In Haarlem stonden twee teams aan de aftrap die midweeks een ‘tikkie’ hadden geïncasseerd in de vorm van een bekernederlaag. Twee teams die ook in de Tweede Divisie nog niet op volle toeren draaien en zodoende de punten heel goed konden gebruiken. Het leek een makkelijke middag te worden voor de gasten uit Katwijk, maar door een Koninklijk slotoffensief werd het toch nog heel spannend. Uiteindelijk bleef er van een ruime marge voor Katwijk net genoeg over: 3-4.

Met nog 15 minuten te spelen bood het scorebord een geruststellend uitzicht voor de Katwijk-supporter (1-4). Een weelde die gezien de afgelopen weken ongekend was. Dat die luxe als sneeuw voor de zon begon te verdwijnen was iets wat geen van de aanwezigen aan had zien komen.

,,De wedstrijd was eigenlijk al gespeeld”, gaf Ted Verdonkschot na afloop toe. De oefenmeester is bezig aan zijn eerste seizoen in Haarlemse dienst, na acht jaar in de Bollenstreek actief te zijn geweest.  ,,Wij konden dan nog wel terugkomen, met veel strijd, maar het moet niet nodig zijn. Maar ja, als je zo naïef verdedigt als wij vandaag gedaan hebben, roep je het onheil over jezelf af. Want ik vind dat we drie van de vier doelpunten gewoon weggeven.”

Polletje
Dat gold in het bijzonder voor de openingstreffer. Iets meer dan een minuut was de wedstrijd bezig toen Oscar Wilffert terugspeelde op zijn doelman. Tom Boks wilde de bal met een ferme trap richting de helft van Katwijk sturen, maar een polletje zorgde voor een flater van jewelste: 0-1.

Gesterkt door de vroege voorsprong dicteerde Katwijk het spel en kwam het zelfs op 0-2. De uitstekend spelende Marciano Mengerink zette een aanval op, de voorzet van Mike van den Ban bereikte Steven Sanchez Angulo net niet, maar Mengerink was slim meegelopen en rondde van dichtbij af.

,,Ik wil niet zeggen dat de 4-4 in de lucht hing, maar als we het net wat rustiger uitspelen moet ik het nog zien”

Tussendoor had Kon. HFC één echte kans gekregen. Direct na de vroege 0-1 was het Erolind Derguti die vrije doortocht had, maar Mark de Vries redde knap. ,,Stefan Stam vandaag weer erg belangrijk. Hij zet de organisatie gewoon heel goed neer”, vond Dick Schreuder, die zijn verdediging het grootste gedeelte van de wedstrijd naar behoren had zien functioneren.

Met 0-2 leek de wedstrijd al een heel eind gespeeld, maar routinier Gertjan Tamerus schoot vlak voor rust de 1-2 binnen uit een vrije trap. De Vries kreeg nog wel een handje tegen de bal, maar niet genoeg om een goal te voorkomen.

Bierkaai
,,De psychologisch belangrijkste treffers zijn altijd die net voor en net na rust”, wist Schreuder. HFC deed het voor de thee, Katwijk er direct na. Katwijk trapte af, zocht meteen de diepte en tien seconden na rust was de marge weer twee. Mengerink bediende Sanchez Angulo, die met een hakje subtiel afrondde (1-3). ,,Als je dan meteen na rust zo weer een goal weggeeft, is het vechten tegen de bierkaai”, sipte Verdonkschot. Daarna leek aanvoerder Robbert Susan het duel te beslissen met een excellente vrije trap over de muur: 1-4.

Maar goed, dan het bewuste laatste kwartier. Verdonkschot stuurde, in een ultieme poging nog iets van de wedstrijd te maken, centrale verdediger Carlos Opoku naar de spits. Opoku oogt, tussen de 21 andere voetballers op veld, ongeveer 2 meter 30 en is bovendien razendsnel. Eerst versierde hij zelf een penalty, na vastgehouden te zijn bij een Haarlemse corner, om die vervolgens zelf te verzilveren. Daarna schoot invaller Vince de Kwant de aansluitingstreffer binnen. Verder liet Katwijk het niet komen en zo konden drie broodnodige punten bijgeschreven worden.

‘Meer gogme’
,,Misschien dachten zij er net iets te makkelijk over en wij deden er een schepje bovenop”, stelde Verdonkschot. ,,Ik wil niet zeggen dat de 4-4 in de lucht hing, maar als we het net wat rustiger uitspelen moet ik het nog zien.  Daarvoor moet ik de ploeg een compliment maken, dat ze tot het einde bleven strijden voor een goed resultaat.”

Maar uiteindelijk zag ook Verdonkschot dat Katwijk verdiend aan het langste eind trok: ,,Zij hebben veel meer gogme, en ervaring als team om dit soort wedstrijden over de streep te trekken.”

Kon HFC – Katwijk 3-4 (1-2). 2. Wilffert (e.d.) 0-1, 29. Mengerink 0-2, 45+1. Tamerus 1-2, 46. Sanchez Angulo 1-3, 74. Susan 1-4, 82. Opoku (pen) 2-4, 86. De Kwant 3-4.

Katwijk: De Vries, Hamdi, Van Noord, Stam, Van Weerdenburg, Blokland, Susan, Van den Ban, Van Oijen (71. Plat), Mengerink, Sanchez Angulo (88. Aalders)

Samenvatting Katwijk TV

[youtube id=”vmOIICOSi4o” width=”620″ height=”360″]

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)