Het betaald voetbal komt topklassers die willen promoveren naar de Jupiler League tegemoet. Een van de onderdelen van een akkoord tussen werkgeversorganisatie FBO en de spelersvakbonden VVCS en ProProf is dat de eerst promoverende club pas in in het vijfde jaar hoeft te voldoen aan de eis van zestien fulltime contractspelers.

,,Met deze regeling hebben de sociale partners ingesprongen op de bezwaren vanuit de Topklasse dat de huidige regeling in de CAO voor een promoverende club uit de Topklasse te bezwarend zijn”, stelt de KNVB in een verklaring.

De voetbalbond spreekt van een overgangsregeling. ,,Bij een langduriger verblijf in de Eerste Divisie dient die club in de eerste drie jaar respectievelijk 6, 8 en 12 spelers op fulltime basis in dienst te hebben. Concreet betekent dit dat de eerst promoverende club uit de Topklasse pas in het vijfde jaar hoeft te voldoen aan de eis van zestien fulltime contractspelers.”

De doorstroming vanuit het amateurvoetbal naar de profs is al lange tijd een heet hangijzer. Vorig jaar zomer kregen Achilles ’29 en Katwijk, de kampioenen van de Topklasse, de kans om onder versoepelde voorwaarden te promoveren. Enkel Achilles maakte daarvan gebruik. Volgend seizoen loopt de pilot, waarbij ook geëxperimenteerd wordt met beloftenteams in de Jupiler League, af. Naar verwachting krijgt het voetballandschap daarna een grondige renovatie.

Foto: Hans Heemskerk

POPULAIRE BERICHTEN