De Vierde en Derde Klasse van het zondagvoetbal houden op te bestaan in West II. In een brief naar de zondagclubs, die vrijdag is verstuurd, is uitgelegd dat er vanaf volgend seizoen geen Vierde Klasse meer wordt aangeboden voor standaardteams. Clubs die komend seizoen zouden uitkomen in die competitie mogen ervoor kiezen om de switch naar de zaterdag te maken of over stappen naar de zondagse Vierde Klasse in district Zuid I of West I.

In het seizoen 2020/2021 gaat de bond diezelfde stap zetten voor de Derde Klasse zondag in West II. Ook die krijgen dan de keuze om over te stappen naar hetzelfde niveau op de zaterdag of te switchen naar de regio West I of Zuid I. De bond acht zich genoodzaakt tot deze stappen na een grondig onderzoek en goed overleg met de betrokken clubs, spelers, trainers en competitieleiders. Uiteindelijk mochten zo’n 6000 spelers een uitgebreide vragenlijst invullen. Ook zijn er bijeenkomsten georganiseerd voor de clubs.

Wanneer clubs, die volgend seizoen in de Vierde Klasse West II zouden spelen, de keuze maken om in dezelfde regio naar de zaterdag te gaan, moeten die wedstrijden ook echt op zaterdag plaatsvinden. Alleen wanneer er twee ‘ouderwetse zondagclubs’ tegenover elkaar staan, mag er besloten worden de wedstrijd op zondag te spelen. Dat moet dan tussen 14.00 en 17.00 uur. De thuisploeg bepaalt de aanvangstijd.

Gelijkwaardigheid
West II kende een steeds grotere terugloop van standaardelftallen op de zondag. Daardoor werden de competities in de Derde en Vierde Klasse steeds leger en minder sterk. Ook de reisafstanden werden groter. De sterkere zondagteams die de overstap maakten naar de zaterdag, kwamen daar onderin de piramide terecht. Daardoor werd de strijd om het kampioenschap in de Vierde Klasse zaterdag ook minder aantrekkelijk.

Met de aanpassingen wil de KNVB ervoor zorgen dat de competities gelijkwaardiger worden en dat er zoveel mogelijk leuke wedstrijden zijn voor spelers en publiek. In het huidige seizoen werd de Vierde Klasse al opgeheven en de Derde Klasse ingedeeld na de winterstop in een kampioenspoule en degradatiepoule. Warmunda heeft in een eerder stadium al aangegeven volgend jaar te willen verkassen naar de zaterdag als speeldag in West II.

Foto: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘Zo gaan Van Nispen (zon.) en Warmunda volgende week verder’POPULAIRE BERICHTEN