dat dit een unieke kans is.”

Nummer drie DWO lijkt gezien voor de titel. De Zoetermeerders zagen op paasmaandag de uitwedstrijd bij DoCoS bij een 3-0 achterstand gestaakt worden. DWO had door vier rode kaarten nog maar zeven man op het veld. Het ligt voor de hand dat de withemden ook nog punten in mindering krijgen. Sinds enkele dagen hebben Kagia en SEV dus de beste papieren en de titelkansen in eigen handen.

Titelkoorts

De titelkoorts begint langzamerhand te stijgen in Lisserbroek, merkt Heuseveldt. ,,Laatst in de sportschool begon iemand die voor het laatst in de B-tjes gevoetbald heeft, er nog over. Hij vertelde 10 mei zeker even te komen kijken. En ook veel mensen op de club spreken je er op aan. Alleen maar leuk.”

Voordat Kagia in het strijdperk treedt tegen SEV moet eerst nog de lastige horde bij Oegstgeest worden genomen. Een pikant treffen, aangezien Kagia-coach Jerry Ubink volgend seizoen op de Voscuyl de scepter zwaait. Heuseveldt rekent erop dat Kagia niets cadeau krijgt. ,,Het is een goede ploeg, maar ze zijn wel al uitgespeeld. Als ik in hun schoenen had gestaan, zou ik er alles aan willen doen om een feestje van Kagia te voorkomen. En ik kan mij voorstellen dat die jongens zich willen bewijzen aan hun nieuwe trainer.”

Dat Kagia om de titel strijdt is verrassend, aangezien de ploeg al een aantal keren gezien leek. ,,De twee keren dat we aan kop konden komen, hebben we verzaakt”, zegt Heuseveldt. ,,Steeds tegen mindere ploegen. Maar SEV en DWO hebben daar ook last van gehad.”

Thuisvoordeel

Gevoelsmatig is Kagia de favoriet en niet alleen vanwege het thuisvoordeel de laatste wedstrijd. De Lisserbroekers zijn in goede vorm, getuige de vier gewonnen laatste wedstrijden. Heuseveldt: ,,Achterin en op het middenveld staat het goed en we krijgen altijd wel kansen. Negen van de tien keer scoren we ook wel. We hebben er veel op getraind dat de linies goed moeten staan.”

Vrijwel probleemloos bracht Kagia zaterdag de uitwedstrijd bij Koudekerk (0-4) tot een goed einde. ,,We hadden niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan. Het was niet eens zo dat we ontzettend goed speelden, maar we hebben vooral keihard gestreden. Dan zie je dat je met strijd heel ver kunt komen.”

Heuseveldt keerde afgelopen zomer terug op het oude nest bij Kagia. Hij speelde drie jaar in het tweede van FC Lisse. ,,Ik ben daar veel geblesseerd geweest. Misschien was het drie keer trainen in combinatie met mijn werk als interieurbouwer, waar ik het heel druk mee heb, teveel van het goede. Dit seizoen ben ik – op twee keer twee weken na – steeds fit geweest. Eigenlijk hebben we in zijn geheel heel weinig last van blessures en schorsingen gehad. Dat is ons geluk geweest.”

Moeizaam begin

Terug in Lisserbroek kende Heuseveldt een moeizaam begin. ,,Ik wilde teveel doen en ging daardoor uit mijn positie lopen. Ik heb daar met Jerry over gesproken en die zei toen: ‘Zoals ik je nu zie, vind ik je eigenlijk niet zo goed’. Ik ben vervolgens simpeler gaan spelen en na een paar wedstrijden steeg mijn niveau ook weer. Dat Jerry mij uiteindelijk aanvoerder maakte, was een teken dat hij vertrouwen in mij heeft.”

Als uiting van respect heeft Heuseveldt de band voor de laatste vier duels afgestaan aan Jeffrey Nijenhuis. ,,Die heeft tien jaar in het eerste gespeeld en veel voor de club betekend.” Nijenhuis zwaait samen met Ferry Scholte en Rutger Goudriaan aan het einde van het seizoen af. ,,Zij hebben allemaal tussen de acht en tien jaar in het eerste van Kagia gespeeld, maar zijn nog nooit kampioen geworden. Het zou toch fantastisch zijn als die jongens met een titel afscheid kunnen nemen.”

Heuseveldt ziet het al helemaal voor zich. ,,Op een goede dag staat hier zo’n tweehonderd man langs de lijn, maar bij zo’n wedstrijd zal dat nog veel meer zijn. Met veel publiek langs de kant loop ik altijd nog een extra stapje harder.” Heuseveld is van een goede afloop overtuigd. ,,Ik zeg dat wij kampioen gaan worden. Dat moet gewoon. We gaan er vol voor.”

POPULAIRE BERICHTEN