In de bestuursvergadering van donderdagavond bij Van Nispen stond al dan niet toevallig de dalende interesse in West II voor het zondagvoetbal op de agenda. Een dag later, dat wist op dat moment nog niemand in De Zilk, zou de KNVB een brief sturen naar de besturen van de clubs uit het Zuid-Hollandse district. Daarin meldde de bond dat de Vierde en Derde Klasse stapsgewijs verdwijnt uit het competitieprogramma. 

Omdat steeds meer zondagverenigingen de keuze maken om naar de zaterdag te gaan in West II, lopen de Vierde en Derde Klasse langzaam leeg in dat district. Om de competities nog aantrekkelijk te houden en de reisafstanden te beperken heeft de KNVB besloten stapsgewijs de laagste twee competities uit het programma te halen. Komend seizoen is er (opnieuw) geen Vierde Klasse meer, het seizoen daarna moet ook de Derde Klasse eraan geloven.

Speeldag
Clubs die de komende seizoen in die competities zouden uitkomen hebben de keuze gekregen naar een ‘buurdistrict’ te verkassen, West I of Zuid I, of de speeldag naar zaterdag te verschuiven. Ook Van Nispen kreeg die keuze met de brief voorgelegd. ,,Wij weten wat we gaan doen: we gaan naar West I”, laat voorzitter Tino de Groot in een eerste reactie weten.

,,Bij ons is het binnen de club nooit een item geweest om naar de zaterdag te gaan.”

,,We hebben al een zaterdagteam. Als wij met het zondagteam ook naar die dag gaan, hebben we ‘de zondag’ op zaterdag spelen en speelt ‘de zaterdag’ ook op zaterdag. Dat willen we niet. We hebben nu met twee verschillende speeldagen ook twee keer de kantine vol. Bij ons is het binnen de club nooit een item geweest om naar de zaterdag te gaan.”

De preses van de club is daarom ook blij dat de KNVB de keuze biedt om naar West I te kunnen verkassen. ,,Samen met Ruud de Klerk (bestuurslid voetbalzaken, red.) ga ik een plan maken voor de selectie. Wij kunnen als bestuur wel op de zondag willen blijven, maar de selectie moet het daar ook mee eens zijn. Gelukkig heeft Ruud in de afgelopen weken al een voorronde gemaakt binnen de selectiespelers. De meesten willen gewoon op zondag blijven voetballen. Sommigen moeten bijvoorbeeld ook gewoon werken op zaterdag.”

,,We hebben wel het idee dat de KNVB uiteindelijk is gezwicht voor alle clubs die nu naar de zaterdag gaan of er al spelen en we zijn ook wel geschrokken van het feit dat het schrappen van de competities allemaal zo snel gaat. Dat komt wel hard binnen, bij ons.” De Groot had eerder verwacht dat er nog een jaar of twee, drie overheen zou gaan, voordat de Derde en Vierde Klasse echt z’n Waterloo zou vinden in West II.

,,We zijn blij dat de KNVB ons de keuze laat om of naar een andere regio te gaan of van speeldag te veranderen. Dat gevoel overheerst.”

,,Wij zien ook wel dingen om ons heen gebeuren en hebben rekening gehouden met dit soort scenario’s, maar dat het zo snel zou gaan, vinden we wel extreem. We zijn blij dat de KNVB ons de keuze laat om of naar een andere regio te gaan of van speeldag te veranderen. Dat gevoel overheerst. Je ziet wat er de afgelopen jaren bij VVSB is gebeurd, nu ze in de Tweede Divisie spelen. Die spelen tachtig procent van de tijd op zaterdag. Dat willen wij (nog) niet.”

Haarlem
Als Van Nispen (zon.) daadwerkelijk naar West I gaat, komt de club in een regio terecht waar het vanwege de ligging op de kaart, geen onbekende is. ,,Dan spelen we weer tegen clubs als Alliance ’22 of Geel-Wit. Dat hebben we vroeger ook gedaan. Anders kom je tegen vreemde tegenstanders uit Delft, Den Haag of Rotterdam. Nu in de buurt van Haarlem. Daar is toch ook niks mis mee?”

Foto’s: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘KNVB hakt knoop door: Derde en Vierde Klasse worden stap voor stap geschrapt’POPULAIRE BERICHTEN