Onder bijna tropische omstandigheden rekende Katwijk zaterdagmiddag in eigen huis eenvoudig af met promovendus ASWH. De Ambachtse-formatie, die zich in het verleden ontpopte tot een ware angstgegner van de oranjehemden, had weinig tot niets in de melk te brokkelen tegen een thuisploeg die vanaf de aftrap de toon zette. Was de 1-0 halverwege slechts een matige afspiegeling van de krachtsverhoudingen, na de thee stelde Katwijk orde op zaken door nog twee treffers aan haar totaal toe te voegen: 3-0

Het Katwijk-legioen was tijdens het allereerste seizoensoptreden in eigen huis overigens niet bepaald in groten getale op komen dagen. Gelijktijdig met de ontmoeting tegen ASWH bleek Oranje Rock, onderdeel van de Katwijk Binse Feestweek, een geduchte concurrent. Iets waar in de persruimte van Katwijk vooraf al voor gevreesd werd. Dat nam niet weg dat Katwijk gedreven aan de klus begon om pas bij het laatste fluitsignaal de gashendel weer terug te draaien.

,,Je zag steeds bepaalde patronen waar we keer op keer hard op trainen, terugkomen.”

Dat bleek allemaal teveel voor ASWH dat vorig seizoen via de play-offs de stap naar de Tweede Divisie wist te maken. De ploeg van trainer Rogier Veenstra straalde wel veel goede wil uit, maar moest het over het gehele veld afleggen tegen Katwijk dat zich voor de pauze al lang en breed in veilige haven had kunnen spelen. Het bleef echter bij een intikker van Mike van den Ban, daar waar de thuisploeg minstens vier andere goede mogelijkheden onbenut liet. Daarmee is meteen het enige minpunt voor de ploeg van Jan Zoutman genoemd.

Positiewisselingen
Joey Jongman, die deze middag als regisseur op het middenveld de touwtjes strak in handen hield, wilde daar echter niet teveel nadruk op leggen. ,,We hebben van het begin tot het einde de wedstrijd gecontroleerd en zo goed als niets weggegeven. Natuurlijk voetbalde het voor mij lekker op deze manier, maar de complimenten zijn toch echt voor het hele team. Mede door de vele positiewisselingen en de arbeid die we er met elkaar in hebben gestoken zijn we tot dit resultaat gekomen. Je zag steeds bepaalde patronen waar we keer op keer hard op trainen, terugkomen. En dat is natuurlijk mooi meegenomen, ” oordeelde Jongman over zijn ploeg.

De openingsgoal was daar een perfect voorbeeld van. De naar de rechtervleugel uitgeweken Marouane Afaker bracht het leer laag voor de goal, waar rechterspits Mike van den Ban het speeltuig voor het binnen tikken had: 1-0. Met een beetje meer geluk had dezelfde speler nauwelijks een minuut later bij de tweede paal voor de 2-0 gezorgd. ASWH-goalie Stefan Kok stond echter in de weg. Net als even daarvoor gebeurde toen Jordy Hilterman ongehinderd mocht binnenkoppen op aangeven van Guus van Weerdenburg.

Definitieve knock-out
De magere 1-0 verdween na de thee snel van het scorebord. Jongman mocht, bijna op de punt van de zestien, aanleggen voor een vrije trap. Over de ASWH-muur en dus ook buiten bereik van doelman Kok besliste de middenvelder het duel in de korte hoek: 2-0. Zelfs het inbrengen van de onlangs aangetrokken goaltjesdief Abderrahim Loukili baatte ASWH hierna niet. De bezoekers, die over negentig minuten gemeten alleen bij spelhervattingen nog enigszins konden dreigen, kregen in de slotfase de definitieve knock-out toegediend door invaller Marciano Mengerink. Na aangespeeld te zijn door Sanchez Angulo speelde de spits zich knap vrij om hierna vanaf zestien meter de verre hoek te vinden: 3-0.

,,Laten we het er op houden dat we gewoon goed gestart zijn. Meer kan je er na twee wedstrijden niet over zeggen.”

De competitie is pas twee wedstrijden onderweg, waarbij Katwijk met zes punten en een doelsaldo van 5-0 haar – voorlopige – visitekaartje heeft afgegeven. Conclusies wilde Jongman nog niet aan deze cijfers verbinden. ,,Deze overwinning is dik verdiend natuurlijk. Er is gedisciplineerd en in de taken gespeeld. De onderlinge concurrentie is dit seizoen groot. We beschikken over een brede en kwalitatief sterke selectie. Dat is natuurlijk een groot pluspunt. Laten we het er op houden dat we gewoon goed gestart zijn. Meer kan je er na twee wedstrijden niet over zeggen.”

Weeldeprobleem
Een waarheid als een koe, vooral als in ogenschouw wordt genomen dat de Katwijk-bank deze middag werd bevolkt door spelers als Bennie van Noord, Marciano Mengerink, Jan Willem Tesselaar en Brandon Robinson, terwijl Robbert Susan, Raoul Esseboom, Kay Blokland en Omar Hamdi om uiteenlopende redenen vanaf de tribune toekeken. Een rijk bezit dat alleen voor trainer Jan Zoutman een weeldeprobleem oplevert. Voor zover zoiets een probleem kan zijn overigens.

Katwijk – ASWH 3-0 (1–0): 32. Van den Ban 1-0, 54. Jongman 2-0, 82. Mengerink 3-0

Katwijk: Kieboom, Sinteur, Van Dam, Van der Meer, Van Weerdenburg, Jongman, Sanchez Angulo, Hilterman (83. Tesselaar), Van den Ban (65. Mengerink), Bergkamp (79. Van Noord), Afaker

Foto: Orange Pictures

Lees ook:Bollenstreekclubs weten ook tegenstanders volgende ronde KNVB-beker

POPULAIRE BERICHTEN