Voor vv Katwijk is zaterdag 2 juni 1979 nog altijd een datum met een zwart randje. Voor de buurman uit Rijnsburg staat die dag voor de terugkeer op het, destijds, hoogste amateurniveau.
Plaats van handeling is het voormalige sportpark van de oranjehemden aan de Helmbergweg waar op de laatste wedstrijddag van het seizoen 1978-1979 de thuisploeg degradatie moeten zien af te wenden. De Uien zouden bij een overwinning de titel in de Tweede Klasse pakken. De belangen zijn dan ook groot op die zonnige en snikhete junidag.
Zo’n 3.500 toeschouwers omzomen die middag het veld als het eerste fluitsignaal klinkt. Wat hierna volgt is een duel waarin geel-zwart haar kampioenaspiraties snel en volledig waarmaakt. Met 0-4 walst de ploeg van trainer Herman Wijnands over de Katwijk heen.
De thuisploeg wordt dat seizoen getraind door Frans van der Zeeuw. Uitgerekend onder hem promoveerde Rijnsburgse Boys drie seizoenen eerder naar de Tweede Klasse. Een niveau waar vv Katwijk, dat seizoenen lang als vierdeklasser acteerde, midden jaar zeventig ook terecht is gekomen.
,,Dat maakte het drama helemaal compleet. Ik voelde mezelf na afloop dan ook de ongelukkigste man van het hele sportpark.”
,,Ja, die wedstrijd komt nog wel eens voorbij”, vertelt Rein Kasius. Hij verdedigt op die junidag het doel bij Katwijk. De jonge doelman neemt de plek in van Kees Koelwijn. Hij haakt een week eerder af door een achillespeesblessure, die hij opliep tegen Nieuw Lekkerland.
,,Daarvoor had ik wel een paar keer in het eerste gekeept, maar dit was duidelijk anders. Er stond voor beide ploegen heel veel op het spel en daar kwam nog eens bij dat het sportpark bomvol was. Ga er maar aan staan. Mijn wedstrijd is het in ieder geval niet geworden. Het ging faliekant mis”, vertelt Kasius.
,,Ga maar na; vier tegengoals, waarbij ik drie keer niet vrijuit ging. Van die vierde tegengoal herinner ik me gek genoeg niets meer, maar dat is bijzaak. Een middag om snel te vergeten, maar daar was het natuurlijk de wedstrijd niet voor.”
Ongelukkigste man
Bij Rijnsburgse Boys neemt Piet Haasnoot na een kwartier de belangrijke openingsgoal voor zijn rekening. Bij de tweede paal kopt ‘De Flap’ de 0-1 binnen na een beoordelingsfout van Kasius. Tien minuten later is het weer raak als de goalie mistast op een voorzet, en Henk van der Zwan voor 0-2 zorgt.
,,Toen was de koers eigenlijk al gelopen. Daar kwam nog bij dat onze rechtsback Stef Groeneweg met een beenbreuk na een duel met Van der Zwan moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis”, herinnert Kasius de Katwijkse malheur van die middag. ,,Dat maakte het drama helemaal compleet. Ik voelde mezelf na afloop dan ook de ongelukkigste man van het hele sportpark.”
Bij Rijnsburgse Boys is doelpuntenmaker Haasnoot de gevierde en meest besproken man. De kleurrijke voetballer maakt in 1975, samen met Leo Pluimgraaff, een veelbesproken overstap van Quick Boys naar de toenmalige derdeklasser. In totaal scoort de rechterspits in zeven seizoenen maar liefst 58 geel-zwarte goals.
Met als hoogtepunt zijn ‘gouden doelpunt’ in 1976 bij Koudekerk dat destijds goed is voor promotie naar de Tweede Klasse. Haasnoot, type ruwe bolster blanke pit, wordt gelijk onmetelijk populair op Middelmors. Voor tegenstanders is Haasnoot een lastig te bespelen aanvaller, die nooit een blad voor zijn mond neemt.
‘De Flap’ zegt altijd waar het opstaat. ,,Vandaar ook die bijnaam. Ik flapte er altijd van alles uit. Dat werd me niet altijd in dank afgenomen, maar dat nam ik voor lief. Voor mij stond winnen altijd voorop. Bij Quick Boys was ik gepokt en gemazeld. Alleen heb ik er niet altijd voor geleefd. Hapje en drankje, je kent het wel. Als ik het anders had gedaan, had ik het verder kunnen schoppen denk ik nu.”
,,Ja, nu het hier weer ter sprake komt zal ik er zaterdagmiddag tijdens de derby wel weer aan herinnerd worden. Zeker door de oudere garde.”
Haasnoot laat na afloop van het duel tegen Katwijk ook een andere kant van zijn karakter zien: ,,Natuurlijk kwamen we hier om kampioen te worden. Dat zijn we geworden en daar ben ik heel blij mee. Maar dat uitgerekend Van der Zeeuw nu door ons toedoen moet degraderen vind ik triest. We hebben veel geleerd van die man en hij heeft ons naar de Tweede Klasse gebracht. Voetbal is soms een spel van onrechtvaardigheden”, liet hij destijds optekenen.
Goed gekomen
Doelman Kasius, 22 jaar in 1979, keepte later nog drie seizoenen in het eerste elftal. Gezin en drukke werkzaamheden verhinderen daarna een vervolg van zijn carrière op dat niveau. Als keeperstrainer bij de jeugd was hij vervolgens, tot voor kort, aan de oranjehemden verbonden.
Tegenwoordig bezoekt hij als supporter zowel de thuis- als uitwedstrijden van het eerste. ,,Die memorabele wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys kwam daarna nog vaak voorbij in gesprekken. Dat is in de loop der tijd wel een heel stuk minder geworden. Ja, nu het hier weer ter sprake komt zal ik er zaterdagmiddag tijdens de derby wel weer aan herinnerd worden. Zeker door de oudere garde. Het zij zo, zeker omdat het met Katwijk daarna allemaal goed gekomen is.”
Hoofdklasse
Haasnoot speelde in totaal zeven seizoenen bij Rijnsburgse Boys waarna een achillespeesblessure voor hem roet in het eten gooide. Later was ‘De Flap’ ook nog bij Katwijk en MVKV actief. Zijn wedstrijdjes pikt hij tegenwoordig nog altijd mee.
,,Nee, niet altijd bij Rijnsburgse Boys. Vorige week was ik samen met Herman Wijnands nog op Nieuw Zuid bij Quick Boys tegen Spakenburg. Maar aanstaande zaterdag ben ik er op De Krom wel bij natuurlijk. Zulke wedstrijden, daar draait het om. Allereerst om zelf te spelen, maar nu dit niet meer kan, geldt dat als toeschouwer nog altijd.”
Rijnsburgse Boys zet haar opmars na dit kampioenschap voort en pakt vijf jaar later de titel in de Hoofdklasse, waarna het voor het eerst mag strijden om de zaterdagtitel. Katwijk heeft na de degradatie precies tien jaar nodig om ook op het hoogste amateurniveau terecht te komen. De rest is intussen geschiedenis.