De hand van Dick Schreuder wordt al zichtbaar bij vv Katwijk. Na assistent Dick Kooijman heeft de opvolger van Cees Bruinink ook aanvaller Marciano Mengerink naar de Krom gehaald. ,,Dat Dick hier trainer wordt, is een voordeel, maar het was zeker niet de enige reden om voor Katwijk te kiezen”, vertelt Mengerink.

Mengerink werkte samen met Schreuder bij SDV Barneveld en ook afgelopen seizoen bij Barnet, waar Schreuder assistent was. Het Engelse avontuur werd niet wat Mengerink er op voorhand van gehoopt had. De optie in zijn aflopende contract werd niet gelicht.

,,Een dubbel jaar”, zegt hij. ,,Het was een fantastische ervaring, maar sportief is het niet gegaan zoals gepland. Het was een grote aanpassing, van de Eerste Klasse in Nederland naar een ander land, waar het tempo veel hoger ligt en veel fysieker wordt gespeeld. Daarnaast ging ik van twee keer in de week trainen naar elke dag trainen. Ook was Barnet net gedegradeerd. Financieel was niet alles even goed geregeld. Ik ben blij dat ik het weer op kan gaan pakken in Nederland.”

Mengerink had over belangstelling niet te klagen, vertelt hij. Onder meer GVVV dong naar zijn diensten. Opvallend genoeg besloot hij Katwijk boven de nummer twee van de Topklasse te verkiezen. Dat had vooral ook geografische motieven. Mengerink gaat zich in Amsterdam vestigen om zijn studie bewegingsonderwijs aan de ALO, waarvoor hij al zijn propedeuse haalde, op te pakken. ,,Katwijk is beter bereisbaar vanuit Amsterdam dan Veenendaal. Ook mijn gevoel zei Katwijk. Ik kreeg een warm gevoel bij de gesprekken. Het is een traditionele club. Ik heb al veel leuke reacties op social media gehad, dat zegt veel over de club.”

Steentje bijdragen

,,Ik heb gelezen dat Katwijk een vervelend seizoen achter de rug heeft”, vervolgt Mengerink. ,,Volgend seizoen speelt de club sinds tijden weer in de Hoofdklasse. Maar het wordt een mooie afdeling met ploegen als Quick Boys, FC Rijnvogels en Noordwijk. Het doel is om Katwijk zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau te brengen. Ik hoop met goed spel en hopelijk veel goals mijn steentje daar aan bij te kunnen dragen.”

Mengerink is een multifunctionele aanvaller, die overal in de voorhoede en zelfs op 10 kan spelen. Zelf heeft hij geen voorkeur. ,,In het systeem van Dick heb ik alle posities voorin al ingevuld”, grijnst hij. ,,Het maakt mij niet uit, als ik maar de vrijheid heb om zo snel mogelijk naar het doel van de tegenstander te gaan.”

De in Zutphen opgegroeide Mengerink spreekt tijdens het gesprek meermaals ‘over het systeem van Dick’. Wat houdt dat precies in? ,,Aanvallend voetbal, met veel druk op de tegenstander. Echt van eigen kracht uitgaan. Ik heb met Dick nog nooit meegemaakt dat we inzakten en de tegenstander lieten komen.”

POPULAIRE BERICHTEN