Katwijk was in het uitduel met Kozakken Boys vrijwel de gehele wedstrijd de betere ploeg, maar kwam in de absolute slotfase toch enigszins in de problemen. De oranjehemden gingen met een 0-2-voorsprong rusten, maar verzuimden de marge na rust verder uit te bouwen. Omdat Mario Bilate kort voor het einde de aansluitingstreffer wist te scoren, maakte Katwijk het zichzelf toch nog onnodig moeilijk. “We hadden niet hoeven billenknijpen”, vond trainer Anthony Correia dan ook na afloop.

Omdat het hoofdveld van Kozakken Boys kort voor aanvang van het seizoen werd afgekeurd, was het tweede veld het bijzondere podium van deze wedstrijd. “Ik vond het een prima veld,” zei Correia. “Voor de supporters waren de omstandigheden eigenlijk nog het lastigst. Het voelde een beetje als een oefenwedstrijd vroeg in het seizoen.” De Krombewoners pakten in die bijzondere omstandigheden, en met een iets andere bezetting, direct het initiatief in de wedstrijd.

Correia kon geen beroep doen op Bart Sinteur en Robbert Susan. Eerstgenoemde werd vervangen door Omar el Baad, die voor het eerst in de basis startte bij Katwijk. “Het was een heerlijk debuut”, vond de van Excelsior Maassluis overgekomen verdediger. “We begonnen in een 5-3-2 opstelling. Iets waar de meeste jongens niet helemaal bekend mee waren, maar we hebben er de hele week op getraind.” Met name voor rust was te zien dat die sessies hun vruchten hadden afgeworpen, want het meeste gevaar werd gesticht vanuit de ruimtes aan de zijkanten.

Katwijk doet zaken in slotkwartier
Op rechts doken El Baad en Des Kunst vaak op in die ruimtes, aan de linkerkant deden Joey Ravensbergen en Mathijs Hardijk hetzelfde. Na ruim een half uur spelen, en een paar speldenprikjes, leverde dat scenario de openingstreffer op. Ravensbergen vond Kunst met een prima crosspass, waarna Kunst met een prima voorzet Sietse Brandsma in staat stelde om bij de tweede paal de 0-1 binnen te koppen. Een kleine tien minuten later kon Hardijk, na een goede combinatie met Ravensbergen, naar binnen trekken en de Katwijkse voorsprong verdubbelen.

Hoewel de thuisploeg na rust wat omzettingen deed, bleef Katwijk de bovenliggende partij. De Krombewoners voetbalden simpelweg makkelijker dan Kozakken Boys en kregen via invaller Jaymillio Pinas meerdere kansen om de wedstrijd helemaal in het slot te gooien. “Als we de 0-3 maken, kost het ons aan het einde niet zoveel extra zweetdruppels”, stelde Correia. Die zweetdruppels waren echter wel nodig toen Bilate zes minuten voor tijd de spanning in de wedstrijd opeens terugbracht.

“Na de 1-2 moesten we het nog even zien dicht te houden”, zei El Baad, die de slotfase van de wedstrijd zelf vanaf de bank moest meemaken. Hij was na een goed uur leeg gespeeld, maar kon terugkijken op een prima optreden. “Ik heb een lekkere wedstrijd gespeeld, de samenwerking met Des Kunst liep ook lekker.”

Andere rol
El Baad, bij Excelsior Maassluis altijd één van de vaste krachten, is die status op De Krom kwijt. “Dat wist ik toen ik bij Katwijk tekende. Als je aansluit bij een grote club als Katwijk, die bovendien het seizoen ervoor kampioen is geworden, moet je je instellen op het feit dat je niet zomaar een basisplaats krijgt. De momenten dat ik dan de kans krijg, moet ik laten zien dat ik een serieuze concurrent kan zijn voor de spelers die nu voor mij staan.”

Dat is hem tegen Kozakken Boys goed gelukt, vond ook zijn trainer. “Omar heeft het echt goed ingevuld vandaag”, was de slotconclusie van Correia.

Tekst: Henk Kasius
Foto’s: Kees Jonker

Lees ook: Katwijk klopt Kozakken Boys, Rijnsburgse Boys ruim langs GVVV

POPULAIRE BERICHTEN