De zondagtak van Van Nispen heeft in een rechtstreekse confrontatie om de koppositie zijn meerdere moeten erkennen in SV DIOS. De ploeg van trainer Roy Schulpzand verloor met 1-2 van de bezoekers uit Nieuw-Vennep. De eerste vijftien minuten van de tweede helft waren de belangrijkste reden van het verlies de derdeklasser.

De Zilkers waren na rust geen schim van de ploeg die in de eerste helft met 1-0 voor stond door een penalty van Jelle Vleugel. Alsof er even elf andere spelers in het veld stonden. Waar de ploeg uit De Zilk in de eerste helft de tegenstander achteruit kon drukken, waren de rollen bij het begin van het tweede bedrijf volledig omgedraaid.

„Dit is een goed voorbeeld van onze wisselvalligheid. In een kwartier geven we twee goals en daarmee de voorsprong weg. Dan moet je als ploeg wat meer ballen tonen en meer duels aangaan. Na de rust was dat even niet aan de orde’’, zo zag Schulpzand de zege van zijn team in vijftien minuten in rook opgaan.

,,Dit voor ons de laatste thuiswedstrijd van het jaar. Daar maken we bij de club altijd een feestje van.’’

Ook aanvaller Dick Verhoeven baalde van het feit dat de zege in zo’n korte tijd weg werd gegeven. Waar lag dat aan volgens hem? „Ten eerste stond er een klein windje over het veld. Daar hadden wij voordeel van in de eerste helft en zij in het tweede bedrijf. Daarnaast lag het ook aan een stukje meedogenloosheid. We straalden niet echt uit dat ze hier in de hel van Van Nispen terecht kwamen. Dat was ‘killing’ voor deze wedstrijd.’’

Zonedekking
In die bewuste periode na de thee kregen de bezoekers maar liefst zes hoekschoppen. Al die corners hadden er ook allemaal in kunnen vliegen, omdat de zonedekking heel slecht werd uitgevoerd door de thuisploeg. Uiteindelijk vloog er één corner en één vrije trap in. Schulpzand wil echter niks weten van een wijziging van dit concept.

„Tot nu toe liep dit uitstekend. Alleen vandaag zag het er heel gevaarlijk uit. We wisten, door de informatie die we van SV DIOS hadden, dat ze met zijn allen fel bij de eerste paal uit zouden komen. In het zone verdedigen moet de dichtstbijzijnde man bij de bal er wel voor gaan, maar dat was niet het geval.’’

,,We hadden de pech dat we tegen DIOS speelden…”

Daardoor verloren de Zilkers uiteindelijk de wedstrijd. Het eerste kwartier na rust was dan matig van Van Nispen, maar toch kon Schulpzand tevreden zijn over de tijdsduur waarin dit gebeurde. „In het begin van het seizoen waren het nog hele grote delen van de wedstrijd waarin de wisselvalligheid bij ons toesloeg. Maar we hadden vandaag de pech dat we tegen SV DIOS speelden. Zij straffen de mindere fase van ons wel af.’’

Topper
Daardoor belandt het elftal van Schulpzand weer met beide benen op de grond. Het neemt niet weg dat er bij de ploeg uit De Zilk weer enorm toegeleefd werd naar een heuse topper, zoals tegen DIOS. Vooral na het afgelopen seizoen, waarin de derdeklasser onderaan bungelde op de ranglijst, had Verhoeven veel zin in het duel.

„Een paar jaar geleden was dit ook het geval tussen Hillegom en Van Nispen. Destijds stonden beide ploegen ook op de plekken één en twee. Daarnaast was dit voor ons de laatste thuiswedstrijd van het jaar. Daar maken we bij de club altijd een feestje van.’’

Van Nispen (zon.) – SV DIOS 1-2 (1-0) 21. Vleugel 1-0 (strafschop), 51. Wiggers 1-1, 63. Hoefkens 1-2.

Van Nispen (zon.): Stemmer, Vink, Smit, Witteman, Geerlings, Van der Linden (60. Verwer), Duivenvoorde (70. S. van Maris), Vleugel, Zonneveld, Verhoeven (60. Mossel), Van der Geest

Tekst: Roy van der Meij