Marcel IJzendoorn heeft met SJC de weg naar boven gevonden. De Noordwijkers hebben door verbeterde resultaten na de winterstop de degradatiezone verlaten en staan inmiddels achtste in de Vierde Divisie A. Voor volgend seizoen is er de stille hoop aan de Lageweg om een volgende stap op de ranglijst te maken.

Komende zomer maken onder meer Moatasim El Yaakoubi (Noordwijk) en FC Rijnvogels-speler Dirk-Jan van den Oever en Roy van Leeuwen de overstap naar SJC. Voor de laatste twee is de iets lagere trainingsfrequentie een belangrijke voorwaarde geweest voor de overstap. IJzendoorn legt uit waar hij als trainer voor staat.

“Ik ben een voorstander van tien keer in de maand trainen: de ene week drie trainingen en de week erop dan twee”, vertelde IJzendoorn laatst in onze podcast VIDB Café, waarin hij samen met captain Timo Ruigrok te gast was. “Met vier of vijf wedstrijden in de maand word je dan om de dag belast. We trainen eigenlijk tot de klok teruggaat drie keer per week. Vervolgens geef je op maandag een keer vrij. Ik geloof niet dat je met die vier maandagen in november de oorlog wint of verliest.”

‘Moet samenvallen’
IJzendoorn gelooft ook erg in differentiëren. “Het uiterste halen uit een team, linie of individu. Zeker als het lekker weer is, heb je meer tijd om bepaalde patronen te trainen. Maar als je 10 november gaat trainen en iedere bal waait het doel uit, dan denk ik dat een ploeg zich alleen maar irriteert. De belasting en de belastbaarheid, de frisheid in het hoofd, het moet allemaal samenvallen.”

Is de Leiderdorper als coach een zogenaamde peoplemanager? “Als trainer moet je veel dingen kunnen. Het is toch wel handig als je jouw elftal naar dezelfde kleur laat spelen en dat de spelers weten waar je voor staat. Hoe en waar zetten we druk? Wat doen we in balbezit? Je probeert daar doordeweeks aan te werken, maar ik train zeker niet elke training situatief of tot doordrammen aan toe. Tegelijkertijd denk ik dat er weinig trainers zijn die zich zo voorbereiden op een tegenstander, dat durf ik wel zo te zeggen. Ik laat geen moment achterwege op mijn ploeg ergens een procent te helpen.”

Ruigrok stopt, indrukwekkend lijstje versterkingen
Komend seizoen zal IJzendoorn het wel zonder zijn captain moeten doen. Ruigrok heeft namelijk aangegeven te gaan stoppen. Hij gaat zich richten op zijn eigen bedrijf. Er staan wel een indrukwekkend lijstje versterkingen tegenover. Zo keert ook Stef van der Zalm terug bij de A-selectie van SJC. Is er een kampioensteam in de maak?

“Een kampioenselftal kan je niet kopen, dat moet zich in de voorbereiding en de maanden daarna gaan vormen. Vergeet niet dat we straks bij de start van de voorbereiding acht basisspelers kwijt zijn geraakt. Wat ook meespeelt: blijven we in deze competitie of komen we in die andere Vierde Divisie met bijvoorbeeld Smitshoek en Capelle? Ik denk wel dat we het ons met de huidige versterkingen niet kunnen veroorloven om in het rechterrijtje te komen. We moeten wel echt richting plek vier tot en met zes, waar we in de Hoofdklasse ook altijd bivakkeerden. Dan is het daarna de vraag of alles een beetje goed valt, waardoor je de stap naar de top van de ranglijst zou kunnen maken.”


Beluister hieronder de hele aflevering van het VIDB Café met IJzendoorn en Ruigrok:

Lees ook: SJC-captain Ruigrok stopt na het seizoen als actief voetballer

POPULAIRE BERICHTEN