,,Zij moeten”, was het eerste wat Ted Verdonkschot, de trainer van IJsselmeervogels, voorafgaand aan de topper tussen Katwijk en zijn ploeg zei. Met die twee woorden beschreef de trainer van de bezoekers precies het belang van de topper. De ploeg van Jan Zoutman moest. Zeker wanneer ze met een een goed gevoel het nieuwe jaar in wilden gaan. De thuisploeg liet in ieder geval zien dat het er alles aan wilde doen. De mannen van Zoutman gaven vanaf de eerste minuut gas, waren geconcentreerd en lieten de absolute honger naar de winst zien. Het resulteerde in een broodnodige en verdiende 2-1 overwinning.

Bij vlagen leek het zaterdag af en toe weer op het ouderwetse Katwijk. Er werd fel doorgejaagd en de ploeg oogde overtuigend in hetgeen wat ze deden. Ondanks de barre weersomstandigheden was het de ploeg van Zoutman die het meeste aanspraak maakte op de overwinning. Die werd uiteindelijk binnengehaald door iets wat we ook vaak bij het ‘oude Katwijk’ zagen: een treffer vlak voor tijd. Robbert Susan was de grote held voor de fans van het oranje.

Katwijk-doelman Ricardo Kieboom was na afloop dolgelukkig met de late treffer. Met name het belang van het doelpunt was het eerste wat de goalie benoemde. ,,Het is super belangrijk om zo’n overwinning te boeken zo vlak voor de winterstop”, klonk het opgelucht. ,,We hebben een aantal weken geleden een bepaalde reeks ingezet en als je dan vlak voor de pauze van de koploper kan winnen, dan is dat fantastisch. We doen weer helemaal mee. Dit is een hele belangrijke overwinning voor ons.”

Met name in de openingsfase liet de thuisploeg zien dat het er alles aan wilde doen om de titelstrijd volledig open te gooien. De mannen van Zoutman besloten om tot aan de laatste linie van IJsselmeervogels door te jagen en dat zorgde ervoor dat de bezoekers niet in hun spel kwamen. Weer even leek Katwijk weer de oude frivole ploeg van een paar jaar geleden. Dat werd nog maar eens benadrukt door een inzet van Marciano Mengerink. De aanvaller besloot een voorzet van Bart Sinteur te verlengen met de hak, maar de inzet ging net naast.

Niet goed, wel spannend
De ploeg van Verdonkschot kon de controle in het eerste gedeelte van de wedstrijd niet vinden. Vaak besloot de koploper om de lange bal te geven, maar de Katwijk-defensie reageerde daar meestal attenter op. Kay Blokland en Raoul Esseboom waren overtuigender in de duels dan de aanvallers van de bezoekers Robert Olijfveld en Ahmed El Azzouti. Gescoord werd er in het eerste bedrijf niet, maar het meeste spektakel kwam ook pas in de tweede helft. Toen liep de thuisploeg door treffers van Mengerink en Susan uit naar een 2-1 overwinning.

,,Ik denk, als ik eerlijk ben, dat het er voetballend niet uitzag.”

De treffer van eerstgenoemde viel vlak na rust. Na een combinatie vond de aanvaller de bal voor zijn voeten en plaatste hij de bal in de lange hoek: 1-0. De goal was mooi, maar dat kon na negentig minuten voetballen niet gezegd worden van de wedstrijd, vond aanvoerder en matchwinner Susan. ,,Het was niet goed van onze kant. Van beide kanten niet. Het was enorm slordig en dat zorgde ervoor dat het een vechtwedstrijd werd. Ik denk, als ik eerlijk ben, dat het er voetballend niet uitzag.”

Makkelijker voetballen
,,We wisten dat het de tweede helft makkelijker zou worden”, nam Zoutman de analyse over namens de Katwijkers. Al maakte El Azzouti nog de gelijkmaker. Toch wonnen de Katwijker nog in eigen huis, omdat het in de tweede helft gewoon beter was dan IJsselmeervogels.

,,We konden veel makkelijker de spitsen bereiken en dat kwam mede door de weersomstandigheden. Daardoor konden we ook makkelijker bijsluiten, omdat zij de bal bijna niet meer weg kregen. Daarnaast werden ook de spelhervattingen aan onze zijde gevaarlijker. Dat we uiteindelijk uit zo’n spelhervatting de tweede goal maakten, was heel prettig.”

Uit een hoekschop van Rick van der Meer was het uiteindelijk aanvoerder Susan die voor de bevrijdende 2-1 zorgde. Zodoende krijgen we na de winterstop een vervolg in de bloedstollende Tweede Divisie. Spannend gaat het zeker worden, maar als we eerlijk zijn: het is nog een raadsel wie kampioen gaat worden. Al toont de ploeg van Zoutman wel een aantal kenmerken van de ploeg uit 2017/2018.

Katwijk – IJsselmeervogels 2-1 (0-0) 56. Mengerink 1-0, 67. El Azzouti 1-1, 87 Susan 2-1.

Katwijk: Kieboom, Sinteur, Esseboom, Blokland, Van Weerdenburg, Van Noord, Van der Meer, Susan, Afaker (88. Robinson), Bergkamp, Mengerink.