,,Het positieve is dat we hebben gewonnen en naar de derde plaats zijn gestegen. Willen jullie dat ook even benoemen?” Met een knipoog richt Katwijk-voorzitter Mart Vergouwen zich tot een tweetal journalisten. Het was een grapje ter afsluiting van een kritisch betoog over hetgeen Katwijk – Spakenburg een trieste voetbalwedstrijd maakte, als wapen tegen een treurige werkelijkheid. Na afloop ging het nauwelijks over de zege van de thuisploeg (1-0), maar vooral over de supportersrellen die de wedstrijd hadden ontsierd.

Vergouwen nam na afloop ernstig afstand van het supportersgeweld dat vroeg in de wedstrijd en kort na afloop had plaatsgevonden. ,,Ik schaam me kapot.” Hij liet zich uit in soortgelijke bewoordingen als Dick Schreuder. ,,Eigenlijk wil ik er niets over zeggen”, zei de trainer. Om dat vervolgens alsnog te doen. ,,Ik vind het verschrikkelijk, afschuwelijk. Mensen, of ze nu van Katwijk of van Spakenburg zijn, horen zich normaal te gedragen. Hier moet keihard tegen opgetreden worden. Wel of geen lid, wel of geen Katwijk-supporter.”

Rake klappen
Vol afschuw, maar ook vol ongeloof keek iedereen toe hoe het mis was gegaan, al vroeg in de wedstrijd. De Katwijk-fans hadden zich achter het doel ter hoogte van de kantine opgesteld. Toen bleek dat de thuisploeg de eerste helft de andere kant op zou spelen, gingen de supporters rechtsom op weg naar de overzijde van het veld.

Ze passeerden daarbij de aanhang van Spakenburg, die aan de rechterzijde van de kleine tribune zitting had genomen en een Quick Boys-vlag in zijn bezit had. Het kwam eerst tot wat kleine opstootjes en vervolgens tot rake klappen in de vierde minuut. Van beide supportersgroepen leken er een mannetje of dertig bij betrokken.

,,Wij zeiden al in de eerste minuut tegen elkaar op de bank: moet je zien wat daar gebeurt”, vertelde Schreuder. Zoals gezegd ging het pas een paar minuten later helemaal los. Stewards en zelfs spelers moesten tussenbeide komen om de relschoppers uit elkaar te halen. Toch besloot scheidsrechter Brite Roque het spel tijdelijk stil te leggen, om vervolgens na ruim vijf minuten weer te beginnen.

,,Hans van der Haar en ik wilden graag weer het spel hervatten”, vervolgde Schreuder. ,,Maar de scheidsrechter wilde pas starten als beide supportersgroepen helemaal uit elkaar zouden zijn. Hij gaf één waarschuwing en bij de volgende zou hij de wedstrijd definitief staken. Daar had hij natuurlijk helemaal gelijk in.”

Voorzitter Vergouwen stak de hand voor een flink gedeelte in eigen boezem. Toen de Katwijk-supporters aan het begin van de wedstrijd aan hun wandeling naar de overzijde begonnen, werden ze niet of nauwelijks begeleid door stewards. Je hoefde geen helderziend persoon te zijn om te voorspellen dat dat tot problemen zou kunnen leiden. Zeker gezien de voorgeschiedenis tussen Katwijk en Spakenburg. Om het netjes uit te drukken: het botert niet echt tussen de oranjehemden en de blauwen.

,,We hebben hier en daar wel een flater gelaten”, blikte Vergouwen terug. ,,Er waren genoeg stewards aanwezig, dat was niet het probleem, maar ze moeten wel op de juiste momenten en plekken worden ingezet. Ik baal altijd van fouten die je had kunnen voorzien. Je ziet dat die gasten gaan lopen en daar hadden we bij moeten zijn in plaats van er achteraan te sjokken.”

,,Dit hoort niet. Als je zo nodig wilt vechten, ga dan vanavond lekker naar Badr Hari – Rico Verhoeven kijken en sla elkaar dan op de bek maar niet bij ons.”

Stichting Juul
Uiteindelijk bleef het vervolgens lange tijd rustig. Tot direct na het einde van de wedstrijd. Toen Katwijk-supporters de Spakenburg-aanhangers vanaf de noordzijde, nog wel gescheiden door een hek, bestookten. Vergouwen baalde er ontzettend van. ,,Ik wil het niet relativeren, maar wat gebeurt er nu eigenlijk? Er zijn twintig of dertig man die met elkaar op de vuist gaan en elkaar ophitsen. Dit hoort niet. Als je zo nodig wilt vechten, ga dan vanavond lekker naar Badr Hari – Rico Verhoeven  kijken en sla elkaar dan op de bek, maar niet bij ons.”

Nee, het was niet bepaald een visitekaartje voor het voetbal, en dat terwijl er rond de wedstrijd nog gecollecteerd was voor het goede doel, Stichting Juul, dat een mooie 5150 euro tegemoet kan zien. Zo was het een middag van uitersten, eentje om snel te vergeten. En dat terwijl Katwijk – Spakenburg een alleszins aardige wedstrijd was geweest om naar te kijken. Eentje die door Katwijk verdiend werd gewonnen, en met Mike van den Ban een fraaie matchwinner had.

Katwijk – Spakenburg 1-0 (1-0). 30. Van den Ban 1-0

Katwijk: De Vries, Van Noord, Blokland, Stam, Van Weerdenburg, De Lange, Susan, Van den Ban, Plat, Mengerink, Achefay (65. Van Oijen)

Bekijk hier de samenvatting van FOX Sports

Foto boven: Aad de Winter
Foto onder: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude