„Eindelijk konden we na afloop weer een biertje doen met drie punten op zak’’, vertelde een blije Cody Zonneveld. De zondagtak van Van Nispen wist haar laatste overwinning te behalen op 15 december tegen FC Aalsmeer (4-0). Maar in de thuiswedstrijd tegen Voorschoten’97 (2-1) konden de spelers en de supporters van de Zilkers weer juichen. „Het werd ook wel weer een keertje tijd’’, vond Zonneveld.

De winstpartij kwam met een andere tactiek tot stand. Normaal gesproken laat de ploeg van Roy Schulpzand de tegenstander komen om vanuit daar toe te slaan via een counter of het balbezit te veroveren en dan rustig aan een aanval te beginnen. Tegen het elftal van trainer Huib van Oostrom Soede gaf Van Nispen volle bak druk naar voren en dat wierp zijn vruchten af.

Tactiek
„Zij spelen normaal gesproken goed voetbal, maar zij zijn bij thuiswedstrijden ook kunstgras gewend. Bij ons hebben we gewoon een matige grasmat, dus wordt voetballen ook wat lastiger. Ze werden verrast door onze speelwijze en hanteerden al snel de lange bal. Voor ons was het zaak om de tweede bal te winnen en dat lukte vrij aardig.’’

„We moeten dit per tegenstander bekijken, want teams uit de top drie voetballen hier waarschijnlijk onderuit. Maar het is zeker een optie om mee te nemen’’

Het bleek ook voor Zonneveld geen verkeerde beslissing, want met een goal en een assist was de buitenspeler van grote waarde voor zijn team. Door de vele verliespartijen dit jaar, is het voor de aanvallers van de Zilkers ook lastig om echt uit te blinken. Zeker als je als ploeg veel achteruit hangt. Met dit systeem maakt dat het volgens de aanvaller wel een stukje makkelijker.

„Normaal moeten we ook veel verdedigende arbeid leveren. Nu deden we dat ook wel, maar stonden we als team al ver vooruit. Daardoor hoefden we niet zoveel meters te maken en konden we bijna alle energie in het aanvallen steken.’’

Of deze tactiek ook gelijk wordt gebruikt in de volgende wedstrijden, durfde de aanvaller niet te zeggen. Tegen Voorschoten’97 was het in ieder geval een recept dat prima uit de verf kwam. „We moeten dit per tegenstander bekijken, want teams uit de top drie voetballen hier waarschijnlijk onderuit. Maar het is zeker een optie om mee te nemen.’’

Scherp begin
Maar met die nieuwe speelwijze, was het voor Van Nispen aan het begin wel even zoeken. Naarmate het duel vorderde, kwamen de mannen uit De Zilk steeds beter in de wedstrijd. Het lukte de thuisploeg om eens een keer niet met een tegengoal de tweede helft in te gaan.

„Dat was ook wel heel belangrijk, denk ik. We hadden met elkaar afgesproken om scherp te beginnen en dit keer ging dat wel goed. Beide ploegen hadden in de eerste helft eigenlijk weinig kansen, dus een 0-0 ruststand was wel terecht.’’

„Ik werd een kwartier voor tijd gewisseld, want ik had alles gegeven. Maar ik zat echt met samengeknepen billen op de bank’’

Maar in het tweede bedrijf werd alles anders. Na de thee is Van Nispen wel vaker een stuk scherper en dat was ook dit keer het geval. Dit keer deden de Zilkers er zelfs nog een schepje bovenop en stond het binnen tien minuten 2-0. „In de rust beseffen we waarschijnlijk wel dat het beter moet en gaat er een knop om in het team.’’

De eerste goal kwam tot stand na een diepe bal op Zonneveld die vervolgens zijn man buitenom passeerde en de bal voorgaf op Atze Bosma. Die schoot hem in de lange hoek. Even later was het Zonneveld die zelf voor de tweede treffer zorgde.  „Via een crossbal van Jelle Vleugel kwam de bal stuiterend naar mij toe. Ik wachtte tot ik er zo goed mogelijk voor stond. Uiteindelijk besloot ik op zeven meter van de goal dat ik uit kon halen.’’

Daarna scoorde Voorschoten’97 al vrij snel de 2-1 en werd het nog een enerverende slotfase. Met acht minuten blessuretijd was het razend spannend tot aan het einde van de wedstrijd. Maar Van Nispen hield stand. „Ik werd een kwartier voor tijd gewisseld, want ik had alles gegeven. Maar ik zat echt met samengeknepen billen op de bank. De wedstrijd ging redelijk gelijk op, maar gelukkig viel het balletje deze keer wel onze kant op.’’