Er werd vorig seizoen veel gesproken over de suprematie van Jong AZ in de Tweede Divisie, maar die status verbleekt toch echt bij de reeks die Katwijk op dit moment neerzet. De oranjehemden wonnen ook hun zevende duel van deze jaargang en denderen onverminderd voort in de Tweede Divisie. Op bezoek bij HHC Hardenberg werd het 0-1 voor de formatie van Dick Schreuder.

Jong AZ liet vorig seizoen in de eerste weken al twee keer een gelijkspel noteren en verloor zelfs een keer van UNA alvorens de trein pas echt op het hogesnelheidsspoor begon te rijden. Dat vermogen bezit de locomotief van Katwijk al sinds het begin van deze competitie. De doelcijfers van 20-3 spreken daarbij boekdelen. Met vorig seizoen erbij hebben de oranjehemden nu tien duels op rij gewonnen.

Vechten
De verdediging van de Katwijkers staat dus als een huis. Ook al draait de aanval een keer niet op volle toeren, dan nog is een treffer voldoende voor de winst. En zo was het ook in Hardenberg. Zeker in de tweede helft was het niet het oogstrelende voetbal van de laatste weken, maar de tegenstander wist daar amper gebruik van te maken. Michiel van Dam toonde zich een van de sterkhouders achterin. Hij zag dat zijn ploeg moest vechten voor de punten.

,,Ik denk dat we een keer goed zijn weggekomen bij een bal die ertussen viel en die wij net op tijd konden wegwerken”, vertelt de mandekker. ,,Verder zijn we niet in de problemen geweest. Het werd ‘vechtvoetbal’. Zij gingen lange ballen spelen en dat zijn we niet echt gewend. Daardoor kwamen wij eigenlijk ook niet meer aan voetballen toe.”

,,En daarom weet ik ook heel goed hoe dat voelt en wat er van je wordt gevraagd.”

Samen met Kay Blokland en Raoul Esseboom vormt Van Dam de driemansdefensie. Drie sterke, snelle verdedigers, die ook nog eens goed kunnen voetballen. En dan was het vierde lid uit die linie ook nog eens verantwoordelijk voor de enige goal. Bennie van Noord werd voor de rust de gevierde man.

,,Een fantastische goal van Bennie. Stefan Plat gaf de bal vanaf links goed voor en de voorzet werd heel goed binnengeknikt. Dat was echt geen ‘makkie’.” Daarna vergat Katwijk volgens Van Dam de genadeklap uit te delen. ,,In die fase hadden we er zeker nog een bij moeten maken, maar dat gebeurt niet en dan weet je dat zij na de rust vol gaan jagen op die gelijkmaker.”

De 1-1 viel niet en dus is er nog steeds de honderd procent score. Wat opvalt aan het elftal van Katwijk is dat het leeuwendeel van de basis al jarenlang in de top van het amateurvoetbal acteert. Dat lijkt nu, samen met twee versterkingen in de vorm van Esseboom en Damiano Schet, de winnende formule te zijn.

Weelde
,,Klopt”, bevestigt Van Dam. ,,We weten inmiddels wel dat je ieder duel alles moet geven. Zo zitten we ook allemaal in elkaar en daar hamert de staf ook op. Het wordt niet toegelaten dat we verslappen en dat is denk ik een van onze grootste kwaliteiten. Als je een keer wat minder speelt, weet je dat er zo iemand anders klaarstaat. Het is een cliché, maar het is echt waar. Wij doen het niet met elf man. De breedte van de selectie is op dit moment gewoon erg goed. En nagenoeg iedereen is fit.”

Slachtoffer daarvan was zaterdag bijvoorbeeld Steven Sanchez Angulo die niet eens mocht afreizen naar Hardenberg. Ook Van Dam weet wat het is om een tijdje niet tot de vaste krachten te behoren. ,,En daarom weet ik ook heel goed hoe dat voelt en wat er van je wordt gevraagd. De lat ligt hoog, maar dat betaalt zich al een hele tijd uit. Dit seizoen in extreme vorm. Illustrerend zijn misschien wel de uitwedstrijden. Zowel van Koninklijke HFC als van Hardenberg winnen we. En dat zijn echt geen wedstrijden voor ons die we zomaar even winnen.”

Van Dam heeft niet de illusie dat zijn ploeg een geheel seizoen aan de winnende hand blijft. ,,Die verliespartij gaat echt nog wel een keer komen. En dan moet je er ook staan als team en zorgen dat dat een incident is en blijft. Het is bij ons ook nog zeker geen hosannastemming. Pas bij de winterstop weet je hoe je er echt voorstaat en welke kant je moet gaan opkijken. Maar het ziet er voorlopig heel goed uit.”

HHC Hardenberg – Katwijk 0-1 (0-1) 20. Van Noord 0-1.

Katwijk: Kieboom, Van Noord, Van Dam, Blokland (71. Weerdenburg), Esseboom, Plat, De Lange, Susan, De Loor (68. Berkhout), Mengerink, Schet (78. Hoxhaj).

Archieffoto: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)