,,Als je zaterdag de juiste vragen had gesteld, dan had je het misschien al kunnen weten.” Wilfred van Leeuwen begint hard te lachen aan de andere kant van de lijn. Die zit gelijk. Typisch Van Leeuwen. Recht voor z’n raap. In het weekend sprak hij nog over z’n vertrek bij FC Eindhoven, maar bleven z’n kaken stijf op elkaar als het gesprek langzaam ging over z’n toekomst en of die eventueel in de Bollenstreek lag.

Enkel een paar uur later werd zijn komst naar Rijnsburgse Boys bekend gemaakt. En hoewel het gerucht al rondzong, bleef de 44-jarige trainer wel netjes tegenover z’n nieuwe club. De Uien moesten het eerst zelf maar bekendmaken, vond hij. Dat deden ze dus op zaterdagavond.

En zo zat er nog geen 24 uur tussen zijn aangekondigde vertrek bij FC Eindhoven en zijn ‘nieuwe job’ in Rijnsburg. ,,Dat is snel, ja”, erkent de geboren Sassenheimer. ,,En het kwam wat onhandig uit zo voor Eindhoven. Ik heb het daar woensdag verteld dat ik zou vertrekken. Dat kon ook niet eerder. Eén van de beleidsbepalers zat in het buitenland. En Rijnsburgse Boys wilde gewoon niet langer wachten.”

,,Het zou ook niet goed zijn geweest als ze de vlag hadden uitgehangen.”

,,Ik heb ze in Eindhoven ook uitgelegd dat het in de amateurwereld anders werkt. In het betaald voetbal moet je voor 1 april de KNVB-contracten op orde hebben. Als er nog spelers moeten verlengen bijvoorbeeld, maar ook coaches. In het amateurvoetbal komt dat allemaal wat eerder op gang. Tja, ze kunnen het leuk vinden of niet dat ik al zo snel een nieuwe club heb. Maar ik heb ook niet alles zelf in de hand hè? Een aantal mensen was er doodziek van dat ik vertrok. Dat is een positieve reactie. Het zou ook niet goed zijn geweest als ze de vlag hadden uitgehangen.”

Z’n toekomst ligt in ieder geval in Rijnsburg. Het lijkt op voorhand een prima combinatie. De flamboyante Van Leeuwen, die geen blad voor de mond neemt, die ervaring heeft op het hoogste amateurniveau, in het profcircuit heeft gewerkt en ook nog oorspronkelijk uit de Bollenstreek komt.

Diploma betaald voetbal
,,We zijn altijd van elkaar gecharmeerd geweest. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Ik vind het een schitterende club, maar het is nooit concreet geweest. Tot nu. Rijnsburgse Boys is een grote en ambitieuze vereniging. Een club die graag een trainer langer aan zich bindt. Dat hebben ze wel bewezen met Niek Oosterlee en daarvoor Ted Verdonkschot. Zo ben ik ook. Ik wil ook niet snel weg bij een club. Al zou je dat nu niet zeggen, haha.”

Rijnsburgse Boys klopte niet alleen bij de trainer aan vanwege zijn successen bij onder andere Quick Boys, Westlandia en later VVSB, maar ook vanwege zijn diploma’s. De inwoner van Den Haag heeft z’n diploma coach betaald voetbal op zak. En dat is iets waar ze in Rijnsburg naar zochten. Van Leeuwen heeft daar zo z’n ideeën wel over.

,,In de Tweede Divisie zitten grote en mooie clubs. Je mag er ook met TC-1 werken. Zo’n diploma betaald voetbal wil absoluut niet zeggen ‘dat je beter bent’ dan iemand met TC-1. Maar het halen van het diploma kan wel voor meer verrijking zorgen bij een trainer.”

,,Een week voor Kerst ga ik Pieter Mulders bellen om een bakje koffie met hem te doen.”

De coach behaald dat diploma in 2011. Nadien zette hij ieder geval bij VVSB de club naar z’n hand. Hij dacht mee in het professionaliseren van de vereniging. Van Leeuwen zorgde er voor dat er weer een assistent aan z’n zijde kwam zitten in Noordwijkerhout. Hij dacht mee over de jeugdopleiding en bepaalde met VVSB dat de club niet meer met een tweede elftal ging werken, maar een zaterdagtak. Ook dacht hij met de club na over de medische staf.

Vragen
De vraag is of Van Leeuwen die ruimte in Rijnsburg krijgt en of die expertise ook echt nodig is. ,,In eerste instantie gaan we met de technische commissie gewoon even bekijken hoe de groep er uit ziet. Er is al met een aantal jongens gesproken en ik denk dat ik een week voor de Kerst Pieter Mulders ga bellen om een bakje koffie met hem te doen.”

,,Dan kunnen we samen over de spelers praten. Hij moet in ieder geval geen last van mij hebben. Dan kan ik samen met Gerrit Paauw en Dennis Jan Mieras kijken naar volgend seizoen. En nee, daar ga ik niks over zeggen. Ook niet als je de ‘juiste vragen’ stelt.”

Archieffoto: Tino Stulen
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)