Het ene Duitse tafereel is het ander niet, zo ervoer Kagia vandaag. Bijna ging het in blessuretijd nog fout op bezoek bij Lugdunum, maar een late tegentreffer – een typische Duitse voetbaleigenschap – bleef de Lisserbroekers bepaard. Kagia won met 0-1 en liet zich de Duitse pullen bier op het eigen Oktoberfest vervolgens uitstekend smaken.

Centimeterwerk. Dat stond de gelijkmaker van Lugdunum in extremis in de weg. Kagia had de tweede helft weinig meer van de Leidenaars te duchten, maar met de moed der wanhoop pompte de thuisploeg nogmaals de bal het vijandelijke strafschopgebied in. Invaller Adam Atif zag het leer onderkant lat weer het veld in springen. Ook de rebound leverde niets op, waardoor de handen bij Kagia de lucht in konden. Voor het eerst sinds 19 september werd weer eens gewonnen.

Aan- of afhaken was het devies voor Kagia in Leiden, zo benadrukte coach Anton Wijsman in de aanloop naar de wedstrijd. ,,Ik heb de jongens gevraagd of zij de uitslagen van Lugdunum kenden en wisten wat het onderlinge verschil was.” Het waren er vooraf drie in het voordeel van Lugdunum. ,,Bij winst zouden we aan de onderkant van het goede gedeelte van de ranglijst terechtkomen. Bij een ander resultaat hadden we naar beneden moeten blijven kijken.”

ok                              Aron Driessen duelleert met Lugdunum-spits Tobias Schaafstra

De eerste helft voltrok zich eigenlijk vrijwel geruisloos. Beide ploegen hadden op het zwaar bespeelbare veld moeite op de benen te blijven staan – veel spelers gleden uit – laat staan dat er goed combinatievoetbal geëtaleerd kon worden. Toch had Wijsman lichtpuntjes gezien. ,,Ik ben het er niet mee eens dat wij de eerste helft niet goed hebben gespeeld. Ik vond juist dat we er een aantal keer goed uitkwamen, alleen maakten we verkeerde keuzes. In de rust hebben we aangegeven dat we rustiger aan de bal moesten zijn.”

Lugdunum kwam na de thee het beste uit de startblokken, maar na de 0-1 kantelde de wedstrijd volledig in Lisserbroeks voordeel. Timo Sluymer kopte in de 56e minuut bij de eerste paal een corner van Rens Lamboo tegen de touwen. Lugdunum moest daarna komen en dat was koren op de molen voor Kagia.

Gemis
Tot grote ergernis van het thuispubliek wist Lugdunum nauwelijks een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen. Het gemis van drie basisspelers en het uitvallen van oud-international Tim de Cler al na tien minuten deed zichtbaar voelen. Kagia miste centrale verdediger Roy Hogewoning, maar dat werd uitstekend opgelost met het een linie terugschuiven van Kevin Robelus. De middenvelder is met zijn 28 jaar met afstand de meest ervaren speler in de jonge, grillige selectie van Kagia, dat veel spelers met een FC Lisse-verleden kent.

Een beetje routine had bij Kagia niet misstaan, evenals een afmaker. Met iets meer rust, overleg en vooral koelbloedigheid hadden de bezoekers de klus voortijdig moeten klaren. Een aantal riante kansen werd om zeep geholpen, waarvan de grootste voor linkerspits Dirk-Jan Ligtenberg was. De aanvaller schoot hoog over. Gelukkig voor hem en Kagia bleef die misser zonder gevolgen. Zoals vermeld ontsnapten de oranjehemden in blessuretijd aan de gelijkmaker. Een punt voor Lugdunum had vanwege het magere Leidse weerwerk ook teveel van het goede geweest.

Kagia steeg door de overwinning naar de zesde plaats, vier punten achter koplopers BSC ’68 en CVC Reeuwijk. Een prima start, in ogenschouw nemend dat Kagia veel mutaties kende. Wijsman telde dan ook zijn zegeningen. ,,Ik ben heel tevreden over hoe het nu gaat. Al vind ik dat we eigenlijk twee of drie puntjes meer hadden moeten hebben. Dan hadden we er nog beter voor gestaan. Als we compleet zijn, hebben we een heel leuk elftal.”

Lugdunum – Kagia 0-1 (0-0). 56. Sluymer 0-1

Kagia: Goudriaan, Timmermans, Driessen, Robelus, Malhi, Imanse, Sluymer, Van der Schinkel, Lamboo, Zonneveld, LigtenbergTekst: Gerben Oostdam

Foto’s: met dank aan Hidde de Meij/Leidenamateurvoetbal