,,Kom, Tarek”, wijst Teylingen-trainer Marc van Wonderen z’n keeper de weg in het clubhuis van de Sassenheimers. ,,We gaan daar even in een kamer zitten met elkaar. Dan kan je jouw verhaal vertellen.” De Syrische goalie oogt nog wat timide, bang voor een kruisverhoor, maar vertelt als hij éénmaal zit, rustig zijn verhaal. Drinkend van z’n cappuccino.
Van Wonderen blijft bij het gesprek. ,,Ik zit er naast, doe maar alsof ik er niet ben, maar ik zal af en toe inspringen in het gesprek als Tarek er niet helemaal uitkomt”, legt de trainer uit, die graag wil dat de keeper zelf z’n verhaal doet. De 32-jarige goalie van de tweedeklasser baarde ruim een week geleden opzien door na z’n jawoord te hebben gegeven aan Teylingen, toch te kiezen voor een transfer naar DSOV.
Dat zorgde voor argwaan bij de achterban. Was Kharboutli, die toch zo omarmd werd door de club, dan niet meer dan een gelukszoeker? Hij kreeg toch alles bij de Sassenheimers? Een leaseauto, de warmte die hij verdiende na moeilijke jaren als Syrische vluchteling? Dit was de dank?
Courtois
Terwijl de deur dicht wordt getrokken van de kamer waar normaliter het jeugdbestuur van Teylingen vergadert, wordt tussen de trainer en de keeper eerst nog de wedstrijd van Real Madrid en Ajax besproken. Die vrije trap van Lasse Schöne, de 1-4? Een keepersfout, vindt Kharboutli. ,,Thibaut Courtois is de beste keeper van de wereld, maar hij maakt een grote fout. Hij doet eerst een stap naar voren bij de vrije trap, en daarna weer terug.”
Onbewust breekt de doelman daarmee zelf het ijs al een beetje van het gesprek. ,,Een ervaren keeper weet dat je dan verslagen bent, als je zo’n stap naar voren doet.” Met die zin maakt hij direct een bruggetje richting zijn aanstaande transfer. ,,Ik ben zelf ook 32. De meeste clubs zijn nu op zoek naar jonge keepers.”
,,Zie het zo: het verschil tussen keepen voor DSOV en Teylingen scheelt een paar honderd euro per maand voor hem. Dat is veel.”
Eersteklasser DSOV was dat niet. Met 44 tegengoals in 17 wedstrijden, zocht de vereniging uit Vijfhuizen juist naar ervaring in de achterste linie’s. Daarbij kwam het uit bij de doelman in Sassenheim. Die lokroep kon Kharboutli uiteindelijk niet weerstaan, zelfs niet na een mondelinge overeenkomst met Teylingen.
,,Niet iedereen hier in Sassenheim kent mijn situatie. Maar op dit moment heb ik nog geen werk en ben ik bezig om opleidingen te volgen. Ik heb er een paar dagen over nagedacht en met mijn vrouw besproken. Het is voor mij en mijn gezinnetje beter om naar DSOV te gaan.”
Op dat moment haakt Van Wonderen toch aan in het gesprek. ,,Zie het zo: het verschil tussen keepen voor DSOV en Teylingen scheelt een paar honderd euro per maand voor hem. Dat is veel. Daarnaast kunnen ze hem ook nog werk aanbieden bij een keepersschool. Zeg daar maar eens nee tegen. Zeker in zijn situatie, nu hij hier in Nederland een nieuw leven probeert op te bouwen.”
Kharboutli vluchtte als international van het Syrische elftal vier jaar geleden naar Europa. Z’n vrouw en kinderen gingen eerst. De doelman volgde later. Via Turkije kwam hij in Griekenland terecht, waar hij acht maanden zat. Daar ontmoette de doelman een Nederlands stel. Als de goalie via een vals Bulgaars paspoort op Schiphol terecht komt, belandt hij in een Amsterdams vluchtenlingenopvang. Daar neemt hij weer contact op het met Nederlandse koppel.
Cultuurclash
Zij zorgen voor onderdak en leggen via via contact met de voetbalclub AFC. Kharboutli kan z’n keepershandschoenen weer oppakken, maar speelt weinig. Omdat de trainer van Teylingen een bekende is van Ulrich Landvreugd, trainer van AFC, komen de heren met een oplossing: in Sassenheim kan de Syrisch international, op een lager niveau, weer minuten maken.
Kharboutli krijgt dus zelfs een lease-autootje, zodat hij vanuit de hoofdstad wat sneller in Sassenheim komt. De club verwelkomt hem alsof het een eigen kind is. Deuren gaan open, het gezin van de doelman is kind aan huis en kijkt zo veel mogelijk potjes van papa of manlief.
Des te gekker keken de supporters van Teylingen een weekje geleden op toen hij toch besloot te vertrekken. Zeker nadat hij mondeling z’n akkoord al had gegeven aan de nieuwe trainer, Martijn Lagendijk. ,,Hoe zeg je dat in Nederland? Verschiel, verschiellende..”, kijkt Kharboutli z’n trainer vragend aan.
,,Verschillende culturen”, maakt Van Wonderen de zin af. ,,Kijk, ik heb geen contract getekend hier”, wil Kharboutli zijn situatie uitleggen. ,,Alleen ‘blablabla’, is voor mijn geen afspraak. De nieuwe club is beter voor mijn leven”, probeert hij te verduidelijken.
,,Tarek zegt ook: ‘ik steek liever het geld in mijn gezin, dan dat ik het in benzine moet steken’.”
Van Wonderen haakt weer in. ,,Hij heeft met Martijn gezeten en toen zijn jawoord gegeven. Wij Nederlanders houden elkaar aan dat woord. Dat is ook gewoon zo. Maar Tarek moet alle touwtjes hier in Nederland aan elkaar vastknopen. Hij heeft dus geen werk, is bezig met scholing en moet zijn gezin onderhouden. Het verschil van een paar honderd euro tussen Teylingen en DSOV is een verschrikkelijk groot verschil voor hem. Tarek zegt ook: ‘ik steek liever het geld in mijn gezin, dan dat ik het in benzine moet steken’.”
Terwijl de beide heren uitleggen wat de beweegredenen zijn van het vertrek van de doelman, weten de twee ook dondersgoed dat de uiteindelijk overgang de schoonheidsprijs niet verdiend. ,,Ik heb aan Tarek gevraagd: heb je echt je jawoord gegeven”, legt Van Wonderen uit. ,,Als je dan toch naar DSOV gaat, komt daar hommeles van, heb ik ‘m wel teruggegeven. En als hij ergens niet tegen kan, dan is het boze mensen. Hij wil vertrouwen en vindt iedereen aardig. De club heeft het daarna hier prima opgepakt en is akkoord gegaan uiteindelijk. Ze kennen zijn situatie.”
Mentor
De Syrische goalie knikt tevreden toe, maar wil er wel aan toevoegen dat de trainer die hem naar Sassenheim bracht een belangrijke rol speelde in z’n besluit. Van Wonderen vertrekt na dit seizoen, daarmee vertrekt er niet alleen een trainer uit Sassenheim, maar voor Kharboutli ook een mentor en vraagbaak. ,,Teylingen is een mooie club, maar voordat ik hierheen vertrok kende ik Teylingen eerlijk gezegd niet. Marc heeft mij hier heen gebracht. Als Marc was gebleven, was ik misschien ook nog wel bij de club gebleven.”
Er is genoeg gezegd over de aanstaande transfer. Dat boek gaat nu dicht, vinden de heren. ,,Rogier Landwer Johan, de voorzitter van de club, heeft mij heel veel geholpen hier op de club”, is Kharboutli hem dankbaar. ,,Ik heb met hem gesproken om hier ook keeperstrainingen te gaan verzorgen, daar waren helaas te weinig kinderen voor. Dat kan ik wel bij DSOV gaan doen. Toen ik hem vertelde over de transfer, wat mijn kansen daar waren en dat ik voor mijn gezin koos zei hij: het is goed, het maakt niet uit.”
Foto’s: Peer Compeer
Lees ook: ‘De Groot na rigoureuze stap KNVB: ,,Wij gaan naar West I”‘