,,Het verschil tussen Noordwijk en Feyenoord is niet zo heel erg groot.” Het lijkt op het eerste gezicht een bijzondere uitspraak. Maar fysiotherapeut Melvin Fleur maakt ‘m weloverwogen. En Fleur heeft gelijk als het over zijn vakgebied gaat. De geboren Amsterdammer liep vier jaar rond als fysiotherapeut bij VV Noordwijk tijdens zijn studie, maar werkt nu voor de Rotterdamse voetbalclub. ,,In de basis blijft het werk hetzelfde.”

Even was Fleur afgelopen zaterdag terug op voor hem bekende grond. Als fysiotherapeut van Feyenoord was ook hij namelijk op bezoek op de Middelmors. Al rijdend door de streek leverde het Fleur momentjes van nostalgie op.

Het is inmiddels zeven jaar geleden, dat Fleur in het seizoen 2009/2010 neerstreek op de Duinwetering. Na een lange periode bij RBC Roosendaal en een iets kortere bij Anderlecht, zei de linksback op het moment dat hij bij Noordwijk tekende, het profvoetbal vaarwel. Een knieblessure maakte voetballen op het hoogste niveau onmogelijk. Hij probeerde het nog wel eventjes bij VV Noordwijk, maar kwam in dat seizoen slechts vier wedstrijden in actie. In maart van het jaar 2010 besloot Fleur dat het genoeg was. Hij had zich toen al op een studie fysiotherapie gestort en kon bij Noordwijk die studie combineren met het werken op de Duinwetering. ,,Een goede wisselwerking”, kijkt Fleur terug op die tijd.

Vier jaar lang bleef Fleur op en neer reizen naar de Bollenstreek om zijn vak bij Noordwijk uit te oefenen. Vier jaar lang, eerst één keer per week, later twee keer. Een uur heen en uur terug. ,,Als ik het niet naar mijn zin had gehad, had ik dat toch nooit gedaan? Echt, ik denk met een heel prettig gevoel terug aan Noordwijk. Als we met Feyenoord in de buurt zijn, zoals laatst in Huis Ter Duin, kijk ik toch nog even naar Noordwijk en zie ik het sportpark liggen in de verte.”

Herstel
Inmiddels zijn we twee jaar verder en is Fleur ook van club verhuisd. Qua club een grote stap, van het ‘bescheiden’ Noordwijk naar het grote Feyenoord, maar qua vakgebied blijft de basis hetzelfde, vervolgt Fleur. ,,Uiteindelijk gaat het om het herstelproces van voetballers. Je werkt met jongens die zo snel mogelijk weer op het veld willen staan”, legt de oud-verdediger uit. ,,Maar natuurlijk zijn er heel veel dingen anders. Anders zou ik het werk dat ik nu bij Feyenoord doe, te kort doen. De mogelijkheden zijn hier veel groter en alle faciliteiten zijn bij Feyenoord aanwezig. Daarnaast heb je nog te maken met een veel grotere druk. Voetballers zijn hier van negen tot vijf met hun lichaam bezig. Bij Noordwijk werk je overdag en ga je ‘s avonds naar de voetbal. De tijd die je met spelers door kan brengen valt bij Noordwijk in het niet als je dat vergelijkt met Feyenoord. Daarom kan je bij Feyenoord ook heel veel bezig zijn met de preventie van blessures. Dat kan niet bij een amateurvereniging.”

In die mogelijkheden ziet de voormalige jeugdspeler van Ajax de uitdaging in zijn werk. Veel meer dan vroeger zijn clubs met data bezig van spelers: data analyse gericht op snelheid, acceleratie en deceleratie (vertraging van beweging). ,,Het afgelopen jaar heb ik met veel nieuwe systemen gewerkt die data opslaan van spelers. Neem bijvoorbeeld hartslagmeters. Toen ik zelf voetbalde werden die amper nog gebruikt. Ook niet in de tijd van Noordwijk. Daar hadden ze de middelen ook niet voor. En in die nieuwe ontwikkelingen zie ik nog zoveel uitdagingen in mijn werk. Ik zit hier prima op mijn plek.”

Ervaringsdeskundige
Ongewenst werd de 34-jarige verdediger zelf ervaringsdeskundige als het gaat om blessures. Al in zijn periode bij RBC Roosendaal kon hij maar weinig volle seizoenen draaien. Het verleden in het profvoetbal en zijn tegenwerkende lichaam werken nu in zijn voordeel. ,,Dat geloof ik wel, ja”, is Fleur eerlijk. ,,Die achtergrond heeft een grote meerwaarde. Waar ik vroeger mee gesukkeld heb, herken ik nu bij spelers en ik snap bepaalde gevoelens door mijn eigen ervaringen. Ik wil het alleen niet op spelers projecteren omdat ik vind dat iedereen zijn blessure zelf moet beleven.”

,,Daarnaast kunnen niet veel fysiotherapeuten zo’n cv overleggen”, vervolgt Fleur. ,,Ik geef toe dat het een handige kruiwagen geweest. Het heeft er voor gezorgd dat mijn carrière in een stroomversnelling is geraakt. Ik geniet er enorm van om bij Feyenoord te werken en ga met plezier er naartoe.”

Foto: Orange Pictures

POPULAIRE BERICHTEN