De Bollenstreek heeft een goede reputatie wat betreft het voortbrengen van keeperstalent. In het verleden maakten Edwin van der Sar en Rob van Dijk naam in het betaalde voetbal, terwijl momenteel met Stan van Bladeren nog een Voorhoutse keeper als prof actief is. Nu willen we SJC-goalie Lex Hoogervorst niet met het verwachtingspatroon opzadelen dat hij tot dat rijtje gaat toetreden, maar gezien zijn leeftijd (18) en huidige prestaties lijkt in ieder geval een mooie toekomst in het verschiet te liggen.

Hoogervorst overlegde zaterdag voor de tweede wedstrijd op rij een clean sheet. Nadat Zouaven (0-2) er ruim anderhalve week geleden niet in slaagde hem te passeren, lukte dat Alcides (3-0) zaterdag ook niet. De Noordwijker had een rustige avond, maar onderscheidde zich vlak voor tijd nog met een katachtige redding. Ook daarom meldde hij zich na afloop met een goed gemoed in de catacomben.

“Zeker, ik ben heel erg tevreden”, reageerde hij desgevraagd. “Ik kreeg zojuist ook al complimenten van de keeperstrainer. Ook lekker dat ik zo’n bal nog pak in de laatste minuut.”

Geen angst om uit te durven komen
Trainer Marcel IJzendoorn roemde vooral de lef van Hoogervorst. “Wat ik heel erg mooi vind, en dat was vorige week ook, is dat hij vijf of zes heel belangrijk ballen buiten de zestien pakt. Dat is vaak iets wat niet wordt gezien door trainers en aanwezige supporters. Straks komt hij bij dieptebal vijftien een keer verkeerd uit en dan zegt iedereen: ‘wat doet-ie?’ Maar dan heeft hij daarvoor steeds 1-op-1 voorkomen.”

IJzendoorn, zelf ook een bekwaam doelman geweest, zegt zich te verbazen over de snelle opmars van Hoogervorst. “Hij lijkt zich sneller te ontwikkelen dan ik had verwacht. Lex werd vorig seizoen voor de leeuwen gegooid, omdat Kevin Schelvis geblesseerd raakte. Kevin kan ook heel goed keepen, hij heeft in de tijd van Sjaak Polak niet voor niets in de Derde Divisie gespeeld, maar er kan maar één iemand op het hok staan. Dat is lastig voor een keeper van dertig, maar we moeten keuzes maken wat het beste is voor het team.”

‘Voorlopig blijf ik zeker bij SJC voetballen. Ik ben nog hartstikke jong en moet echt nog heel veel leren.’

Hoogervorst zelf laat alles rustig op zich afkomen. “Ik heb vorig seizoen een goed debuutseizoen gehad. Nu probeer ik die lijn door te trekken en beter te worden”, vertelt hij nuchter en realistisch.

Voorlopig alleen de Lageweg
Opvallend is dat Hoogervorst gezien zijn leeftijd nog in de junioren zou moeten acteren. Hij werd vorig seizoen echter al vervroegd overgehaald naar de selectie. Het lijdt bijna geen twijfel dat zijn plafond hoger ligt, maar vooralsnog ziet Hoogervorst geen andere plek dan de Lageweg voor hem.

“Voorlopig blijf ik zeker bij SJC voetballen. Ik ben nog hartstikke jong en moet echt nog heel veel leren. Ik wil eerst proberen te laten dat ik er hier bij SJC voor langere tijd kan staan en daarna zien we wel verder.”

Op de tribunes werd gesuggereerd dat er al belangstelling van regioclubs uit de Tweede Divisie zou zijn, maar dat werd door Hoogervorst ontkracht. “Ik weet niet om wie dat zou moeten gaan, maar ik ben in ieder geval zelf niet gebeld”, reageerde de doelman. “Nogmaals, ik denk dat de Vierde Divisie een heel mooi niveau is om jezelf te ontwikkelen. Op dat niveau (Tweede Divisie) gaat het allemaal een stapje harder en sneller. Dan moet er voetballend bij mij nog wel het een en ander beter.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: IJzendoorn heeft mooie bouwstenen in handen op de Lageweg

POPULAIRE BERICHTEN