Een Alfred Hitchcock-achtige ontknoping in Lisserbroek. Wie dit scenario aan het begin van de competitie had uitgeschreven, zou hoogstwaarschijnlijk door Hollywood worden gebeld om eens te praten over een mogelijke verfilming van het script. Nadat alle kruitdampen waren opgetrokken in Lisserbroek, na afloop van Kagia – SEV (2-2), bleek dat drie ploegen met hetzelfde aantal punten bovenaan zijn geëindigd. Kagia, SEV en DWO moeten nu in een halve competitie gaan uitmaken wie zich tot kampioen van 3A kroont. De twee verliezers krijgen een herkansing in de nacompetitie.

Zo stormachtig als het weer zich gedroeg op deze zaterdag in mei, zo verliep ook de kraker tussen Kagia en SEV. In een meeslepend voetbalgevecht hielden de koplopers elkaar op 2-2. Kagia leek tien minuten voor tijd door een benutte strafschop van Ben van der Lans het kampioenschap binnen te hebben. Een fabuleuze vrije trap, vijf minuten voor tijd, dompelde de Lisserbroekse formatie echter in rouw. Doordat  DWO met 6-1 won van Koudekerk, hebben de drie ploegen na 26 duels 55 punten verzameld.

Kagia dicteert

In het eerste bedrijf was de formatie van Jerry Ubink die de wedstrijd dicteerde. Met veelal lange ballen van achteruit zocht de thuisploeg spitsen Niels Ganzevles en Rutger Goudriaan. Veel kansen leverde dat echter niet op. Na vijf minuten was aanvoerder Jeffrey Nijenhuis dichtbij een treffer, maar zijn schot ging net naast het doel van SEV-doelman Patrick Bom. Een kopkans van Goudriaan, na goed tien minuten spelen, was het laatste wapenfeit tot aan een paar minuten voor rust. Het was tevens ook de laatste kans van Goudriaan. De topscorer van de oranjehemden moest zich na een krap half uur laten vervangen. De spits, die na dit seizoen afscheid neemt, moest met een hamstringblessure naar de kant.

Zijn vervanger, Arjan van der Lans, liet vlak voor rust iedereen met een Kagia-hart ontploffen. Vanaf de rand van de zestien nam de aanvaller een afgeslagen bal in een keer op de pantoffel: 1-0.

Na de thee moest Ubink noodgedwongen nog twee aanpassingen doen. Doelpuntenmaker Van der Lans en aanvoerder Jeffrey Nijenhuis moesten aangeslagen worden gewisseld. Dat luidde ook het einde van de Lisserbroekse heerschappij in. Helemaal toen SEV na een goed uur op gelijke hoogte kwam. Een lange bal belandde bij spits Jan-Henk Willemse. De tot dan toe onzichtbare aanvaller kapte fraai Ferry Scholte uit en schoot de bal beheerst langs Kagia-doelman Sander Goudriaan.

Zelfbeheersing

Het was het sein voor de Leidschendammers om de wedstrijd te doen kantelen, totdat tien minuten voor tijd scheidsrechter Hulters in een tamelijk onschuldig duel een strafschop zag voor Kagia. De leidsman, die zich gedurende de wedstrijd al niet erg populair had gemaakt bij SEV, had het nu helemaal verbruid bij de bezoekers. Tim Orta kreeg vanwege zijn overtreding de tweede gele kaart en Michael Nolet kon inrukken nadat hij zijn zelfbeheersing verloor en Hulters de nodige verwensingen naar het hoofd slingerde. Van der Lans bleef ondanks alle commotie uiterst koel bij de strafschop: 2-1.

Met de hernieuwde voorsprong en de numerieke meerderheid leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor Kagia. Maar in plaats van de wedstrijd rustig uit te spelen, deelde Jerry Speelburg een dreun van jewelste uit. Met nog vijf minuten te spelen, krulde de SEV-aanvoerder de bal vanaf ruim twintig meter stijf in de kruising. In de ruim tien minuten blessuretijd waren de gastheren te aangeslagen om nog een vuist te maken. Na afloop vielen de Kagianen als dominostenen op de grond.

Ben van der Lans vocht na het laatste fluitsignaal tegen de tranen. De jonge centrale verdediger (19) vond dat zijn ploeg meer had verdiend. ,,Op basis van het vertoonde spel hadden we moeten winnen”. Hij is ervan overtuigd dat zijn ploeg het alsnog gaat redden. ,,Zoals we er als team de laatste weken staan, denk ik echt dat we nog gaan promoveren.”

Tik

Kagia-trainer Ubink was na afloop alweer bezig met wat komen gaat. ,,Voor de spelers is dit zeker een tik, maar we zullen ons moeten concentreren op de komende wedstrijden. Dit scenario was denkbaar en is uitgekomen.”

Zijn ploeg zal het hoogstwaarschijnlijk moeten doen zonder het trio dat geblesseerd het veld verliet. Ubink: ,,Ik denk niet dat zij fit zullen zijn voor komende week. Rutger heeft al een tijd last. Arjan ging door zijn enkel heen en Johan heeft last van z’n knieholte. Dat ziet er niet heel goed uit allemaal.”

De oefenmeester zag dat zijn ploeg in de tweede helft het niveau niet vast kon houden. ,,Na de 1-1 was het beste bij ons er wel af.  En na de 2-2 waren we niet bij machte om het overtal goed uit te spelen. De jongens waren niet meer te coachen. We zijn over de hele wedstrijd heen het gevaarlijkst geweest, zonder echt heel dichtbij te komen. De wissels konden ook niet het verschil maken. Maar ik kan de spelers niets verwijten. Ze hebben gestreden voor wat ze waard waren.”

Tekst: Tom van der Wilt