De man die de Krom in zijn eerste jaren regelmatig in vuur en vlam zette, gaat Katwijk verlaten. Jeffrey Jongeneelen acht dat het beste nu hij onder Dick Schreuder stevig is gedaald in de hiërarchie. ,,Katwijk is mijn club geworden en het liefst was ik gebleven”, vertelt hij. ,,Maar ik speel weinig en kies voor mezelf.”

Jongeneelen spreekt van een moeilijke beslissing. ,,Ik heb hier mooie jaren meegemaakt, veel succes gehad. Met het kampioenschap in de Topklasse, de landstitel en de Super Cup. Maar ik ben mijn plek kwijtgeraakt en heb er alles aan gedaan om die terug te krijgen. Dat lukt niet. De trainer kiest voor andere jongens. Na alles tegen elkaar afgewogen te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen dat het beter is om weg te gaan. Ik heb besloten het vroegtijdig aan te geven. Dat lijkt me het beste voor alle partijen.”

Frisse start
Cees Bruinink, voormalig trainer van Jongeneelen en nu technische manager, heeft begrip voor het besluit van de vleugelaanvaller. ,,We vinden het jammer, maar begrijpen zijn keuze. Jeffrey speelt niet meer vast in Katwijk 1. Het is een fantastische gozer en een goede voetballer. Je gunt hem meer te kunnen brengen dan hij nu doet. Wellicht is een nieuwe omgeving en een frisse start goed voor hem.”

Jongeneelen bewaart prettige herinneringen aan de tijd onder Bruinink, waarin hij samen met maatje Donny van Oijen smaakmaker was. ,,Ik kwam hier binnen als niets, als een jongetje. Uiteindelijk heb ik naam gemaakt en ga ik als een man weg. Hopelijk kan ik het mooi afsluiten en nog een aandeel hebben in promotie naar de Tweede Divisie. We gaan als vrienden uit elkaar. Ik koester tegen niemand wrok.”

Jongeneelen

De 26-jarige Jongeneelen vindt het lastig een verklaring voor zijn terugval te geven. ,,Dat is moeilijk. Als ik het antwoord had geweten, had ik waarschijnlijk gewoon in de basis gestaan.” Aan het vaderschap ligt het in ieder geval niet, benadrukt hij. ,,Dat vind ik te makkelijk. Natuurlijk heeft het mijn leven veranderd, misschien wel 180 graden, en ik voel het aan mijn lichaam. Maar dat is niet de oorzaak. Het niet spelen, het geen vertrouwen hebben, dat heeft er allemaal mee te maken.

Jongeneelen trouwde afgelopen zomer met een Katwijkse. ,,Dat is in ieder geval een aandenken voor altijd”, vertelt hij met een glimlach.

Blijven volgen
Katwijk probeerde Jongeneelen nog op andere gedachten te zetten, maar dat lukte niet. ,,Als iemand zijn besluit heeft genomen, heeft het geen zin om diegene nog over te halen.” Toch blijft de deur altijd openstaan, vertelt Bruinink. ,,We hebben aangegeven hem te blijven volgen en wellicht kan hij in de toekomst terugkeren. Dat is in het verleden wel vaker gebeurt met jongens die ergens anders gingen spelen. Ik verwacht, ook gezien zijn leeftijd, dat het er wel weer uit gaat komen bij Jeffrey. Het zou me eerlijk gezegd verbazen als dat niet gebeurt.”

Jongeneelen mag zich in de belangstelling verheugen van Scheveningen. Het lijkt, gezien zijn voetbalcv, niet onwaarschijnlijk dat meer clubs zich zullen melden. Jongeneelen staat er open in. ,,Ik heb nog met niemand gesproken en zie wel wat er op me afkomt.” Met zijn 26 jaar moet de Delftenaar nog jaren meekunnen. ,,Daar ga ik zeker vanuit”, besluit hij.

Foto’s: Aad de Winter/www/bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)