Sami Mouchih treedt niet graag op de voorgrond. Een interview geven doet hij dan ook liever niet. De 21-jarige verdediger van Ter Leede is ook in de kleedkamer een wat stillere jongen. Zeker als we het bijvoorbeeld vergelijken met jongens als Robert Steemers, Ian van Otterlo, Rob Zandbergen en Mike Boelee. Maar de linksback heeft wel een enorme drive in zijn lijf zitten en daarmee hoopt hij het nog ver te schoppen in het voetbal.

Via de huidige trainer van Lugdunum, Roberto Escudero, belandde Mouchih in de zomer van 2017 via de JO19-1 van Sparta Rotterdam bij Ter Leede. Oud-coach Escudero, met wie hij eerder samenwerkte bij de inmiddels failliete club GHC, wees hem daarop. „Ik was wat laat om me nog volledig te oriënteren op een nieuwe club. Hij raadde me aan om hier naartoe te komen. In zijn ogen was dit een mooie club om mezelf te ontwikkelen. Dat had ik na Sparta namelijk echt nodig.’’

,,Henk vond dat ik te aanvallend was.”

Basisspeler
Maar de speelminuten kwamen in zijn eerste jaar amper. Nadat hij in zijn eerste wedstrijden nog wel de kans kreeg om zich te bewijzen, verdween hij daarna geruisloos naar de bank. „De trainer koos voor iemand anders op linksback. Ik had namelijk een aantal wedstrijden niet goed gespeeld’’, vertelde de student Sport en Recreatie.

Daarna bleef Mouchih een beetje tussen basis en bank schipperen. Hij stond er wanneer Henk Wisman hem nodig had, maar hij was vaker bankzitter dan hem lief was. Daar leek dit seizoen lange tijd geen verandering in te komen. „Het eerste half jaar kwakkelde ik met blessures aan mijn lies en had ik last van een ontstoken schaambeen. Eenmaal terug begon ik al zachtjes aan wat wedstrijden te spelen. De laatste tijd stond ik onafgebroken in de basis.’’

Dat zal naar alle waarschijnlijkheid de resterende wedstrijden zo blijven. Want sinds het vertrek van Toon Zwetsloot naar Australië, is Jonathan Robertson doorgeschoven naar het middenveld. Daardoor heeft de jongeling een concurrent minder en daarnaast lijkt Mouchih, die woonachtig is in Leiden, de laatste wedstrijden op te bloeien. 

„Ik heb een bepaalde mindset, dus ik denk dat het nog altijd mogelijk is.’’

„Ik zit lekker in m’n vel en ik train er elke dag hard voor. Ik weet wat de trainer van mij wil. Henk (Wisman, red.) vond dat ik te aanvallend was. Ik moest eerst zorgen dat ik mijn verdedigende taken uitvoerde, voordat ik aan aanvallen dacht. Dat was eerlijk gezegd aan het begin een beetje zoeken, want ik ben een back die veel opkomt, maar volgens Henk moest ik vooral mijn momenten zorgvuldig uitkiezen.’’

Afgelopen zaterdag in de gewonnen wedstrijd tegen Nootdorp (4-0) kwam dat er veelvuldig uit. Vooral één actie waarin de 21-jarige verdediger een ‘Zidaantje’ deed, bleef hangen bij de supporters van Ter Leede. „Vanaf nu wil ik alleen maar meer en hoop ik net als ons team de stijgende lijn door te zetten’’, is Mouchih vol zelfvertrouwen.

Profvoetbal
De jongeling traint nog altijd vier keer in de week voor zichzelf in Rotterdam en hij laat zich in Heerhugowaard altijd goed behandelen bij een fysiotherapeut. De oud-jeugdspeler van Sparta Rotterdam wil, ondanks de geringe speelminuten in zijn eerste anderhalf jaar bij de Sassenheimse club, nog altijd het profvoetbal halen. „Ik heb een bepaalde mindset, dus ik denk dat het nog altijd mogelijk is. Tegenwoordig zijn er spelers die op hun 26ste nog doorbreken. Ik ben gedreven en ik wil heel graag. Waarom is dat bij mij dan niet mogelijk?”

Foto: Hans Schalk

Lees ook: ‘Resultaatvoetbal brengt Ter Leede de koppositie’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude