Aankomend weekeinde vallen de laatste beslissingen in het amateurvoetbal. Alle finales worden afgewerkt en daarna is het vakantie vieren en opladen voor een nieuw seizoen. Voor SV Hillegom moet zondag de kroon worden op een zeer goed seizoen waarin net de titel werd gemist. Wordt het tegen TOGB een gevalletje Noordwijk, of kan de ploeg wel doordrukken? VIDB beschouwt voor met spits Nick van Staveren en trainer Bas Naber.

Gelukkig voor Hillegom is Van Staveren net op tijd weer fit. De topscorer met 18 treffers was een paar weken uit de roulatie met enkelblessure, maar op het moment suprème staat die er weer. ,,Een beetje tape erom en gaan”, zegt de spits. ,,Het voelt goed aan. Ik kreeg zondag weinig ballen in de voeten, maar kon wel fysiek de duels aan en erin kleunen. Dat ligt mij wel. Het ging lekker, al kon ik niet scoren. Dat komt zondag wel, hoop ik.”

Over de komende tegenstander uit Berkel en Rodenrijs weet Van Staveren helemaal niets. ,,Ik weet dat ze veel scoren en ook veel incasseren, afgaande op de laatste duels. En wat ik van RVC’33 heb gehoord is dat ze heel wisselvallig zijn. De ene week heel goed en dan weer heel slecht.”

Coach Bas Naber heeft gelukkig wel de nodige informatie ingewonnen en ziet veel parallellen. ,,De ploeg is vergelijkbaar met die van ons. Ze hebben Eerste Klasse gespeeld en willen weer terug. Net zoals wij, hebben zij ook een eersteklasser uitgeschakeld, en zijn ze tweede geworden in de competitie.”

Onbekende tegenstander

Kan hij iets zeggen over de sterkte van de tegenstander? ,,Ik heb ze niet zelf gezien, maar van wat ik weet, denk ik dat we ongeveer even sterk zullen zijn. Over de manier van spelen van TOGB en hoe wij ze zullen bestrijden, daar heb ik wel een idee van, maar dat ga ik nog even niet verklappen”, is de logische verklaring van Naber. ,,Het verschil zal zondag voornamelijk zijn wie het beste met de spanning omgaat en dat kan vertalen in doelpunten. Want die tellen nog altijd het zwaarst.”

Zo’n 800 Hillegommers worden verwacht op het terrein van Alphense Boys. Er wordt gespeeld op kunstgras. Een wens van zowel Hillegom als de ploeg uit Berkel en Rodenrijs. Hillegom had het in de vorige ronde vrij zwaar tegen RVC’33. Een 3-1 overwinning werd gevolgd door een 1-1 gelijkspel. Volgens Van Staveren niets om zorgen over te maken. ,,Dat lijkt zo denk ik. Wij maakten daar snel 1-0 en toen was het wel klaar. Na die 1-1 komen zij beter in hun spel, maar zaten wij in een zetel. Dan ben je toch met je hoofd al een beetje bij de finale.”

Dat de ploeg wat minder in vorm is, spreekt Van Staveren dan ook resoluut tegen. ,,Ook die andere potten tegen Wateringse Veld/GONA hadden we dikker kunnen winnen. Ik vind ons er juist goed voor staan. De beleving is super. De groep is bijna weer fit. En we zijn ervan overtuigd dat we het zondag af kunnen maken.”

Huldiging

Over een eventuele huldiging weet Van Staveren nog niks en dat is maar goed ook, stelt hijzelf. ,,Nee joh, dan ga ik mij daar ook nog druk over maken. Dat moet ik niet hebben. Vorig jaar wisten we het al ver van te voren en was er van alles geregeld. Ik weet dat er nu ook dingen gaande zijn, maar ik zie het wel zondag om 16.30 uur. Een feestje in de kantine en daarna door naar de plaatselijke kroeg zie ik wel zitten.”

Naber kan dus weer beschikken over Van Staveren. Twee andere basisspelers, Danny van den Berg en Aidan Ryan worden zo goed als kan klaargestoomd. Beiden ontbreken al een tijdje bij de blauwwitten. ,,Het gaat de goede kant op. Ik beslis pas op het laatste moment, maar wegstrepen doe ik ze zeker nog niet.”

Laatste duel

Voor Naber is het zelf ook zijn laatste duel als trainer van SV Hillegom. In drie seizoenen transformeerde hij de ploeg van een kwakkelende tweedeklasser naar een eersteklassewaardig elftal. Zondag moet de bekroningen op het werk volgen. ,,Dan mag je wel spreken van een weergaloze tijd. Ik ben trots op wat ik heb neergezet, ongeacht de uitslag. We hebben dit jaar ook weer grote stappen gezet. De jongens hebben er weer keihard voor gewerkt. Maar winst of verlies maakt zondag wel degelijk een verschil. Zo eerlijk ben ik wel.”

Van Staveren heeft nog een mooi slotwoord in petto. ,,Die promotie verdient Bas. Hij heeft er heel veel energie in gestopt.” Z’n opvolger Arend-Jan Kranenburg kan ook de goedkeuring wegdragen. ,,Een hele goede trainer en tof mens.”

De aanvaller kon zelf naar SJC, en had dus Hoofdklasse kunnen gaan spelen. Toch nam hij de beslissing om te blijven en daar blijft hij bij, ongeacht het resultaat zondag. ,,Ik ben een man van m’n woord. Ik krijg al allemaal appjes van die gasten van SJC, maar ik heb die beslissing gemaakt en daar houd ik mij aan. Dan volgend seizoen knallen in de Eerste Klasse.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude