Als de nummers drie en twee van respectievelijk de Zaterdag- en Zondagtopklasse van vorig seizoen tegenover elkaar staan, verwacht je een boeiend voetbalgevecht. Op de eerste speeldag krijgt het publiek te zien wat voor voetbal het dit seizoen kan verwachten in de Tweede Divisie. Gelijkwaardige teams die de vage grens tussen amateur- en profniveau oversteken. Kwalitatief goed voetbal gecombineerd met voldoende agressiviteit. Dat was bij de seizoensouverture zeker te zien op De Krom, maar het kwam maar van een team: Katwijk.

Tegenstander TEC is de vreemde eend in de bijt van de Tweede Divisie. Waar de meeste clubs al jarenlang op het hoogste niveau bivakkeren, zijn de Gelderlanders binnen vier jaar, vier keer gepromoveerd. Als buitenstaander zou je daar uit kunnen opmaken dat er goed betaald wordt in de Betuwe.

Gelukkig voor het thuispubliek hadden de scouts van Dick Schreuder hun werk goed gedaan. De onbekende tegenstander werd snel onder druk gezet en kwam in de eerste helft maar tot één kans. Een slap kopballetje was een makkelijke prooi voor Mark de Vries. Voor de rest was het Katwijk dat het spel maakte.

van den ban viert treffer                            Grote man bij de Katwijkers was nieuwkomer Mike van den Ban met twee goals

Vleugelspeler Mike van den Ban was de eerste helft met twee goals de grote man aan oranje-zwarte zijde. Zijn eerste doelpunt kwam uit het niets vallen. Op de tribunes zagen de supporters opeens een bal het net in vliegen en een juichende Van den Ban weglopen. Hijzelf kon het doelpunt nog wel voor de geest halen: ,,De centrale verdedigers en mijn directe tegenstanders liepen naar het midden toe, waardoor ik vrij kwam te staan. Ik kon hem zo goed binnenschieten. Of het buitenspel was? De grens vlagt niet, dan is het ook geen buitenspel.’’

Na rust geloofde Katwijk het wel. Het duel werd gezapig. Ouderen konden met moeite een geeuw onderdrukken, de jongeren gingen kijken of er ook nog Pokemons te vinden waren op De Krom. Ze werden ruw uit hun roes geschud toen er een bal in het zijnet viel naast De Vries. Op het veld werden de spelers weer wakker en de laatste twintig minuten lieten de vier voorin zien waarom ze de eerste helft zo’n genot voor het oog waren.

Van den Ban, Donny van Oijen, Steven Sanchez Angulo en Marciano Mengerink lieten zien klaar te zijn voor de Tweede Divisie. Mengerink deed dit door de 3-0 tegen de touwen te tikken. De pogingen van Angulo en Van Oijen werden in de kiem gesmoord. Een visitekaartje was afgegeven.

Volgens trainer Schreuder was dit optisch bedrog. ,,Veel mensen kijken alleen wat spelers doen met bal, ik kijk ook wat ze doen zonder bal. Daar hadden die vier voorin vandaag meer moeten laten zien. Eerder of vaker druk zetten bijvoorbeeld.’’

mengerink rentree tegen tec 13-89                           Marciano Mengerink luisterde zijn rentree op met een doelpunt.

Maar dat was een van de weinige dingen die een stralende Schreuder had aan te merken op zijn team vandaag. Hij was vooral blij dat het allemaal weer begonnen was. ,,Zes weken voorbereiding is lang. Na vijf weken denk je, we zijn er klaar voor. Dan heb je nog een week om fysiek sterker te worden. Dat is ook zo fijn na vandaag. We zijn weer begonnen.’’

Hoewel zich na de wedstrijd een positieve golf over het Katwijkse kamp uitstrekte, was er ook een negatief puntje te noteren. Michiel van Dam werd slachtoffer van de zwak fluitende scheidsrechter. Na een onterechte eerste gele kaart, kon hij na een dubieuze tweede gele kaart naar de kleedkamer. Uit de vrije trap die volgde kon Randel Shakison de eindstand bepalen op 3-1. Katwijk heeft een selectie om het gemis van Van Dam op te lossen. Iets wat ze volgende week zaterdag kunnen laten zien tegen Jong AZ.

Katwijk – TEC 3-1 (2-0): 29. Van den Ban 1-0, 42. Van den Ban 2-0, 75. Mengerink 3-0, 85. Shakison 3-1.

Bijzonderheden:
84. Michiel van Dam rode kaart (2x geel)

Katwijk: De Vries, Blokland, Van Dam, Stam, Van Weerdenburg, De Lange (82. Aalders), Van Noord, Sanchez Angulo, Van den Ban (86. Hamdi), Mengerink (82. Plat), Van Oijen.

Foto’s: Aad de Winter / Bobkat.nl

POPULAIRE BERICHTEN