Het is kwart over tien op zaterdagmorgen. We zijn in Valkenburg op bezoek bij voetbalvereniging Valken ’68 en hebben afgesproken met Marco den Haan, een van initiatiefnemers van het Ziezoo E-Top Jeugdtoernooi. Den Haan zit in een rood-geel trainingspak tegenover ons. ,,We moeten nu wel gaan afronden. De D1 speelt om half elf tegen Katwijk en dat team begeleid ik.”

Club van de weekHet geeft de betrokkenheid van de 49-jarige Valkenburger aan. Valken ’68 is inmiddels zijn club geworden. Marco is zo’n man die goud waard is voor een amateurclub. Zoals bij elke vereniging is Marco zeker niet de enige die zich hard maakt voor de club. ,,Valken is een familieclub. Iedereen kent elkaar en is daardoor makkelijk aanspreekbaar. We moeten het hebben van vrijwilligers en gelukkig zijn die er genoeg. Zo zit er hier eentje tegenover je. Met die betrokkenheid kun je mooie dingen organiseren. Het jeugdtoernooi voor de E-top is daar een prima voorbeeld van.”

Vorig seizoen werd voor de eerste keer het E-toernooi georganiseerd. Het was een groot succes. ,,Alles ging perfect. We hadden 20 teams, verdeeld over vier poules. De zon scheen en de organisatie verliep vlekkeloos. Een sportpark vol voetballende kinderen en tevreden ouders is toch het mooiste wat er is. Het toernooi richt zich op teams die allemaal Hoofdklasse spelen. Als je dan ziet wat het niveau van sommige kids is, sta ik echt te genieten.”

Heft in eigen handen

Aanleiding voor het ontstaan van het toernooi was een ervaring van Den Haan met een eerdere editie, zo’n twee jaar geleden. ,,Toen ik daar rondliep, kreeg ik het gevoel dat het veel beter kon. Dan kun je twee dingen doen: een hoop kritiek leveren en niets doen of zelf het heft in handen nemen. Het laatste heb ik gedaan.”

Den Haan verzamelde in een rap tempo een zestal enthousiaste medestanders om zich heen. Samen vormen zij nu de toernooicommissie. ,,Ik denk ook dat dat de kracht is. We hebben de taken goed verdeeld zodat iedereen optimaal zijn bijdrage kan leveren. Mike Oudshoorn is verantwoordelijk voor de kantine, Pieter Oorschot is de wedstrijdsecretaris, Cees van Duin de contactpersoon voor de teams en deelt ze in, Jan Hoekstra is onze IT man en regelt de zaken op de website en houdt de standen bij en tot slot hebben we Gijsbert ter Harmsel die als een soort vliegende keep iedereen ondersteunt.”

De komende editie staat op de rol voor 17 mei. ,,Na het succes van vorig seizoen hebben we natuurlijk ingezet op een vervolg. Daarbij wilden we graag een profclub naar het toernooi halen. Dat is gelukt. ADO Den Haag komt met hun tweedejaars E-junioren naar Valkenburg. Maar ook VV IJ, de winnaar van vorig jaar is er weer. Verder komen uit de regio Katwijk, Quick Boys, Rijnsburg, Foreholte en Ter Leede naar ’t Duyfrak, aangevuld met sterke teams buiten de regio.”

Draagvlak

Het toernooi is door het succes van vorig seizoen gaan leven binnen de vereniging. Den Haan: ,,Ik heb het succes gebruikt als uithangbord. Met dat verhaal hebben we 46 sponsors zover gekregen dat zij een klein bedrag van € 75,- sponsoren. We hebben dus een enorm draagvlak dat niet afhankelijk is van één sponsor. Van dat geld kunnen we nu naast het E-Top toernooi ook een E-toernooi voor de lagere teams organiseren. Maar ook twee F-toernooien en twee D-toernooien. Alle F-, E- en D-elftallen spelen dus een toernooi. Ook die gaan komende zomer plaatsvinden. De club hoeft door die sponsoring zelf niks bij te dragen.”

Het worden dus drukke tijden voor Den Haan en de toernooicommissie. ,,Ach ja, ik vind het alleen maar mooi. En we doen het niet alleen. Vorig hadden we ongeveer 30 vrijwilligers die een steentje hebben bijgedragen. Dat zal dit jaar niet anders zijn. De voorbereidingen zijn in volle gang. Gisteren heb ik nog 84 bekers en 1000 vaantjes opgehaald. Over een maandje zijn we er zeker klaar voor.”

Foto: Gerrit van der Nagel

POPULAIRE BERICHTEN