Valken’68 kan tegen Westlandia bij winst beslag leggen op de tweede periode. Maar voor de Valkenburgers is dat slechts een tussenstation op weg naar een groter doel: het kampioenschap in de Tweede Klasse. De koploper is de laatste maanden onklopbaar gebleken.

,,De drie punten zijn gewoon het belangrijkst”, vindt middenvelder Matthijs de Mooij. ,,En dan hebben we de periode ook. Dan zal er wel een klein feestje worden gevierd. Ook terug in de kantine van de club. Maar het is voor ons een vangnet. Worden we geen kampioen, dan is het fijn dat je hem hebt. Al gaan we natuurlijk voor de titel.”

Organisatie
De start van de competitie was nog wat stroef, maar de laatste acht duels werden allemaal in winst omgezet. De vraag is wie de geelhemden gaat stoppen met nog tien duels te gaan. ,,We moesten even wennen met wat nieuwe spelers en een nieuwe trainer. Ik denk dat dat ook logisch is. Toen het eenmaal stond, ging het lopen.”

,,We krijgen weinig goals tegen (minder dan één per duel, red.) en weten dat we altijd scoren. Ook in topwedstrijden, zoals zaterdag tegen DSO. Die winnen we dan toch, ook al komen we 1-0 achter. Maar we gingen niet als een blinde naar voren, bleven geduldig. Dat zal ook tegen Westlandia nodig zijn. Het stomste wat we nu kunnen doen, is met z’n allen naar voren rennen. We zijn juist zover gekomen door altijd in de discipline te blijven spelen.”

Met drie punten voorsprong op nummer twee SVC’08, zowel in de tweede periode als in de reguliere stand, kan Valken zich ook geen misstap veroorloven. De heenwedstrijd tegen de ploeg uit Naaldwijk werd maar nipt met 1-0 gewonnen. ,,De verschillen zijn klein. Wij winnen ook vaak met één of twee doelpunten verschil. Westlandia is gewoon een goede ploeg. We zullen weer compact moeten staan en van daaruit gaan kijken wat we doen. Gaan we druk geven, of laten we ze iets komen? Beide varianten beheersen we en kunnen we ook tijdens de wedstrijd uitvoeren. Dat is niet fijn voor een tegenstander.”

Eventueel kampioenschap
De Mooij maakt al jaren deel uit van de basiself en is dit seizoen de controleur op het middenveld. Een rol die hem prima bevalt. ,,Voorgaande jaren was ik meer de verbindingsman. Maar nu spelen we met Sammy Zandbergen en Jaco van der Bent als aanvallende middenvelders. Eigenlijk al het hele seizoen. Dat gaat prima. We weten van elkaar wat we doen. Aan mij de taak om de balans te houden en met corners gevaarlijk te worden met het hoofd.”

Het kampioenschap zou voor de routinier dit seizoen als een verrassing komen, erkent hij. ,,Vorige jaren waren we vaak één van de favorieten. Maar steeds ging het mis. Nu vond ik dat door de mutaties niet. Alleen nu we er staan, komt dat gevoel weer terug. De druk die we al die jaren hadden, ontbrak aan het begin van dit seizoen. Maar nu we er zo goed voor staan, gaat dat weer komen. Het zou heel lekker zijn om die nacompetitie gewoon een keer niet te hoeven spelen.”

Foto: Saam de Mooij

Lees ook: Contractnieuws VVSB: Zschusschen blijft, verdediger Valk vertrekt

 

POPULAIRE BERICHTEN